Akvaryum Gübre Çeşitleri ve Kullanım Şekilleri
Eğer bitkilerinizi çok sağlıklı ve hızlı şekilde büyümelerini istiyorsanız gübre kullanmanız gerekebilir. Özellikle potasyum gübresi olmazsa olmaz bir elementtir. Nitrat gübresi vermeyebilirsiniz. Eğer akvaryumda balık varsa zaten nitrat oluşur. Akvaryumlarımızda bitki gelişimi için macro ve micro elementler diye adlandırdığımız gübre çeşitleri kullanırız. Bu yazıda akvaryum gübre çeşitleri aramasına yanıtlar bulacaksınız.
Macro elementeri, nitrat,fosfat,potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt
Micro elementleri ise .Bor Klor,Bakır,.Demir,.Mangan,.Sodyum,Çinko,Molibden Nikel olarak sıralarız.
Biz akvaryumlarımızda macro olarak en çok NPK diye kısalttığımız nitrat, fosfat ve potasyum gübrelerini kullanırız. Micro element olarak ise demir ağırlıklı olmak kaydıyla diğer micro elementlerden de bitkilerin ihtiyaçları karşılığında kullanırız.
Nitrat ( Azot ) Gübresi
Nitrat, özelllikle yeşil yapraklı bitkiler ve diğer tüm bitkiler mutlak bir besin kaynağıdır. Bitkiler nitratı, amonyak gibi diğer azot kaynaklarına göre daha hızlı tüketebilirler. Nitrat gübresi bitki için adeta hazır bir yemek gibidir. Bu yüzden bitki akvaryumlarında azot kaynağı olarak nitrat gübresi kullanırız.
Nitrat gübresi bitki de yeşil yaprak sayısını arttırmaya ve fotosentez yüzeyini canlı tutmayı destekler. Köklenmeye katkıda bulunur ve bitkiye su alımını hızlandırır.
Nitrat eksiliğinde yapraklar açık yeşile döner. Son aşamalarda sarıya ve hatta kırmızıya dönebilir. Nitrat eksikliğinde köklerde azalma olacağından bitkiye yeterli besinler gidemez ve bitki küçülmeye başlar. Nitrat eksikliğine tepki olarak bazen bitkide sürgünler ve dallar arasında anormal belirtiler olabilir.

Fosfat Gübresi
Fosfat, 1 fosfor ve 4 oksijen atomunun birleşmesiyle oluşur. Temelinde fosfor vardır.
Fosfat, kök oluşumunu ve kök gelişimini hızlandırır. Fotosentezde de büyük etkisi olan fosfat bitkinin solunumuna ve enerji depolamasına yardımcı olur. Fosfat güçlü ve uzun kök oluşumuna teşvik eder. Uzun kökler sayesinde bitki daha çok besin alır.
Ancak akvaryumlarımızda fosfat gübresi kullanırken dikkat etmek gerekir. Yosun gelişimine yarayan en büyük faktörlerden biridir. Fosfatın suda çözünmesi yavaş gerçekleşir. Dolayısıyla bitkiler tarafından alınmaya çalışırken aynı zamanda algler tarafından tüketilmeye başlanabilir.
Yaprakların başlangıçta çok koyu yeşil olma sebeplerinden biri de fosfor eksikliğidir. Fosfor eksikliğinde bitki azotu daha fazla kullanır. Fazla azot kullanımı yaprakları koyu yeşilden mor renge dönüştürür. Bunun sebebi bitkide ki fosfor eksikliği sebebiyle bitkide ki şekerler nişasta ve selüloza dönüşemez. Bu yüzden bitkide aşırı şeker yüklemesi kaynaklı yapraklar çok koyu yeşile ve mora döner. Fosfat fazlalığı da demir alımını engeller.

Bitki Akvaryumları Hakkında Detaylar >>
Potasyum Gübresi
Bitki akvaryumlarında en çok kullandığımız gübre Potasyum gübresidir. Potasyum bitkide su dengesini düzenler. Kök gelişimini tetikler. Şekerin bitki içinde gezmesinde ve klorofil oluşumu için etkilidir. Diğer macro elementler gibi fotosentezde etkisi vardır. Potasyum bitkiyi hastalıklara karşı korur. Dolayısıyla bitkideki raf ömrünü arttırır.
Yaprak, kök ve gövdelerin birbirine bağlı olduğu bitki tiplerinin gelişmesinde etkisi büyüktür. Buna akvaryumlarımızda yetiştirmeye çalıştığımız zemin bitkilerini örnekleyebiliriz. Potasyumun özelliklerinden biri de suyu bitkinin bütün organlarına taşınmasını sağlar. Bitki, besinlerini taşırken enerji olarak ATP adlı molekülü kullanır. Eğer bitki de yetersiz potasyum varsa ATP oluşumu yavaşlar. Ve buna bağlı olarak bitki de besin taşıma işi ve dolayısıyla büyüme yavaşlar.

Demir Gübresi
Akvaryumda en çok kullandığımız micro elementlerden biri demirdir. Bitkiler, fotosentez için gerekli olan klorofil pigmentini üretebilmek için demire ihtiyaç duyarlar. Doğrudan klorofilin yapısında yer almayan demir, klorofilin sentezlenmesi sırasında bir hızlandırıcı görevi görür. Demir yokluğunda bitkiler yeterli klorofil üretemedikleri için yeterince fotosentez yapamazlar. Bu da gelişimin yavaşlamasına neden olur. Fotosentez miktarı azalan bitki, suyun içinde var olan co2 ve diğer yararlı elementleri yeterince kullanamadığı için zayıflama, sararma gibi tepkiler verir. Bilgilerimizi tazelersek kullanılamayan besinlerin yosun oluşumuna neden olduğunu hatırlıyoruz. Kullanılan demir gübresi bitkilerin kolay çözebileceği bir yapıda olmalıdır.
Bitki Akvaryumunda Başarının Formülü Bu Video’da >>
Bitkiler, besinleri en çok köklerinden alırlar. Yapraklardan besin alma bitkiler için köklerden yeterince alınamadığı takdir de gerçekleşir. Akvaryumlarımızda besin içeriği uygun olan bitki kumları kullanmadığımız zaman bitkilerimize ağırlıklı olarak yapraklardan besin vermiş oluruz. Kumdan gelen besinler bitkilerin kökleri tarafından direkt kullanıldığı için suda yüzerek diğer alglere besin olmazlar. Bazı akvaristler çoğu zaman zemine önem vermedikleri için gübreyi su içinde kullanırlar. Yapraklardan besin alımı köklere oranla daha zor olduğu için suda fazlalık olarak besinler yani gübreler yüzer. Bu fazlalıklar algler tarafından tüketilir ve yosunlanma oluşur.
Okuduğunuz bu sayfada akvaryum gübre çeşitleri sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik. Paylaşılan bilgiler teknik bilgiler olmakla beraber uzmanlar tarafından deneyimlenen ve bilimselliği kanıtlanmış bilgilerdir. Ancak akvaristin deneyimine, kullandığı malzemelere, akvaryum sağlığı ve bakımı hakkındaki tecrübelerine göre yapacağı hamleler bu akışı değiştirebilir.
“Akvaryum Gübre Çeşitleri ve Kullanım Şekilleri” için bir görüş