Akvaryum Temizliği En Basit Böyle Yapılır
Akvaryum temizliği dendiğinde çoğu kişi malesef tüm akvaryumun suyunun değiştirilmesini, kayaların ,kumların yıkanmasını anlıyor. Ancak bu çok yanlış bir uygulama. Bu uygulama yüzünden balıklarımız ve bitkilerimiz her defasında yüksek amonyağa maruz kalıyor. Yıllardır yanlış bilgilendiren akvaryum meraklıları temizliğin şu şekilde yapıldığını sandılar; akvaryum suyu tamamen boşaltılır, kum ve diğer zemin malzemeleri yıkanır, su tamamen değiştirilir. Bu çok yanlış bir uygulamadır. İnsanlar bu yanlış yöntem yüzünden akvaryum hobisinden vazgeçmişlerdir.
İşte bu yazı çok abartılan akvaryum temizliğini en basitçe yapabileceğiniz 5 maddeden bahsedeceğim. İşte başlıyoruz.

Akvaryum temizliği nasıl ve ne zaman yapılmalıdır ?
Öncelikle hiç bir akvaryumun temizliğinde suyu tamamen değiştirmeye çok acil durumlar dışında gerek yoktur. Zehirlenme, mayalı sistemin akvaryum akması veya deterjan tipi kimyasal maddelerin dökülmesi dışında suyun tamamen değişmesine gerek yoktur. Şimdi madde madde konumuzu detaylandıralım.
15 günde 1 defa akvaryumdan %30 oranında dipten su çekin.
Bu işlem başlarda zor gelebilir ancak sistemli çalışırsanız kısa zamanda faydasını görür ve yorulmadan su değişimini yaparak akvaryum temizliğini yapmış olursunuz.

Filtre malzemelerini akvaryumdan çektiğiniz suyla temizleyin.
Bu konu önemli bir konu arkadaşlar. Akvaryum filtre malzemelerini direkt çeşme suyuna maruz bırakmak doğru bir uygulama değildir. Ancak mecburi durumlarda dinlenmiş çeşme suyuyla yıkanabilir. Doğrusu akvaryumdan çektiğiniz suyla filtre sünger ve malzemelerini yıkamaktır. Bu sayede çok işinize yarayan nitrifikasyon bakterilerine daha az zarar vermiş olursunuz.
Elyaf veya sünger yardımıyla camları silin.
Filtre malzemelerinizi yıkadıktan sonra sünger veya elyaf tipi malzemelerle camları silebilirsiniz. Yosunlanmış yerleri kazıyarak temizleyebilirsiniz.

Filtre borularındaki tortu ve tıkanıklıkları temizleyin.
Özellikle dış filtrelerde su akışının olduğu borularda bir süre sonra yosunlanma veya tortulaşma olabilir. Bu boruları uzun bir ince demire ufak bir elyaf parçası takarak temizleyebilirsiniz.
Eksilen suyu dinlenmiş su kaynağından ilave edin.
Yukarıdaki temizlik işlemlerini yaptıktan sonra en son işlem çekilen suyu eklemek kalıyor. Ekleyeceğiniz suda dikkat edeceğiniz noktalar şunlar olmalıdır.
İlave edilecek suyun ısısına dikkat edin
Eklenen suyun akvaryumda suyla aynı ısı da veya -1 , +1 derece farkedecek kadar oranlarda olması zaruridir. Çünkü canlıların ısı değişikliklerinden aşırı olumsuz şekilde etkilenirler. Önceden suyu ısıtarak akvaryuma eklemenizi tavsiye ederim.
Su mutlaka 2-3 gün dinlenmeli, havalandırılmalı
İlave edilecek suyun mutlaka önceden havalandırılmış olması klorun kolay uçmasını sağlar. İsterseniz bunu belirli firmaların klor giderici ve ağır metalleri bağlayıcı katkılarını alarak da sağlayabilirsiniz.
Alıştıktan sonra her şey daha kolay olur
Yukarıdaki işlemleri her 15 günde 1 yaptıktan sonra zaten 2.3. işlemde yapacak işiniz azalacağından her zaman çok fazla zaman kaybınız olmaz. Ve canlıların bu temizlik ve su değişimi işlemine verdiği olumlu tepkiyi gördükçe siz de motive olursunuz ve akvaryum hobisinden daha fazla zevk almaya başlarsınız.

Akvaryum temizliği abartıldığı kadar yokmuş değil mi 🙂
Yukarıdaki paragraflarda basitçe akvaryum temizliğini nasıl daha kolay hale getirebileceğinizden bahsetmeye çalıştım. Tabii ki illa 15 günde 1 bu temizliği yapmak zorunda değilsiniz. Akvaryum kapasitesine ve balık bitki yükünüze göre isterseniz ayda 1 defa da bu işlemi yapabilirsiniz.
Akvaryum temizliği ve bakımı ile ilgili detaylı videoyu da aşağıda bulabilirsiniz.
Akvaryum temizliğinde önemli rolü olan ekipmanlardan biri de filtrelerdir. Filtreler aralarında 4’e ayrılırlar. İç filtre, dış filtre, şelale filtre ve pipo filtreler. Bu linkte akvaryumda kullanılan filtreler hakkında yazımı ve yorumlarımın olduğu videoyu izleyebilirsiniz.