Java Moss’lar Tohum Verdi – Bitki Akvaryumlarında SON DURUM

Merhaba arkadaşlar,

Bildiğiniz gibi 2 tane basit bitki akvaryumum var. 1 tanesinde java moss diğerinde ise tilki kuyruğu ve subulata bitkisi var. Java moss olan akvaryumda bir tane halfmoon erkek beta var kendi yavrularımdan. Ancak orada java mosslar büyük ihtimalle kelvinden kaynaklı yukarı doğru ince ince büyüyorlar. Çünkü aynı java moss babamın akvaryumunda daha farklı büyüme gösteriyor.

Mosslarda kelvin farklılığı büyümede etki ediyor

Babamın akvaryumundaki modül ledler 10000K, bendeki ledler 6500K. Ben buna bağlıyorum. Ancak mossların genelinde böyle bir şey var. Aydınlatmanın durumuna göre çok farklı şekillerde büyüme gösterebiliyorlar.

Java moss olan akvaryumda aslında inceden bir budama yapmak gerekiyor ancak biraz daha zamanı olduğu için ellemedim. Tilki kuyruğu ağırlıklı olan akvaryumda ise gördüğünüz gibi tilki kuyrukları almış başını gidiyor. Budamazsanız tüm akvaryumu ele geçirecek bir bitki. Her ışıkta büyüyor 🙂

Paludaryum ne alemde ?

Paludaryum da güzel gidiyor. Orada aslında istediğim tek şey arap saçı bitkisinin o akvaryumda etkili olması yani orayı sarması. 2 yıl önce o kadar çok arapsaçı yetiştirdim ki hatta videosunu da aşağıya ekledim.

Arap saçı bitkisi eğer burayı sararsa görüntü çok güzel olacak. Suyun içinde java mosslarda da hafif büyüme var ama bir tanesinde cyano denen alg türü çıktı. O da akıntı olmamasından ve yüksek nitrat fosfattan kaynaklanıyor. Akvaryumda balık 1 tane var ancak bitki yapraklarının herhalde suya düşüp erimesi sonucu fazlaca fosfat suya karışıyor. Paludaryumda amacım olabildiğince doğal bir görüntü elde etmek o yüzden kontrollü şekilde yosunlanmaya müsade edeceğim.

Tilki kuyruğu bitkisinin olduğu akvaryum

Buraya koyacağım balıklara henüz karar veremedim ama amacım candy nemo hmpk yavrularında buraya 3-4 tane balık koymak ve orada büyümelerini beklemek. Çünkü nemolar bitkili akvaryumda çok güzel bir görüntü veriyorlar ve de çok sağlıklı oluyorlar.

Ben bitki akvaryumlarında genel olarak beklentilerime göre hareket ediyorum ve herkese de bunu tavsiye ediyorum. Örneğin bir akvaryumda orta segmentte zor bitkiler beslemeyi düşünüyorsam veya CO2 desteği gereken bitkiler besleyeceksem ona göre bir sistem kuruyorum. Yani CO2′ den kaçmıyorum veriyorum. Ama beni çok uğraştırmasın sadece baktığımda içinde biraz yeşil renk ve hafif bir dekor göreyim diyorsam hemen basit bitkilere yöneliyorum. Bunlar tilki kuyruğu, subulata, elodea, Java Moss gibi bitkiler mesela.

Bakımı kolay bitkilerin sayısını arttırabilirsiniz. Yıllarca insanlar eskiden tek bir floresan lambayla onlarca bitki baktı üretti. Tabii onlar daha basit bitkilerdi. Günümüzde o kadar çok bitki çeşitliliği var ki ona göre de ekipman ihtiyacı doğdu. Bundan 30 sene önce akvaryuma co2 vermek mi vardı ? Ben hiç hatırlamıyorum. Varsa da yurtdışında vardır. Veya ülkemizde de bir kaç kişi biliyordur.

O yüzden bitki akvaryumunda beklentiniz belirleyin ve ona göre akvaryum kurun ki sonunda üzülmeyin. Bakın bana atmışım 2 tane tilki kuyruğu keyif yapıyorum 🙂

Şimdilik bu kadar arkadaşlar videoyu seyretmenizi umuyorum. Sevgiler.