Halfmoon Beta Beslemenin Zorlukları
Öncelikle İstanbul şartlarında halfmoon beta yetiştirmenin zor olduğunu belirterek yazıma başlıyorum. Balıklarınızı şebeke sularından besliyorsanız önce ph’dan yana gol yiyorsunuz. Şebeke sularında ph 7-7,4 arasıyken beta balıkları için aslında bu oran yüksek bir oran. Halfmoon beta türü costia bakterisine en hızla yakalanan beta türlerinden biri olduğu için hastalıklarla mücadele etmeyi iyi bilmelisiniz.
Halfmoon beta beslerken dikkat edeceğimiz konular
Ph’a çok takılmadan ısıya geçelim. Isı yani suyun sıcaklığı betalar için çok önemli. Özellikle halfmoon beta gibi uzun kuyruklu betalar costia gibi virüslere çok hızlı kapılabiliyorlar.
Halfmoon beta üretiminden kısaca bahsedelim
Halfmoon beta üretimi de diğer türlere göre biraz meşakatlı. Nedeni ise bol kuyruk ve büyük yüzgeçler yüzünden erkeğin dişiyi rahat saramamasından kaynaklanıyor. Örneğin Türkiye’deki beta facebook gruplarına bakın en az 3 tane halfmoon üreticisi görürsünüz. Çoğu kişi bu türün üretimine yukarıda saydığım hastalığa çabuk yakalanma ve üretimdeki verimsizlik yüzünden girmiyor. Gruplarda genelde halfmoon plakat yani hmpk beta üreten arkadaşları görürsünüz. Sebebi açık; hmpk’lar kısa kuyruk oldukları için suyun içinde daha az enerji harcıyorlar. Dolayısıyla daha az yoruluyor ve hastalıklara da bu bağlamda daha az kapılıyorlar.
Bana göre halfmoon üretecek kişi öncelikle kuyruk erimesi ve kısması gibi çok sık tekrar eden hastalıkla mücadele etmesini bilmeli. Yoksa istersen petshoptan ister üreticiden de en iyi balıkları alsanız dahi 1 ay sonra hasta eder ve kaybedersiniz. Halfmoonların bazen yerini dahi değiştirirseniz kuyruk kısarlar, böyle gıcıklık yaparlar 🙂
Yavrulardan çok az bir oranda kaliteli halfmoon beta balıkları elde edersiniz.
Bir halfmoon beta üretiminden %10’dan az halfmoon elde edebilirsiniz. Bu %10’un içinden de en fazla 1-2 balıkta tam halfmoon özelliklerini bulabilirsiniz. Ancak halfmoonları izlemeye doyamazsınız. Şahsen doyamıyorum ve hep bol renkli halfmoon betalar üretmeyi hayal ediyorum. Çoğu zaman hastalıklarla ve büyütmeyle uğraşsam da yine halfmoon betalardan vazgeçmeyi düşünmüyorum.
Diğer yazılarımda belirtmiştim ancak yine burada da tekrarlayayım. Bir halfmoonda ilk bakacağınız özellik kuyruk olmalı. Kuyruk açıldığında tamamen bize 180 derece yani yarım daire görüntüsünü vermesi gerekir. 2.özellik ise kuyruk, alt ve üst yüzgeçlerin balık parladığı zaman tamamının yuvarlağa yakın bir görüntü vermesi. Yani baktığınızda tam bir daireye yakın bir görüntü. Bu 2 özellikten sonra kuyruktaki ışınların düzlüğüne, ışınların çatallanmasına kuyruk kenarlarının düzlüğüne bakabilirsiniz.
Dünya’daki ünlü halfmoon yetiştiricilerinin genel yorumu şu şekilde ve çok da mantıklı bir yorum bana göre de. Çiftler ne kadar kaliteli olursa olsun. Örneğin mükemmel bir halfmoon erkek ve dişiye sahipsiniz. Bu balıklardan yavru aldınız. Yavrular kaplara ayrılacak boyuta geldiler. İşte halfmoon olma aşaması buradan sonra başlıyor zaten. Eğer burada kötü su şartlarına, antreman eksikliğine, kötü yemleme gibi çevresel koşullar sağlarsanız hiç halfmoon elde edemezsiniz. Bu nedenle halfmoon üretimi ciddi anlamda tecrübe ve zaman ister.
Suları daima temiz tutmalısınız
Eğer hobi olarak ve zevk için 1 adet beta besliyorsanız mutlaka içme suyunda besleyin. Bu sayede şebeke sularında gelen zehirli maddelerden balığınızı korumuş olursunuz. İçme suyu tercih ederken de ph’ı düşük olan suları tercih edin ve tercihi her zaman bulabileceğiniz marka bir sudan yana kullanın. Yemlemelerden sonra 2 günde 1 defa mutlaka dip çekimi yapın.
Halfmoon betalarla ilgili üretim videoları için tıklayın
Sonuç olarak; halfmoon betalar beta dünyasında popülerliğini ve hayran kitlesini arttırmaya devam ediyor. Ancak hmpk’lar daha çok çeşitleniyor ve gelişiyor. Halfmoon betalar önümüzdeki 10 yılda üretim olarak azalabilir diye düşünüyorum.
“Halfmoon Beta Beslemenin Zorlukları” için bir görüş