Akvaryum Bakımı Nasıl Olmalı
Akvaryumlarımızda ihmal edemeyeceğimiz konulardan biri de temizlik. Özellikle filtre malzemeleri bir süre sonra tıkanıyor ve yoğun amonyağa neden olabiliyor. Eğer sağlıklı bir akvaryuma sahip olmak istiyorsak belirli kurallara uymanız ve bazı zorunlu işleri yapmanız gerekir. Fotoğraflardan görüp imrenerek baktığımız o akvaryumların çoğu büyük emek, bilgi, tecrübe ve maddi kaynakların ürünüdür. Bu yazımızda akvaryum bakımı nasıl olmalı gibi çok sorulan bu sorunuza cevap vereceğiz.
Akvaryum bakımı nasıl olmalı, akvaryuma nasıl bakım yapmalıyız ?
Haftada 1 ya da 2 gün su değişimi
Balık adedine ve kullandığınız filtreleme yöntemine, hatta akvaryumun bugüne kadar ki yaşam süresine kadar yapacağınız su değişimi oranı değişebilir. Ancak standart olarak haftalık %30-%40 arası su değişimi yapabilirsiniz. Su değişimleriyle fazla gelen ve filtrelenmeyen nitratı ve diğer ağır metalleri mekanik yolla atabilirsiniz. Değişim suyunun yerine ekleyeceğiniz su akvaryumla ısı,ph gibi önemli değerlerle aynı parametrelere sahip olmalıdır. Ani ısı ve ph değişimleri balıklarınızın ve bitkilerinizin hastalanmasına neden olur. Kesinlikle direkt çeşme suyunu kullanmayın. Artık çok uyguna alabildiğimiz akvaryum su düzenleyicilerinden edinebilirsiniz. Eğer alamıyorsanız ekleyeceğin su mutlaka 2 gün dinlenmiş olmalı.
Akvaryum Su Düzenleyici ve Hazırlayıcılar Burada >>
Filtre malzemelerinin akvaryum suyuyla temizlenmesi
Akvaryumlarımızda 2 çeşit filtreleme yaparız. Bunlar Mekanik ve biyolojik filtreleme yöntemleridir. Mekanik filtreleme elyaf, sünger gibi malzemelerin balık dışkılarını ve diğer tortuları tutar. Bu mekanik filtrelemedir. Bu malzemeler haftalık su değişimleriyle beraber akvaryumdan çektiğiniz suyla (veya dinlenmiş suyla) yıkanmalı, üzerlerindeki tortu ve diğer atıklar temizlenmelidir. Bu malzemelerinde bakteri tuttuğunu unutmayalım. Dolayısıyla hiç bir filtre malzemesi direkt çeşme suyunun altında yıkanmamalıdır. Aşırı klor, filtre malzemelerine yuvalanan bakterileri öldürür. Akvaryum Filtreleri Hakkında Tüm Bilgiler >>
Biyolojik filtreleme ise, substrat, lav kırığı, siporax ve benzeri malzemerin filtre içine konularak yararlı bakteriler için yuva alanları oluşturma eylemidir. Bu filtrenin ayrı bir filtre olması önerilir. Bu filtre içindeki malzemelerin içleri tortular tarafından kaplanmadan akvaryum suyuyla temizlenmelidir. Akvaryumlarda en önemli filtreleme tipi biyolojik filtrasyondur. Biyolojik filtrasyon bakterilerinin oluşamadığı bir akvaryumda balıklar hiç bir zaman uzun süre yaşayamaz. Akvaryumda Azot Döngüsü Nedir >>
Camlardaki yosunları silmek ve dip çekimi;
Camlarda oluşan nokta yosunlar sertleşmeden bulaşık teli, eski kredi kartı veya maket bıçağı gibi sert malzemelerle silinmelidir. Kum üzerinde biriken tortular ve balık dışkıları da yüzeysel olarak dip çekimiyle alınmalıdır. Ancak burada dip çekimi yaparken kumu karıştırmak kumda oksijensiz alanda yaşayan denitrifikasyon bakterilerinin dağılmasına sebep olabilir. Atıklar kum üzerinden hortumla çekilebilir.
Akvaryumda Yosun Sorunları ve Çözümleri Videosu >>
Aydınlatma süresini gözden geçirmek
Akvaryumda bitki yoksa balıklar için günde 4-6 saat arası ışık yakmanız yeterlidir. Bitkili bir akvaryuma sahipseniz 7-9 saat arası aydınlatma yeterlidir. Bu değer bitki yoğunluğuna göre değişir. Az bitkili bir akvaryumda 9 saat ışık yakmak yosun gelişimine neden olur. Düzenli bir aydınlatma için zamanlayıcı kullanabilirsiniz. Bu sayede istediniz zaman ışıklar açılır ve kapanır. Akvaryum Aydınlatması Hakkında Bilgiler Burada >>
Yemleme miktarı
Yemleme akvaryumdaki balık sayısına göre günde 2-3 defa balıkların tüm yemi bitirecekleri şekilde verilmelidir. Yenilemeyen yemler amonyak oluşturur.
Bu yazıda akvaryum bakımı nasıl olmalı gibi çok sorulan bu sorunuza cevaplar verdik. Akvaryumlarımızda doğayı taklit etmeye çalışmalıyız. Ne kadar doğal kurallara yakın bir akvaryum kurarsak o kadar doğal bir akvaryuma sahip oluruz.