Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır – 5 Madde
Akvaryum temizliği konuşulduğunda, birçok kişi ne yazık ki tüm akvaryum suyunun tamamen değiştirilmesini, kayaların ve kumun yıkanmasını anlar. Ancak bu yanlış bir yaklaşımdır. Bu uygulama, balıklarımızın ve bitkilerimizin her seferinde yüksek amonyak seviyelerine maruz kalmasına neden olur. Yıllardır yanlış bilgilerle dolu olan bu yaklaşım, temizliğin şu şekilde yapılması gerektiğini düşünmüşlerdir: Akvaryum suyu tamamen boşaltılır, kum ve diğer zemin malzemeleri yıkanır, su tamamen değiştirilir. Bu yanlış bir uygulamadır ve bu nedenle insanlar akvaryum hobisini bırakma noktasına gelmişlerdir. İşte bu yazı çok abartılan akvaryum temizliği nasıl yapılır konusunu çözecek 5 maddeden bahsedeceğim.
Akvaryum temizliği nasıl ve ne zaman yapılmalıdır ?
Akvaryum temizliği söz konusu olduğunda, suyun tamamen değiştirilmesi acil durumlar dışında gereksizdir. Zehirlenme, mayalı sistemlerin sızıntı yapması veya deterjan gibi kimyasal maddelerin sızması gibi acil durumlar haricinde suyun tamamen değiştirilmesine gerek yoktur. Şimdi bu konuyu madde madde detaylandıralım.
15 günde 1 defa akvaryumdan %30 oranında dipten su çekin.
Bu işlem başlarda zor gelebilir ancak sistemli çalışırsanız kısa zamanda faydasını görür ve yorulmadan su değişimini yaparak akvaryum temizliğini yapmış olursunuz.
Filtre malzemelerini akvaryumdan çektiğiniz suyla temizleyin.
Bu konu gerçekten önemlidir, arkadaşlar. Akvaryum filtre malzemelerini doğrudan çeşme suyuyla temasa geçirmek doğru bir uygulama değildir. Ancak zorunlu durumlarda dinlenmiş çeşme suyuyla yıkanabilirler. En iyi uygulama ise akvaryumdan çektiğiniz su ile filtre sünger ve malzemelerini yıkamaktır. Bu şekilde nitrifikasyon bakterilerine daha az zarar vermiş olursunuz ve akvaryumunuzun dengesini korumuş olursunuz.
Elyaf veya sünger yardımıyla camları silin.
Filtre malzemelerinizi yıkadıktan sonra sünger veya elyaf tipi malzemelerle camları silebilirsiniz. Yosunlanmış yerleri kazıyarak temizleyebilirsiniz.
Filtre borularındaki tortu ve tıkanıklıkları temizleyin.
Özellikle dış filtrelerde, suyun aktığı borularda zamanla yosunlanma veya tortulaşma meydana gelebilir. Bu sorunu çözmek için boruların içine uzun, ince bir tel veya çubuk takarak, üzerine ufak bir elyaf parçası koyarak temizleme işlemi yapabilirsiniz. Bu yöntemle filtre borularınızı temizlemek oldukça etkili olacaktır.
Eksilen suyu dinlenmiş su kaynağından ilave edin.
Yukarıdaki temizlik işlemlerini yaptıktan sonra en son işlem çekilen suyu eklemek kalıyor. Ekleyeceğiniz suda dikkat edeceğiniz noktalar şunlar olmalıdır.
İlave edilecek suyun ısısına dikkat edin
Eklemeyi düşündüğünüz suyun akvaryum suyu ile aynı sıcaklıkta veya en fazla -1 veya +1 derece farkla olması son derece önemlidir. Canlılar, ani ısı değişikliklerinden olumsuz etkilenebilirler. Bu nedenle suyu önceden aynı sıcaklığa getirip akvaryuma eklemek daha iyi bir uygulama olacaktır.
Su mutlaka 2-3 gün dinlenmeli, havalandırılmalı
İlave edilecek suyun mutlaka önceden havalandırılmış olması klorun kolay uçmasını sağlar. İsterseniz bunu belirli firmaların klor giderici ve ağır metalleri bağlayıcı katkılarını alarak da sağlayabilirsiniz.
Temel Akvaryum Bilgileri Hakkında Videolar >>
Alıştıktan sonra her şey daha kolay olur
Yukarıdaki adımları 15 günde bir uyguladıktan sonra, 2. ve 3. adımlarda yapmanız gereken iş miktarı azalır, bu da zaman kaybınızı minimize eder. Canlıların temizlik ve su değişimi işlemine olumlu tepkiler verdiğini gördükçe, akvaryum hobisinden daha fazla zevk almaya başlarsınız ve motivasyonunuzu yüksek tutarsınız.
Akvaryum temizliği abartıldığı kadar yokmuş değil mi 🙂
Yukarıdaki paragraflarda basitçe akvaryum temizliğini nasıl daha kolay hale getirebileceğinizden bahsetyim. Tabii ki illa 15 günde 1 bu temizliği yapmak zorunda değilsiniz. Akvaryumdaki balık bitki yükünüze göre ayda 1 defa da bu işlemi yapabilirsiniz.
Akvaryum temizliği nasıl yapılır konusu ile ilgili detaylı videoyu da aşağıda bulabilirsiniz.
Okuduğunuz bu sayfada akvaryum temizliği nasıl yapılır sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik. Akvaryum temizliğinde önemli rolü olan ekipmanlardan biri de filtrelerdir. Filtreler aralarında 4’e ayrılırlar. İç filtre, dış filtre, şelale filtre ve pipo filtreler. Bu linkte akvaryumda kullanılan filtreler hakkında yazımı ve yorumlarımın olduğu videoyu izleyebilirsiniz.