Beta Balığı Beslerken Nelere Dikkat Edilir?

Sıcaklık beta balığı için çok önemli

Öncelikle ısıya önemle dikkat etmenizi tavsiye ederim. Su soğuk ve ısı dalgalanmalarına maruz kalmamalı. Yani sabah açıp akşam kapattığınız bir kalorifer veya sobalı bir ortamda ısıtıcı olmadan beta beslemek büyük risk. Balığınızı çok çabuk hasta edersiniz ve ölür. Değişen sıcaklığa sahip bir ortamsa mutlaka ısıtıcı kullanmanızı tavsiye ederim.

Su değişimleri veya filtre kullanmak

Su değişimleri sadece beta balığı için değil diğer tüm balıklar içinde çok önemli bir konudur. Yapılan yemlemeler ve dışarı atılan dışkılar zamanla suyu atık bazında suyu kirletir. Amonyak, nitrit ve nitrat değerleri artar. Yüksek nitrata balıklar zamanla mecburen uyum sağlar. Ancak amonyak ve nitrik balıklar için çok tehlikeli gazlardır. Kısa sürede ölümlere sebep olur. Buna çare olarak ya su değişimi yapılmalı ya da bir filtre kullanılmalıdır.

Beta balığı akıntı sevmeyen bir balık olduğu için filtrelerin en ufakları tercih edilse dahi yine rahatsız edici bir akıntı oluşabilir. Beta balıkları için aslında en uygun filtreler pipo filtrelerdir. Hem bakteri tutucu özelliği sayesinden nitrifikasyon işlemini de yapar. Nitrifikasyon hakkında bilgi için tıklayın.

Pipo filtreler hakkında açıklayıcı bilgi için bu yazımı okuyabilirsiniz. Belki pipo filtre alamayabilirsiniz olabilir. O halde su değişimleri ile bu atıkları sudan atmak zorundasınız. Su değişimi nasıl yapılır konusuna bu sayfada değinmiştim ancak tekrar yazacağım.

Su değişimi yapılacak akvaryumun yarısı kadar bir su kabı mutlaka balığın durduğu ortamda dursun. Buradaki amaç sıcaklıkları eşitlemek. Tabii ısıtıcı kullanmıyorsanız. Balığın olduğu kaptan balığı kesinlikle çıkarmayın. Bir hortumla suyu çekin ve oda sıcaklığında en az 3 gün ağzı açık şekilde bekletilmiş suyu balığın olduğu kaba dökebilirsiniz. Bu işlemi hafta 1 gün mutlaka yapın. Eğer ısı konusuna dikkat ederseniz çok uzun süre beta balığınızı sağlıklı bir şekilde besleyebilirsiniz.

Isıtıcı kullanıyorsanız da şunları yapın; bir termometre ile balığın suyunun sıcaklığını ölçün. Yine 3 gün ağzı açık şekilde bekleyen dinlenmiş suyun ısısını çaydanlıkta veya cattle’da su ısıtıp bu suyu dinlenmiş su kabına yavaş yavaş ekleme yaparak aynı zamanda da ölçerek ekleyin. Sıcaklıklar eşitlendikten sonra balığınızın olduğu kaba dökebilirsiniz.

Yemleme

Sabah ve akşam olmak üzere 2 öğün veya 3 öğün yem verebilirsiniz. Yemleme yaparken balığın yiyebileceği kadar yem atın. Yani yenmeyen yemler dipte birikmesin. Granul bir yem veriyorsanız bir öğünde 4-5 parça yem yeterli olur.

Işık

Çok abartı bir ışığa gerek yok. Oda aydınlığı kadar ışık olması yeterli. Sürekli ışık yakmanıza da gerek yok. Eğer bitkili bir beta akvaryumunuz varsa o zaman mecbur ışık yanmalı. Bu akvaryumda da mutlaka loş alanlar yaratmaya çalışın. Bunu su üstü bitkileri ile yapabilirsiniz.

Yukarıdaki kurallara dikkat ettiğiniz sürece beta balığınızı sağlıklı şekilde uzun yıllar besleyebilirsiniz.