Beta Akvaryumu Nasıl Olmalı ?

Beta akvaryumu nasıl olmalı sorusuna benim ilk yanıtım çok büyük olmamalı olacak. Peki neden beta akvaryumu çok büyük olmamalı ? Hepimizin hayali değil mi büyük bir akvaryumda 10’larca beta balığı beslemek. Kısaca beta akvaryumu nasıl olmalı dersek aşağıda madde madde sıralıyorum.

Bana göre bir beta akvaryumu nasıl olmalı

1- Bir beta akvaryumu 10-15 lt’yi geçmemeli

2- Akvaryumu kurarken içme suyu kullanın

3- Akıntısı az olan bir filtre seçmenizi tavsiye ederim.

Şimdi gelin bu maddeleri daha da ayrıntıya girerek açalım.

Beta akvaryumu nasıl olmalı sorularına cevaplar.

Beta akvaryumu 10-15 lt’yi çok geçmemeli.

Nedeni ise beta balığı bol kuyruklu ve büyük yüzgeçli olduğu için çabuk yorulmaktadır. Yorulması demek balığın direnç düşüklüğü demek. Dolayısıyla hastalıklara çabuk yakalanması demek olur. Tabii ki bu her balık için geçerlidir diyemeyiz. İstisnalar olacaktır. Ancak genele baktığımızda dünyadaki tüm üreticiler betaları ufak kaplarda beslemektedir.

Tayland’da durum belli

Özellikle Tayland bölgesinde ki beta üreticileri balıkları 300-400 cc’lik sularda boylandırıyorlar. Bu akıl alır gibi değil. Mutlaka sularında daimi bir kimyasal madde kullandıklarını düşünüyorum. Bu sayede balığın hasta olmasına neden olacak tüm bakterileri öldürüyorlar veya bunların çoğalmalarına izin vermiyorlar. Aslında bu başka bir konu buna çok girmiyorum şu anda. Buraya kadar beta akvaryumu nasıl olmalı sorusuyla ilgili ufak ufak cevaplar alıyoruz gibi düşünüyorum.

beta balığı akvaryumu nasıl olmalı

Zeminde kullanılan kuma dikkat.

Beta akvaryumu nasıl olmalı sorusuna zemin ve filtre malzemeleri ile devam ediyorum. Zemininde kum olarak benim tavsiyem ince kum kullanmanız olur. Ayrıca bu sayede dip çekimlerinde daha rahat edersiniz. Pislikler kumların arasına girmeyeceği için kum üzerinden hemen alırsınız. Mutlaka bir filtre sistemi kullanmanızı öneririm. Pipo filtre de olur, ufak boy şelale filtrede olur. Isıtmayı, ya bir 25w’lık ısıtıcıyla veya karbon ısıtma sistemiyle çözebilirsiniz. Eğer bitkili bir beta akvaryumu yapıyorsanız tabii ki bitki kumları kullanmanızı tavsiye ederim. Ona göre de co2 sistemlerine başvurursunuz. Bu biraz daha profesyonel bir beta akvaryumu olur. Bunu yeni başlayan arkadaşlara önermem. Bu 4.veya 5.adımınız yani akvaryumunuzda tercih edeceğiniz bir kurulum olsun.

Beta akvaryumu ilk kurulumda içme suyu kullanın.

İşte size beta akvaryumu nasıl olmalı püf noktalarından bir madde. İlk kurulumda içme suyu kullanın ve bu sayede şebeke sularındaki çoğu ağır metalden balığınızı korumuş olursunuz. Artı olarak çeşme sularından gelen silikatı azaltmış olursunuz. Bu da kahverengi yosun çıkmasını en aza indirir.

Bitki ve mangrov kökleriyle balığınıza loş alanlar sağlayabilirsiniz. Aydınlatmayı seçeceğiniz bitkilere göre ayarlamalısınız. Dekorda kaya yerine ağaç kökleri kullanmak beta balığının doğasına daha uygun olacaktır. Mangrov kökü, catappa yaprağı gibi maddeler suyu sarartır. Buna alışmaya bakın. Ya da benim gibi inat edip hiç birini kullanmayabilirsiniz. 🙂

Evde beta akvaryumunu koyacağınız yer seçimi

Evimizde beta akvaryumu nasıl olmalı ki adeta evin bir parçası gibi olsun. Yer seçimi olarak balığınızın korkak olmaması için kendinize yakın bir yere veya insan geçişinin daha fazla olduğu bir yere koyabilirsiniz. Bu sayede balığınız daha insana yakın ve alışkın olacaktır. Ancak burada rüzgar almayan ve ısısı sabit bir yere koymaya dikkat ediniz.

