Akvaryum Isıtıcısı Karbon Isıtıcılar

Akvaryum ısıtıcısı derdine son yıllarda karbon ısıtıcılar gerçekten etki etti. Normalde hep cam ısıtıcılar kullanıyorken karbon akvaryum ısıtıcıları birden hayatımıza girdi. Bende beta dünyasına girdikten sonra tanıdım karbon ısıtıcılar. Çok kullanışlı bir sistem. Tek dezavantajı ise akvaryumlarda kullanılaması. Yani üzerinde kum olan akvaryumlarda kullanıldığında etkisi azalıyor. Karbon akvaryum ısıtıcısı için termostatlı bir sistemde kullanabilirsiniz. Böyle yapan arkadaşlar da var. Bu ürünleri ister alışveriş sitelerinden isterseniz de facebook akvaryum gruplarından temin edebilirsiniz. Özellikle beta gruplarında çok yapan arkadaş var.

Akvaryum Isıtıcısı tercihin ne olmalı ?

Başta dediğim gibi eğer bitkili ve bol balıklı bir akvaryumunuz varsa o zaman karbon ısıtıcı size uymaz. Zemine koyacağınız için yeterli verimde çalışmaz. Dolayısıyla istenileni vermez. Bu durumda cam ısıtıcılar kullanmanız daha faydalı olur. Aslında karbon ısıtıcılar biz betacılar için en uygun olanı. Veya sürüngen besleyen arkadaşlar da karbon ısıtıcıları tercih ediyorlar bildiğim kadarıyla.

Beta balığı ısıtma yöntemleri hakkında bir yazım burada

Karbon akvaryum ısıtıcısı kurulumu videosunu yukarıda izleyebilirsiniz.

Video’da izleyebileceğiniz gibi basit bir kurulum yöntemi var arkadaşlar. Önemli olan karbonun altına strafor veya şilte gibi bir malzeme koyarak karbonla camı sıfırlamanız çok faydalı olur.

Cam akvaryum ısıtıcısı nasıl kurulur ? Kaç dereceye ayarlanır ?

Cam akvaryum ısıtıcısı modellerinin çoğu hatta çok büyük bir kısmı termostatlıdır. Termostat sistemi kısaca şu şekilde çalışır. Daha önceden kalibre edilmiş aygıtlardır. Siz 26 dereceye ayarlarsanız suyun derecesini ölçer ve 26 derece yaptıktan sonra tekrar ölçüp elektriği kapatır. Cam ısıtıcılar 220v elektrik ile çalışır. Ve her çalışmada 220v elektrik alır ve watt’ı kadar elektrik verir. Yani 22 dereceye ayarladığınızda daha düşük watt vermez. Ve kısa süre çalışmaz. Bu nedenle çoğu hobici şu yanılgıya düşer.

100w’lık bir akvaryum ısıtıcısı neden 30 lt’lik bir akvaryuma fazla gelsin ?

Evet fazla gelir. Nedeni ise şu; 100w’lık ısıtıcıların ısınan malzeme yeri daha büyüktür. 100w gücünde gelen elektrik malzemeyi birden ısıtır. Su hacmi az olduğu zaman siz 26 dereceye ayarlasanız dahi 26 derecede kalmaz. Kafası karışır. Suyu termometre ile ölçersiniz 30 derecelere geldiğini görürsünüz. İçinde bitkiler varsa bitkiler erir. 35-40 derecelere gelirse balıklar oksijensiz kalır adeta haşlanır.

Yani termostata bu konuda yüksek watt ve ufak hacimli sularda kesinlikle güvenmeyin arkadaşlar. Akvaryum litresine göre ısıtıcı alın. Veya benim gibi ayar yaparak bir düzene koyun. Ben mesela üretim akvaryumlarında 50w ısıtıcı kullanıyorum. Ama 23 dereceye ayarlıyorum. Su 28 derece oluyor. Eğer 21’e getirirsem 25-26 dereceleri yakalıyorum. Deneyerek sizde böyle bir ayar yapabilirsiniz. Ancak yüksek wattlarda bu ayar tutmaz.

En doğrusu litresine göre akvaryum ısıtıcısı almak.

Kaç litre kaç watt akvaryum ısıtıcısı alayım ?

0-40 lt – 25w
40-100 lt – 50w
100-250 lt – 100 veya 150 w

Bu yazdığım oranları tahmini yazdım arkadaşlar. Yani ev ortamına, akvaryumun bulunduğu odanın ısısına göre de kaç wattlık ısıtıcı alacağınız değişkenlik gösterir.