Beta Balığı Cinsiyet Ayrımı
Beta balığı cinsiyet ayrımı konusunda tereddütleriniz varsa aşağıdaki görsel ve grafiklerden yararlanabilirsiniz.

Beta balığı cinsiyet ayırımı konusunda bazen halfmoon plakat ve plakat türlerinde ayrım biraz daha zor ayırt edilebilmekte. Veil tail, halfmoon ve crowntail gibi uzun kuyruklu betalarda dişi erkek ayrımı hmpklara göre daha kolaydır diyebiliriz. Yukarıdaki örnekde hmpk betalarda bu ayrımı görebilirsiniz. Zaten beta besledikçe ve günden güne daha fazla beta gördükçe bu ayrımı yapmanız daha kolay olacaktır. Ancak bazen çok usta betacılar bile fotoğraflar üzerinden yanılabilirler.
Ancak yine de dişilerin çoğunda karınlarında yumurta olur ve üreme tüplerinin dışarı çıktığını görürsünüz beyaz şekilde. Ayrıca dişilerin alt yüzgeçleri yani sakalları erkeklere göre daha kısa ve geniş olur. Erkeklerin sakalları daha ince ve uzun olur.
Beta balığı cinsiyet ayrımı ile alakalı dikkat edeceğiniz konulardan biri de tabii ki balıkları karşılaştırmak. Emin olamadığınız 2 balığı 1’i erkek olmak şartıyla karşı karşıya getirin. Ve ikisi bir de erkek beta gibi kabarıyorsa 2’si de erkek olma olasılığı yüksektir.
Beta balığı cinsiyet ayrımı hemen tespit için dikkat edilmesi gerekenler
Aslında belirli bir dönem beta besledikten sonra yani biraz ustalaştıktan sonra ki herkes yanılıyor. Bir balığın dişi ya da erkek olduğunu hemen ilk bakışta dahi anlayabiliyorsunuz. Mesela yukarıdaki fotoğraf bile dişinin baş kısmının daha yuvarlak oluşu ve aynı zamanda karnınında hafif şişkin oluşu hemen bize doğru cinsiyet bilgisini veriyor.
Erkeğe baktığımızda kafa kısımları daha sivri olur. Genel hatları ile de daha sivri oluşu bize bu balığın erkek bir beta balığı olduğunu gösteriyor.
Dorsal genişliği de bize cinsiyet ayrımı konusunda fikir verir
Betalarda cinsiyet belirlerken dorsal genişliğine de bakmanızı öneririm. Erkeklerin dorsalları yani üst yüzgeçleri dişilere oranlar daha geniş ve heybetlidir. Dişi betaların dorsalları daha kısadır. Bu da cinsiyet belirleme de bizim için dikkat edilmesi gereken ilk noktalardan biridir.
Daha fazla bilgi ve video için youtube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.
Cinsiyet demişken yıllarca ülkemizde dişi beta bulabilmemiz çok zordu. Çok nadir gelirdi. Ben bu konu ile ilgili bir yazı hazırladım. Tıklayarak okuyabilirsiniz.
Beta balığı dişi mi erkek mi nasıl anlarım ? Kısaca…
Umarım yukarıda yazdığım bilgilerden dişi erkek ayrımını yapmakta size fayda sağlanır. Kısaca ve ilk gözle bakar bakmaz anlamak adına şuna bakın. Dişilerin karınlarında hafif bombelik ve ağıza doğru üçgenlik olur. Erkekler daha ince ve sivri burunlulardır. Beta balığı cinsiyeti nasıl anlaşılır konusuyla ilgili size tavsiyem bol bol beta balığı fotoğraflarına bakmak olacak.
Dişilere ayrı erkeklere ayrı ayrı bakın. Özellikle kısa kuyruklu plakat dediğimiz türlere bakarsanız dişi erkek cinsiyet ayrımını daha kolay yaparsınız. Çünkü halfmoon beta erkeği ile dişi halfmoon çok rahat ayırt edilir. Ancak plakat erkekler bazı plakat dişiler kolay kolay ayırt edilemezler. Bu yüzden plakatlara daha fazla bakarsanız ayrım yapmanız için gözünüze daha iyi antrenman yaptırmış olursunuz.
Beta balığı dişi neden bu kadar zor bulunuyor
Bu konuyla ilgili şöyle bir yazı yazmıştım. 90’lı yıllarda beta balığı dişi bulmak o kadar zordu ki. Bilerek göndermiyorlardı herhalde ya da buradan hiç talep olmadığı için listeler yer almıyordu. Bana bir defa denk geldi. Ufak bir kapta erkekle arasına bölme koyarak üretmeye çalışmıştım. Orta okuldaydım yanlış hatırlamıyorsam. Şu an ki gibi bilgiye anında ulaşmak mümkün olmadığı yıllar.
Dişi beta akvaryumları çok güzel olur
Özel seçilmiş dişi beta türlerinden kurulan çok güzel akvaryumlar var. Aşağıda sizin için fikir açısından paylaştım. Bildiğiniz gibi dişi betalar bir arada yaşayabiliyor. İlk başlarda biraz uyum sorunu yaşasalarda kısa süre içinde halloluyor bu sorun. Dişi beta erkeklere göre daha sakindir. Ancak bazı dişiler vardır ki erkekten de beter çıkar. Bu dişileri hemen akvaryumdan uzaklaştırmak gerekir. Bu dişiler tüm sakin ortamı bozar ve bütün balıkları strese sokar.
Diğer balıkların erkek veya dişi olduğunu nasıl anlarız
Hayvanların çoğunda olduğu gibi erkek ve dişi hayvanlar arasında çok belirgin bir gösteriş farkı vardır. Örneğin kuşlar. Erkekleri daha renkli, iri ve gösterişliyken dişileri daha ufak ve daha soluk renklerdedir. Balıklarda da bazen durum böyle olabiliyor. Ancak discus veya melek gibi balıklarda bunu gözle ayırt edemeyiz. İkisi de aynı gösteriştedir. Beta balıklarında ise ayrım biraz daha kolay. Özellikle uzun kuyruklu betalarda çok belirgin şekilde gösterişli olanın erkek olduğunu hemen anlarız. Plakat türlerinde durum biraz zordur ancak yine iyi bir göz cinsiyet ayrımını hemen yapabilir.
Erkek balık Dişi balık Erkek balık Dişi balık