Beta Balığı Hangi Canlı Yemleri Yer

Facebook gruplarda ve diğer mecralarda sürekli duyacağınız “betaya canlı yem verin” cümlesidir. Tabii ki vermemiz gerekir ama hangi canlı yemleri ? Her canlı yem aynı işe mi yarar ? Faydaları zararları nelerdir ? Gelin bu sayfada beta balığı hangi canlı yemleri yer sorunuza cevaplar bulalım.

Tubifex canlı kurt % 58 protein/ % 11 yağ

tubifex balık yemi

Bu yemi akvaryum ve balık yetiştiricileri olarak popüler bir seçenek olarak kabul ederiz. Hızlı büyüme ve yetişkinliğe geçiş sürelerini hızlandırması ve dişilerin yumurta toplama hızını artırması gibi avantajlara sahiptir. Ancak toplama koşullarının kötü olması nedeniyle aynı zamanda potansiyel hastalık riskleri taşır. Hem sizin hem de balıklarınız için hastalıkların kolayca yayılmasına yol açma ihtimali var.

Bazen balıklarınızda herhangi bir hastalık belirtisi olmadan bile bir anda hastalık patlak verir ve ciddi kayıplara yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, bu yemin sürekli olarak verilmesi gerekmez.

Şu anda (2023) kilosu 180 TL diye duydum. Eskiden 1 tl’lik canlı yemler alırdık. Hatta yerini de söyleyeyim. İstanbul Bakırköy İncirli semti Vİ-BA pet. İncirli caddesinden hemen bir sokak başında solda bir akvaryumcuydu. Yıl 97-98. Emre’yle (guppy center) çok kurt almaya gittik buradan. Neredeyse 2 akşamda bir giderdik. Şu an böyle bir imkan yok yani 5 liralık kurt alayım diye bir yerden alamazsınız. O yüzden çok balığınız yoksa hiç kurt işine girmeyin derim.

Artemia % 57 protein/ % 13 yağ

beta balığı hangi canlı yemleri yer

Artemiayı kolay ulaşılan ve hijyenik bir canlı yem seçeneği olduğu için tercih ederiz. Artemia yemleri üretme konusunda ilginç bir süreç vardır. Özellikle Amerika’da, Utah eyaletinde bulunan büyük bir tuz gölü olan Salt Lake, Artemia üretimi için önemli bir kaynaktır.

Bu gölde artemia larvalarının toplandığı bölgeler havadan helikopterlerle tespit ediliyor. Helikopterler, gölün üstünde devamlı uçuş yaparak bu bölgeleri bulmaya çalışır. Sıraya giren firmalar, bu alanlara gitmek üzere helikopter ve teknelerle yola çıkarlar. Daha sonra artemia yumurtaları toplarlar, sterilize ederler ve dünya genelinde dağıtımını yaparlar. Bu süreç, Artemia’nın üretimi için oldukça önemlidir ve dünya genelinde büyük bir talebi karşılar. Balık üreticileri artemia yemini vazgeçemeyecekleri bir canlı yem seçeneği olarak kabul ediyorlar.

Siz de balıklarınıza verebilirsini. Artemiayı balıklar çok severler. Ben mutlaka yavrulara her gün veririm. Erişkinlere de hafta da 2-3 gün olmak üzere veriyorum.

Sirke kurdu

beta balığı hangi canlı yemleri yer

Sirke kurtları artemia’yı yiyemeyen çok ufak yavrular için oldukça faydalı bir alternatiftir. Bu yemleri siz üretebilirsiniz. Bir şişe içinde binlerce sirke kurdu larvası ürer ve hasat etmeleri oldukça kolaydır. Genellikle ışığa çekildiklerinde, bir enjektör veya benzeri bir araçla kolayca toplayabilirsiniz. Bu tür mikro yemleri, genellikle yavrular birkaç günlükken artemia yiyemiyorsa kullanabilirsiniz. Aşırı büyütme beklentisiyle değil de, yavruların ilk günlerde artemia yemiyorsa canlı kalmalarına yardımcı olmak amacıyla verebilirsiniz.

