Beta Balığının Yaşı Nasıl Anlaşılır ?

Balıkların yaşını tespit etmek zor bir iştir, Beta balığının yaşı nasıl anlaşılır derseniz de iyi gözlem gerekir derim. Peki tahminde olsa bir betanın yaşı nasıl tespit edilir ?

beta balığının yaşı nasıl anlaşılır

Beta balığı hakkında detaylı bilgiler için tıklayın

Beta Balığının Yaşı Nasıl Anlaşılır ?

Öncelikle balığın genel duruşuna, fiziğine, rengine ve hareketlerine bakmak gerek. Balıklar yaşlandıkça omurgası deforme olur. Sırtında kambur çıkar. Dudaklar daha şişer ve yüzgeçler daha az açılır. Böylelikle aslında beta balığının yaşı nasıl anlaşılır hale gelir.

İnsanlar gibi balıklarda da yaşlandıkça gözlerde katarakt görülmeye başlar. Gözün üstü ince mat beyaz bir tabaka ile kapanır.

Yaşlandıkça balığın renkleride soluklaşır. Eski parlaklığını kaybeder.

Bilindiği gibi beta balıkları 3 – 5 sene arası ömre sahipler.. Ancak betaların çoğu yaşlı hale gelene kadar yaşayamazlar. Su şartları, bakım, soğuk ve kişilerin ilgisizliği yüzünden 2.senesi dahi zor görürler.

Beta balığı hakkında temel bilgiler için izleyin

Benim bir tanıdığımda 5.senesine girmiş bir veil tail beta var. Yıllardır fanusta yaşıyor olmasına rağmen. Hala da köpük yapmaya devam ediyor. Yaz kış aynı oda da kalıyor. Her gün yemlemesi yapılmasada 2 günde 1 yemi veriliyor mutlaka. Mavi bir balıktı ama şu an rengi bayağı koyulaşmış. İşte bazı balık daha dirençli oluyor ve hastalanmıyor. Biz ne kadar da üzerlerine titresek de hastalıklardan kurtulamıyoruz. olmuyor.

Sınırları zorlayan bir balık

Kışın suyu eminim 20 dereceye geliyordur ancak balığa hiç bir şey olmuyor. Şartlar ve çevresel koşullar ne olursa balıklar da bir şekilde duruma adapte oluyorlar. Bu sadece balıklar için değil tüm canlılar için geçerli bir konu aslında. Mesela bu balığı, şartları çok kötü diye alsanız ona özel akvaryum kursanız suyunu tertemiz yapsanız bu balık 2 haftaya kalmaz ölür. Balık çünkü kendini zor şartlara göre adapte etmiş. Ona göre bir bağışıklık mekanizması ve direnç mekanizması oluşturmuş. Bu mekanizmalar çalışırken biz bu balığı bom boş bir yere aldığımızda bağışıklık ve direnç mekanizmaları eskisi kadar yoğun çalışmaz. Bu nedenle de balıkta problemler ortaya çıkar ve balığı kaybedebiliriz.

Bunu yıllarca sigara içen ama bir anda sigarayı bıraktıktan sonra bir sürü hastalığı çıkan insanlar gibi düşünebilirsiniz.