Akvaryumda Yosun Sorunu için 5 Çare Yöntem
Akvaryumda yosun sorunu bazen hepimizin neredeyse en çok uğraştığı konulardan biri oluyor. İlk kurulumda yapılan hatalar bize mutlaka yosun olarak dönüyor ve akvaryumumuzu mahvediyor. Bu yazı kısa kısa sorunun çözüm metodlarından bahsedeceğim. Ancak bu konuyla ilgili en önemli ve kilit taşı olan noktanın besin tüketimi ve besin rekabeti olduğunu bilmenizi isterim.

Akvaryumda oluşan yosun sorunu hobiyi bırakmaya neden oluyor
Çoğu akvaristin akvaryum hobisinden vazgeçme nedenlerinden belki de en etkilisi akvaryumda yosun sorunudur. Yosun yani alg patlaması akvaryumda bir defa üremeye başladı mı kurtulmak biraz zordur. Bu durumda çoğu akvarist genel de akvaryumu ya bozup yeniden kurar ya da tamamen hobiye son verir. Biz şimdi akvaryumu bozmadan ve ani kararlar vermeden acaba bu durumu nasıl kurtarabiliriz onu bulmaya çalışalım.
Neden yosun oluşur ?
1- Fazla besin miktarı :
Yosunlar da tıpkı bitkiler gibi fotosentez yapan ve su içinde ki besinleri tüketen canlılardır. Su içindeki besinler bitkilerin tüketemeyeceği kadar fazlaysa bu yosunlara yarar. Bu besinleri tüketen yosunlar hızla gelişir ve akvaryumu sarmaya başlar.
2-Yanlış lamba kullanımı :
Bitkilerin fotosentezde kullandığı kırmızı ve mavi ve mor dalga boylarını kapsamayan lambalar yosunları hızlı geliştirir. Bitkiler kendilerine uygun dalga boylarını yakalayamadıkları için fotosentezde normalinden daha çok enerji harcarlar. Bu enerji ve zaman kaybı boşluğuna yosunlar girer ve yapıları bitkilere göre daha basit olduğundan hızla gelişirler.

3-Biriken atıklar:
Yapılmayan ve aksatılan su değişimleri atık birikimine sebep olur. Bu atıklar mekanik olarak yani su değişimleriyle atılmadığı takdirde akvaryumda yosun gelişimine neden olur.
4- Yanlış gübre kullanımı :
Fosfat değerleri yüksek olan gübre kullanımı da akvaryum yosun sorunu artışını etkileyen en büyük nedenlerden biridir. Bitkiler, fosfatı diğer elementlere göre daha az kullanırlar. Bu nedenle akvaryumunuza fosfat gübresi eklemeden önce test yapmanız önerilir. Kuru yemlerin çoğunda fosfat vardır. Eğer bütün değerlerinizin normal olduğunu düşünüyor ancak bulamadığınız bir sorunla karşı karşıyaysanız kullandığınız kuru yemin özelliklerine bakabilirsiniz.
5- Balık sayısı fazlalığı :
Litre kapasitesine göre balık sayısı fazla ise ve azot döngüsünü tamamlayan bakteri popülasyonu yeterli değilse amonyak ve nitrat birikimine olur. Bitkiler bu gazları besin olarak kullanabilirler ancak fazlası alglere yani yosunlara yarar. Örneğin 50 litrelik bir akvaryum da 150 adet balık beslemek yüksek miktarda amonyak ve nitrata sebep olur.

6-Besin azlığı :
Bazen de besin azlığı sebebiyle bitkiler gelişemez. Az besin olsa dahi yosunlar gelişebilir. O yüzden mutlaka yeterli miktarlarda gübre verilmelidir. Bu durum genel de yüksek teknolojili yani high tech denilen yoğun bitkili ve ekipman olarak donanımlı akvaryumlarda olur. Bitkiler çok hızlı şekilde besinleri tükettiklerinde geriye besin kalmadığında yaşanılabilen bir durumdur.
Petshoplar da ya da internette gördüğümüz akvaryumlar bazen bizleri yanıltır. Yeni kurulmuş akvaryumlara bakarak yıllardır deneyimlenmiş doğruluğu tartışılmaz bilgileri bir kenara atmamalıyız. Yeni kurulmuş akvaryumlar ilk 1 ay sağlığını koruyabilir. Ancak bu akvaryumları en az 4-6 ay süreyle takip etmek gerekir. Kurulumu doğru yapılmış bir akvaryumun net sonucunu 6-12 ay içinde alırız.
Akvaryumda yosunlanmanın kilit taşı
Sonuç olarak akvaryumda yosunlanmanın temel kuralı tüketilemeyen besin miktarıdır. Yani suda bitkiler tarafından tüketilemeyen fosfat, nitrat gibi maddeler fazla olursa bu defa algler tarafından tüketilir. Bu da yosunların büyümesine neden olur ve akvaryum yosunlanır. Eğer biz akvaryumdaki bitki yoğunluğunu besin miktarına göre ayarlarsak çoğu besini bitkiler tüketeceği için alglere çok besin kalmaz. Dolayısıyla algler çok gelişemez. Az gelişen algleri de yosun yiyici canlılarla kontrol edebiliriz
Akvaryumda yanlış kullanımda yosuna neden olan aydınlatma konusu hakkında bilgi almak isterseniz bu linke tıklayınız
Led aydınlatmalar hakkında bilgi almak isterseniz bu video’yu izleyebilirsiniz