Fotoğraf kaynak:

Beta balığı hakkında teknik bilgiler için tıklayın

Peki buraya kadar hala beta akvaryumu nasıl olmalı diyorsanız devam edin…

Genel olarak beta akvaryumu nasıl olmalı dersek çok büyük olmamak şartıyla 10-15 lt’yi aşmayacak şekilde hafif bitkili, ağaçlı ve ince kumlu bir akvaryum düşünebilirsiniz. İnternette gördüğünüz büyük akvaryumlarda salına salına yüzen halfmoonlara bakmayın siz. 1-2 ay sonra bütün kuyruklarını döküyor o balıklar. Ben bunu geçmişte de yaşadım. Kırmızı bir veil tail betamı yaklaşık 80 litrelik karma bir akvaryumda besliyorum. 2001-2002 yıllarıydı büyük ihtimal. Sonra baktım ki balık aylar içinde veil tailde crown taile dönüyor. O zamanlar anlamıyoruz tabii. Son zamanlarda eski fotoğraflara bakınca çaktım durumu :=)

Beta akvaryumu aslında konunun başında bahsettiğim gibi herkes “şöyle alıcan bir beta salıcan koca akvaryuma abi”, “ya bu güzel balık bu kadar küçük kapta yazık değil mi” falan gibi cümlelerle başlıyor ancak konu böyle değil. İnternette videolarda gördüğünüz beta akvaryumu modelleri de sizi yanıtlamasın. Onların bir kısmı video çekmek için konulan balıklar aslında.

Eğer tek bir beta balığı beslenecekse mutlaka filtre olmalıdır. Yani burada filtreden kastım biyolojik filtre. Zaten 1 balık olacağı için mekanik filtreleyi bakıcı kendisi de yapar. Mekanik filtreden kastım da dışkıları ve yem artıklarını toplamak. Bunu ufak bir dip çekimi aparatı ile kolayca yapabilirsiniz. Asıl iş biyolojik filtreleme. Bunun içinde filtre tertibatının içinde veya kumda nitrifikasyon bakterilerinin öbeklenebileceği alanlar olması gerekiyor ki azot döngüsü süreci tamamlansın.

Beta akvaryumu için nasıl bir filtre olmalı ?

Pipo filtre beta akvaryumu için uygun mu ?

Ben dekoratif bir akvaryumda yani direkt göze hitap eden ve evinizin bir köşesinde hem doğadan bir parça gibi duracak hem de şık bir obje olarak akvaryumu düşündüğümde pipo tipi filtrelerin bahsettiğim akvaryum görselini uymadığını düşünüyorum ve tavsiye etmiyorum. Çünkü pipo filtrenin asıl amacı üretim akvaryumları veya büyük balık toptancılarının akvaryumlarında içinde yüzlerce balık yaşayan akvaryumlar için tasarlanan bir filtre tipi olmasıdır. Görüntü itibariyle de dekoratif akvaryumlara uymaz. O yüzden beta akvaryumu nasıl olmalı sorusundan önce bana göre şık bir beta akvaryumu için pipo filtre yerine şelale tipi filtre veya iç filtre kullanmak daha doğru olur.

Şelale filtre beta akvaryumu için uygun mu?

Şelale filtrenizin içine substrat veya lav kırığı gibi bakterilerin tutunabileceği malzemeler koyabilirsiniz. En üste de mekanik filtreleme için elyaf koyarsanız harika olur. Nitrifikasyon malzemelerinin olmasıyla amonyak ve nitrite daha az maruz kalan balığınızı hem daha dirençli olacak hem de bu gazların çabuk döndürülmesi sebebiyle costia gibi bu gazlarla çoğalan zararları bakteriler balığınıza daha az zarar verecektir.

İç filtre beta akvaryumu için uygun mu ?

Akvaryumunuzun hacmine göre ufak bir iç filtre ile de akvaryumunuzu filtre edebilirsiniz. Bu tamamen hacimle alakalı bir durum. Debisi düşük iç filtreler tercih etmelisiniz ki filtrenin su çıkışı olan yeri aşırı sirkülasyon yapmasın. Sonuçta akvaryum ufak olursa filtre çok fazla akıntı yapar. Bu da balığımızı rahatsız ederek hastalıklara neden olur.