Mikro Kurt ve Sirke Kurt Üretim Videosu >>

Mikro Kurt

beta balığı hangi canlı yemleri yer

Protein oranı %48, yağ oranı %21, glikojen oranı %7, organik asitler %1 ve nükleik asitler %1 değerlerine sahip bu yem, özellikle yeni doğan yavrular için önemli bir besin kaynağı. Ayrıca, büyük balıklar için canlı yem alternatifi olarak da kullanabilirsiniz. Genellikle Artemia üretimi ile uğraşmak istemeyen kişiler, bu tür yemlere yönelir. Mikro kurtları toprak üzerinde özel bebek maması, arpa, buğday, ekmek, süt karışımı mamalarla besleyerek üreme ortamı oluşturabilirsiniz.

Mikro kurtla ilgili daha fazla bilgi için tıklayın

Rotifer, % 40 protein/ % 12 yağ oranı

Ülkemizde çok bilinen dolayısıyla kullanılan bir canlı yem türü değil ancak özellikle deniz balığı yetiştiriciliğinde çok kullanılan bir larva yemi. Prof.Dr.Atilla Alpbaz hocamızın sitesinde rotiferle ilgili yazmış olduğu bilgileri buradan okuyabilirsiniz. http://www.atillaalpbaz.com/?o=3&y=154

Grindal kurt

Micro kurtların biraz daha büyük boyutlu olan versiyonlarıdır. Ben kullanmadım, ancak kullananlar bu yemden memnun kaldıklarını belirtiyorlar. Balıklarınızın ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlı olarak bu tür farklı yemleri deneyebilirsiniz.

Çok güzel detaylı bilgi verilen bir linki aşağıda paylaşıyorum.
https://www.akvaryumda.com/grindal-kurt-kulturu-uretimi-avantajlari-puf-noktalari/

Su Piresi – Daphnia % 70 protein / % 13 yağ

beta balığı hangi canlı yemleri yer

Su piresi canlı yemi, benim oldukça sevdiğim ve aynı zamanda balıklar için faydalı bir yem türüdür. Bu yem, balıkların üreme dürtülerini artırmalarına yardımcı olabilecek bir afrodizyak etkisine sahiptir. Ayrıca, spirulina yosunları ile beslendiği için, balıklarınıza doğal olarak spirulina sağlamış olursunuz ve bu da balıklarınızın mavi ve yeşil tonlarındaki parlaklığını artırır. Su pireleri, kendiliğinden ürer. Ancak bu sayısı az üreme balıklarınızın ihtiyaçlarını karşılamaz. Eğer 3-4 balığınız varsa, küçük bir kapta üreterek haftada 1 gün balıklarınıza verebilirsiniz. Ancak sürekli olarak su piresi vermeyi düşünüyorsanız, daha profesyonel üretim yöntemlerine girmeniz gerekir.

Bu linkte su piresi ile ilgili videolar ve bilgiler bulabilirsiniz.

Su piresini en hızlı nasıl üretirsiniz

Araştırmalarım sonucunda, en hızlı üretim şeklinin at gübresi kullanmak olduğunu öğrendim. Ancak bu yöntemin de bazı ayarları ve pis bir koku sorunu olabileceğini duydum. İlerleyen zamanlarda bu yöntemi denemeyi düşünüyorum. Ayrıca, kuru yem, maya, spirulina gibi alternatif üretim yöntemleri de mevcut. Ancak genellikle sınırlı miktarda ürün elde etmenizi sağlar.

Güzel bir kaynak http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/61179.pdf

Beta balığı hangi canlı yemleri yer yazımızın sonunda geldik. Sonuç olarak beta balığı besliyorsanız ve uzun süreli sağlıklı bir balığım olsun diyorsanız mutlaka hafta da 1 gün bulabildiğiniz canlı yemlerden birini vermenizi öneririm.