Bitkili Beta Akvaryumu Nasıl Kurulur ?

Bitkili bir beta akvaryumu için öncelikle bakımı kolay bitkiler seçmenizi öneririm. Beta balığı diğer akvaryum balıklarına göre daha yüksek su sıcaklıkları istediği için akvaryumdaki bazı bitkiler 26-27 dereceden sonra mutsuzlaşabilir. Ayrıca beta balıkları aşırı ışık sevmez. Bu yüzden yüksek ışık ihtiyacı olan bitkileri beta akvaryumunda tercih etmek doğru değildir. Bana göre java moss, anubias gibi bitkiler betalar için uygundur. Şimdi gelelim bitkili beta akvaryumu nasık kurulur ve nasıl başarı sağlanır konusuna.

bitkili beta akvaryumu

bitkili beta akvaryumu olmaz demiyorum ama kolay değil diyorum

Yukarıda gördüğümüz akvaryum başarılı bir bitki akvaryumu. Ne kadar sürelik bir akvaryumu olduğunu bilemiyorum ama betanın o akvaryuma yeni alındığından eminim. Çünkü bu tip bir akvaryumda yosun istemiyorsanız mutlaka akıntı vermek zorundasınız. Akıntı da biliyorsunuz özellikle uzun kuyruklu beta balığı türleri için olumsuz bir etki oluyor. Fotoğraftaki balığa o yüzden yeni eklenmiş olabilir dedim çünkü kuyrukta hiç yırtılma yok. Adeta ithalattan yeni gelmiş balıklara benziyor. Tabii olabilir de arkadaşlar olmaz diye bir şey yok. Bu işler balıktan balığa ve kişilerin bilgisine göre de değişir. Bu tür akvaryumlar genelde önce iyice bitkillendiriliyor, sonra herkesin fantazisi “ya şuraya bi tane beta balığı alayım” la bitiyor. Ve bu kalitede akvaryumlarda fotoğraf çekimi için dahi içine bir tane beta atılıyor.

bitkili beta akvaryumu

1 numaralı fotoğraftaki gibi bir akvaryum istiyorsanız eğer ben beta türü olarak kesinlikle hmpk türlerini öneririm. Tüm beta türleri hakkında bilgi için tıklayın. Çünkü hmpk türleri kısa kuyruklu olduğu için hastalıklara karşı çok daha dayanıklılar. Ben aslında halfmoon beta hastasıyım ancak hmpk yetiştirdiğimden (videoları) beri gerçekten hastalıklar konusunda çok rahatım. Halfmoonların yerini değiştirirsiniz balık kuyruk eritir. O derece hassas olabiliyorlar. Ancak hmpk beta balıkları çok dayanıklılar. Tabii ki onlarda da soğuk su ve bakteri çakışması gibi konulara dikkat etmelisiniz.

Bitkili beta akvaryumu konusunda fikir edinmek için aşağıda videoyu da izlemenizi tavsiye edeceğim. Bu video da başarılı bir bitki akvaryumunun kendi deneyimlerime göre formüllerinden bahsediyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=Hp-ci5Q2R9U

Gelelim bitkili beta akvaryumu formülüne

Bana sorarsanız bitkili bir beta akvaryumunda beslenecek bir kaç tür bitki var. Bu bitkileri ben şu şekilde seçmeye çalışırım.

1- Ek Co2 istemeyen bitkiler seçin
2- Akıntı istemeyen bitkiler seçin
3- Çok ışık istemeyecek bitkiler seçin

Co’2 istemeyen bitki türleri >>

Bana göre başarılı bir bitkili beta akvaryumunun kriterleri budur. Neden mi peki ?

Ek co2 kaynağı ufak bir akvaryum için ayarlaması zor olur. Hatta bu size bir süre sonra ağır iş gelir. Özellikle mayalı sistem yapıyorsanız. Bu yüzden illa ek co2 istemeyen bitkiler seçmek daha doğru olacaktır.
Co2 istemeyen bitkilere bu linkten bakabilirsiniz. Örnek olarak java moss, elodea, tilki kuyruğu ve anubias gibi bitkiler seçebilirsiniz.

bitkili beta akvaryumu

Bitkiler genel de az da olsa akıntı isterler. Çünkü akıntı aynı zamanda bitkilerin suyun içindeki elementleri kullanması için gereklidir. Ancak bazı bitkiler bunu idare edebilirler. Örneğin yine java moss ve tilki kuyruğu hiç akıntı olmasa da su içinde çok hızlı gelişebilir ve adapte olabilir.

Aydınlatma da beta balığı için önemli bir konu. Eğer yüksek ışık isteyen bitkiler seçerseniz bu defa betanızı rahatsız etmiş olursunuz. Betalar aşırı ışıktan hoşlanmazlar ve saklanacak gölge ararlar. Bu nedenle de seçeceğiniz bitkilerin yüksek ışık istemeyen bitkilerden olmasına dikkat edin.

Aşağıdaki sayfada daha önce beta akvaryumu nasıl olmalı konusu hakkında bilgi alabilirsiniz.
https://www.keriminpetdunyasi.com/beta-akvaryumu-nasil-olmali/ Kısacası bana göre bitkili beta akvaryumu mutlaka loş alanlar barındırmalıdır.