Yukarıdaki örneklerde bakarsanız çoğu beta akvaryumu için şelale tipi filtre kullanılıyor. Ufak bir iç filtre de kullanabilirsiniz. Burada amaç nitrifikasyon bakterilerine daha fazla alan sağlamak.

Peki filtresiz bir beta akvaryumu nasıl olmalı ?

Zeminde bakteri tutucu maddeler kullanın

Eğer filtre kullanmayacağınız ve ortalama 10 litreyi bulan bir kabı akvaryum olarak kullanacaksanız zeminde mutlaka lav kırığı veya substrat benzeri bakteri tutucu malzemeler kullanmanızı tavsiye ederim. Bu tür malzemeler gözenekli yapıları sayesinde nitrifikasyon bakterileri için harika birer öbeklenme merkezidir. Filtresiz kurulan beta akvaryumlarında mutlaka hafta da 2 gün 1/4 su değişimi yapılarak yeni taze su ilave edilmesi doğru olur. Dışkılar ve kalan yemler ise dip çekimi aparatı ile çekilerek sistemden uzaklaştırılmalıdır.

Yosunla karşılaşabilirsiniz

Bu tip bir akvaryumda normalden biraz daha fazla yosunla karşılaşabilirsiniz ancak bunu da cüce vatoz, elma salyangozu gibi yosun giderici canlılarla kontrol altında tutabilirsiniz. Akvaryumunuzda filtre olmayacağından su da dalgalanma da olmaz. Dolayısıyla suyun üzeri yağ ile kaplı olur. Bunu gidermek veya en az düşürmek adına kalite yemler ve içme suyu kullanmanızı tavsiye ederim.

Bitkili bir beta akvaryumu kurulumu nasıl olmalı ?

Bakımı kolay bitkiler seçin.

Sistem hacim olarak küçük olacağı için bakımı kolay bitkiler seçerseniz akvaryumunuzu daha rahat kontrol altına alırsınız. Java moss, tilki kuyruğu, java fern, elodea, bacopa, micra gibi bakımı kolay bitkiler seçerek çok güzel bir beta akvaryumuna sahip olacağınızdan eminim.

Bitki kumu efsanesine takılmayın

Çoğu akvarist bitki kumu konusuna çok takılıyor. Beslediğimiz bitkilerin çoğu sudaki besinleri yapraklarından alır yani köklerinden almaz. Tabii ki köklerinden de alır hatta çok daha iyi alır ancak köklerindeki alacağı yer de yani zeminde özel bir kum yok diye ölmez, yapraklarından alarak yaşamaya devam eder. Özellikle yukarıda saydığım bitkiler için kuma derdine hiç düşmenize gerek yok. Kuracağınız beta akvaryumuna sıradan bir silis kumla kurulum yapabilirsiniz. Bir yazımda co2 istemeyen akvaryum bitkilerini listelemiştim. Burada> ki bitkileri beta akvaryumu ortamında kullanabilirsiniz.

Bakın, aşağıdaki akvaryumda zeminde silis kum ve biraz da lav kırığı var. Ancak bitkilerin hali ortada. Tabii co2 vermeyi de unutmayın.

Bitkili bir beta akvaryumu düzgün kurulduğunda gerçekten uzun soluklu bir akvaryuma dönüşebilir. Ben dişi betalarla kurulmuş bitki akvaryumlarınıda çok beğeniyorum. Aşağıya bir kaç dişi beta akvaryumu ekledim. Özellikle galaxy koi betalarla dolu bir akvaryum hayalim var 🙂

Akvaryumunuz besleyeceğiniz türe göre uygun olmalı

Betta splendens türleri için bir öneri

Örneğin halfmoon plakat, plakat veya yabani türler yani kısaca kısa kuyruklu betalar besleyecekseniz aslında akvaryum ebatlarını biraz daha büyük tutabilirsiniz. Çünkü bu türler halfmoon, crowntail, double tail ve veil tail gibi uzun kuyruklu ve yüzgeçli beta türlerine göre daha dayanıklıdırlar.

Yabani ve hibrid türler için bir öneri daha

Yabani beta ve diğer hibrid tür betalar için de akvaryum ölçülerinde biraz daha litre verebilirsiniz. Örneğin bazı yabani beta türlerini 2-3’lü gruplar halinde besleyerek doğal ve güzel bir akvaryum kurabilirsiniz.

Yazımda beta akvaryum nasıl olmalı neler olmamalı gibi sorulara anlaşılabilir yorumlar yazmaya çalıştım arkadaşlar. Faydalı olmasını dilerim.