Dişi Beta Balığı Bulmak Artık Çok Kolay

Şimdi facebook gruplar sayesinde dişi beta balığı bulmamız çok kolay. Ancak bundan 20 sene öncesinde dişi beta balığı bulmanız çok zordu. Beta balığı dişileri ithalatla gönderilmezdi önceden. Bunun ne amacı vardı bilmiyorum ? Belki ülkemizde üretilmesi çok zor bir balık türü olarak gördük. Veya dişileri uzun kuyruklu olmadığı ve erkeklere göre daha az gösterişli renklere sahip olduğu için alıcılar olarak almayı tercih etmedik.

Mesela bende beta üretimine girmeden önce beta balığının hiç üretilebilen bir balık olduğunu düşünmemiştim. Türkiye’de normal de hep Lepistes kılıç, melek, japon gibi balıklar üretilirdi geçmişte. Beta balığı hala da ithal olarak ülkemizde var oluyor. Yani yerli üretim adına seri şekilde bir üretim durumu yok. Bu geçmişte de hiç olmadığı için herhalde o yüzden dişi beta balığı kıtlığı vardı.

dişi beta balığı

Ben ilk defa 90’ların sonunda bakırköy incirli Mahallesi’nde limon çiçeği sokak vardır. O sokağın köşesinde ki apartmanın altında bir akvaryumcu vardı. İlk defa orada beta yavruları görmüştüm. O adam ürettim demişti. O zamanla dişi beta balığı oradan alınabiliyordu. Bir defa o zamanlar denemiştim ama çok aşırı amatör bir deneme sonucu başarısız oldum tabii ki. Şimdi ki gibi kaynak yoktu.

Ancak günümüzde öyle değil. Hatta o kadar güzelleri var ki ilk görüşte dişi beta balığı demezsiniz 🙂

Dişi beta balıklarıyla akvaryum kurarken nelere dikkat edeyim

Dişi beta balıkları, genellikle erkekler kadar agresif olmadıkları için akvaryumda bir arada yaşayabilirler. Ancak, bazı dişi beta balıkları hala agresif olur, bu nedenle bir akvaryumda birden fazla dişi beta balığı beslemeden önce dikkatli olmanız gerekir.

Bir akvaryumda birden fazla dişi beta beslemeyi düşünüyorsanız, dikkate alınması gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  • Akvaryumun boyutu: Dişi beta balıkları için en az 20 galonluk bir akvaryum gereklidir.
  • Akvaryumun dekorasyonu: Akvaryumda, dişi beta balıkları için saklanma yerleri olmalıdır. Bu, bitkiler, mağaralar veya kayalar olabilir.
  • Akvaryumun sakinleri: Dişi beta balıkları, diğer türlerle birlikte yaşayabilir ancak diğer agresif türlerle birlikte yaşamamalıdır.
  • Akvaryumun pH seviyesi: Dişi beta balıkları için ideal pH seviyesi 6,5-7,5 arasındadır.
  • Akvaryumun sıcaklığı: Dişi beta balıkları için ideal sıcaklık 23-28 derecedir.

Bu noktalara dikkat ederek, bir akvaryumda birden fazla dişi beta balığı besleyebilirsiniz. Ancak, yine de bazı dişi beta balıkları agresif olabilir, bu nedenle akvaryumunuzu her zaman gözlemleyin ve gerekirse balıkları ayırın.

Beta balığı üretim videoları için tıklayın

Beta almadan önce dikkat edeceğiniz noktalar için tıklayın

Pembe beta balığı dişisi bulabilir miyiz ?

Erkeğini daha bulamadık ki dişisini bulalım 🙂 Pembe ara ara bazı balıklarda ortaya çıkıyor ama henüz temel anlamda üretilmiş bir balık yok. Tabii ki çıkarsa Tayland’da veya Endonezya’da çıkacaktır. Zaten güzel balık çıktı mı bir şekilde facebook gruplardan, youtube’dan önümüze geliyor arkadaşlar. Pembe ve mor benim çok sevdiğim renkler normalde de. Beta balığında olursa tadından yenmez tabii. Bazı mavi betalarda mor rengide görüyoruz. Ama onlarda sabitlenmiyor.

dişi beta neden hep kıtlıktaydı ?

Bundan 25-30 yıl önce herhalde beta balığının üretimine Türkiye’de herhalde kimse kalkışmamış ki böyle bir talep olmamış. Tabii aslında baktığınız da beta balığı üretimi normal canlı doğuran balıklar kadar kolay değil. Zorlukları olan bir iş.ki o zamanlar şimdikinden daha da geride olan akvaryum hobisinde bırakın beta üretmeyi normal balık beslemek bile çok zormuş.

Ancak bunu yavaş yavaş kırdılar ve artık günümüzde rahatlıkla beta türü üretiliyor ve satışını yapılıyor. Hatta şu anda Türkiye’de çok ciddi bir üretim var diyebiliriz balık konusunda. Özellikle güney bölgelerimizde japon, Lepistes ve benzeri canlı doğuran balıklar seri şekilde havuzlarda ürüyor.

Talep arttıkça üretim de arttı ama kalite var mı ?

Türkiye’de şu an da facebook gruplar sayesinde çok ciddi bir beta balığı üretim furyası var. Her gün yeni üyeler beta üretme ve beta sevgisi sevdasına kapılarak gruplarda boy gösteriyor. Herkes ithal gelen betalar hayran hayran bakıp satın alırken hemen bu balıkları üretip satmanın derdine düşüyor.

Peki bu kadar alınan güzeller güzeli balıklar ne oluyor ?

Yıllardır dikkatimi çeken konulardan biri de bu. Çok güzel balıklar geliyor ve sahiplendiriliyor. Bu balıklardan yavrular alınıyor. Biraz sabrı ve zamanı olan herkes beta üretir. Yavrular çıkıyor meydana ancak büyük boya gelen yavru sayısı çok çok az. Yani üretim var ama boylandırma aşamasında çoğu kişi sınıfta kalıyor. Demek ki daha işi çözemedik. Çok balık üreten var ancak satış boyuna getiren kişi sayısı cok az . Üretim de dikkat edilmesi gereken konulardan biri de bence bu.

Evet bu yazımızda da dişi beta balığı hakkında hem geçmişten hemde gelecekten kısa bilgiler ve yorumlar yaparak yazımızı tamamladık.