Akvaryumda Işıklandırma Nasıl Olmalı ?

Bitki akvaryumlarındaki en önemli konu aydınlatmadır. Çünkü dünyanın en iyi bitkilerini, en iyi kumunu veya en iyi gübrelerini dahi alsanız, iyi bir aydınlatmanız yoksa tamanen tüm aldıklarınız işlevsiz hale dönüşür. Bu video da kısaca bahsettiğim akvaryum ışıklandırması konusuna diğer videolarımdan ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda akvaryumda ışıklandırma nasıl olmalı gibi çok sorulan bu sorunuza cevap veriyoruz

Akvaryumda ışıklandırma ihtiyacını hangi faktörler değiştirir ?

Akvaryumlarımız da ışık ihtiyacı beslediğimiz canlı türlerine göre değişmektedir. Eğer bitkili bir akvaryum sahibiyseniz bitkilerinizin türüne göre yüksek ya da orta derece de aydınlatma kullanmalısınız. Eğer bitkili bir akvaryum olacaksa yüksekliği 50 cm’den fazla olan akvaryumlarda metal halide ya da power led gibi akvaryumun dip kısımlarına ışığın ulaştırılabileceği ışık kaynakları kullanılmalıdır. Aydınlatmanın kaç adet ya da ne kadar güçlü olacağı tamamen akvaryumun teknik özelliklerine ve bitkilerin ihtiyaçlarına bağlıdır.

Akvaryum Aydınlatma Nasıl Olmalı Videosu >>

Eğer sadece balık beslenen bir akvaryumsa çok güçlü aydınlatmalar kullanmanıza gerek olmaz. Balıkların aydınlık bir ortam da rahatça yemleme bildikleri bir aydınlatma yeterlidir. Örneğin 100x50x40 cm’lik bir balık akvaryumunu 2 adet 36w’lık 90 cm uzunluğundaki floresanlarla aydınlatabilirsiniz. Tabii bu yazıyı ben 2019’da yazmıştım. Şu an 2023. Artık floresanın yüzüne bile bakılmıyor. Akvaryumlarda aydınlatma nerdeyse tamamen led’e geçti. İyi de oldu.

Bitki Akvaryumu Aydınlatması Bilgileri Burada >>

Aydınlatmayı beslediğiniz balık türlerine göre de seçebilirsiniz. Örneğin discus balıkları doğal ortamlarında ağaçların arasından sızan az sayılacak bir ışıkta yaşamlarını sürdürürler. Eğer akvaryumunuzda doğal bir görüntü elde etmek istiyorsanız ışık kaynağını belirli bir mesafeden keserek farklı ışık etkileri elde edebilirsiniz. Okuduğunuz bu sayfada akvaryumda ışıklandırma nasıl olmalı sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik.