Beta Balığı Fanus Gerçeği – Fanusta Yaşar mı ?

Beta balığı fanus hikayesi nedir ?

Yıllardır beta balığı fanus ile ve japon balığının bazı türleri de fanuslarda veya fanus benzeri kaplarda satılıyor. Özellikle sanki beta balığı fanus balığıymış sandık. Hepimiz besledik. Ben yuvarlak fanusta beslemedim ama kavanozda beslemiştim küçükken. Ancak bazı istisnai durumlar olabiliyor. Onlar neler mesela ? Diyelim ki beta üretiyorsunuz ve bir anda yüzlerce yavruyla baş başa kaldınız. Bu yavruların yarısı erkek çıkarsa vay halinize!. O zaman mecburen kavanozlara başvurmak zorunda kalabiliyorsunuz.

Beta Balığı Türleri ve Kapsamlı Bilgi Burada >>

Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada böyle. Herkes bir süreliğine mecburen kavanozlarda besleyebiliyor. Yahu elin oğlu fiski şişesinde 300 ml suda boylandırma yapıyor biz hala neredeyiz 😀

Beta balığı fanusta nasıl bakılmaktadır

Akvaryum alamadığınızı ve ille de beta beslemek istediğinizi düşünerek beta balığı fanusta nasıl bakılıyor sorusunu üstü kapalı cevaplıyorum. Öncelikle fanus direkt güneş ışığı almayan bir yerde olmalıdır mutlaka. Hava hortumundan ufak bir dip çekimi aparatı yapın. Yani boruyu 50 cm kesin ve dip çekimi yapmak için kullanın. Hafta da 2 gün dip çekimi yapın ve hafta da 1 gün %30 su değiştirin. Su değişimlerini yaparken dinlemiş suyun balıkla aynı odada olmasına dikkat edin. Aynı odada bulunması ısıları eşitler. Eğer balık su değişimlerinden hoşlanıyorsa yani bir sendeleme donma gibi durumlar olmuyorsa %50 yapabilirsiniz. Balığı mutlaka her zaman sıcak bir odada tutun. Bu şekilde de en azından ufak bir akvaryum alana kadar beta balığınıza fanusta bakabilirsiniz.

Beta balığı fanusta yaşar mı ?

Yaşar ama buna yaşamak denirse. Düşünsenize sizi ufacık bir kürenin içine koymuşlar. Bir de büyüteçli küre. Etrafınızda gördüğünüz her şeyi 2-3 kat büyük görüyorsunuz. Aynı şey beta balıkları içinde geçerli. Siz salonda dekor olsun diye yuvarlak bir kabın içine koyuyorsunuz sonra da “ya betalar çok donuk, hemen ölüyor” diyorsunuz. Hayvan tabii ki bu şartlarda sağlıklı kalamaz. Örneğin İtalya’da petshoplarda fanus satışı yasaklanmıştır. Harika bir uygulama bence. Zaten fanus eşyası çiçekler için veya terraium gibi sistemler için üretilen bir ürün.

Sonuç olarak beta balığı fanusta yaşar mı sorusuna yaşar ama ne kadar yaşar diye cevap vermek ve bunu aşağıdaki değindim konularda detaylandırmak gerektiğini düşünüyorum. Eğer balık hobisinde yeniyseniz yani yeni başladıysanız lütfen araştırın ve alacağınız balığın bir süs eşyası değil de bir canlı olduğunu bilerek alın. Ve önce kendinize sorun beta balığı fanusta yaşar mı diye ?

Peki neden beta balığı fanus balığı diye biliniyoruz

Malesef bunun şöyle bir sebebi var. Beta balıkları doğal yaşamlarında sığ ve az oksijenli sularda yaşadıkları için biyolojik olarak kendilerine labirent organı diye bir organ geliştirmişler. Bu organı fazladan bir akciğer olarakta düşünebilirsiniz. Hemen gözlerinin arkasında olan bu organ sayesinde beta balıkları su da oksijen kalmadığı takdir de tıpkı insanları ve diğer kara canlıları gibi havadan oksijen sağlayabiliyorlar. Bu organ sayesinde yaşamlarını devam ettirebilme özelliği kazanan nadir canlılardan biridir beta balığı.

İşte malesef bu nedenle yıllardır küçük kaplarda hatta plastik bardaklar da bile besleniyor. PetShoplarda kadehlerde bile besleyenler var satış amaçlı. Hayvanın suçu sadece hayatta kalabilmek için geliştirdiği labirent organı olması. Diğer labirentsiz balıklarda bu özellik olmadığı için bu muameleye maruz kalmıyorlar.

Konusu açılmışken diğer labirentli balık türlerini aşağıda paylaşıyorum. Guramiler de labirentli türler arasındadır. Ancak guramiler beta balıkları kadar fanuslarda satışa sunulan balıklar arasında değildir.

Peki Beta balığı fanus için uygun bir balık mı ?

TABİİ Kİ HAYIR. Peki beta balığı neden fanusta balık beslenemez ? Beslenirse ne olur ? Ne gibi zorlukları vardır ?

Çünkü fanusun bombeli camı gereği balık adeta sürekli büyüteçten bakıyormuş gibi görür. Dolayısıyla ufak şeyleri de büyük göreceği için balık sürekli gerilir. İleri seviyelerde fanusta beslenen balıklarda ciddi görme problemleri ortaya çıktığı söylenmektedir. Benim de bir yakınımda 2 sene fanusta beslediği veil tail betasında arpacık benzeri bir ur çıkmıştı ve balık bir kaç gün içinde ölmüştü.

Aynı zamanda temizlik açısından da fanusta beta balığı beslemek çok zordur. Dip çekimi yapmanız, camları silmeniz sizi uğraştırır. Fanusa vereceğiniz parayla ufak bir akvaryum alarak beta balığınızı daha sağlıklı bir ortamda besleyebilirsiniz.

Fanus akvaryum sektöründe hala çok satan ürünlerden biri.

Bizler beta balığı fanus içinde yaşamasın yaşar mı yaşamaz mı diye tartışıp dururken petshoplarda fanus satışları her zaman olduğu gibi cayır cayır satıyor. Ve hiç bir petshopa anlatamazsınız beta balığı fanus içinde yaşarsa hastalanır uzun süre yaşamaz diye. Adamlar satışına bakar arkadaşlar. Hem balığın sağlığı hem de sizin göz zevkiniz açısından fanusta balık beslemek doğru değil bana göre. Ne bir dekor yapabilirsiniz ne de filtre gibi akvaryum malzemelerini koyabilirsiniz. Minimum 20 TL’ye satılan fanus yerine aynı paraya hatta daha uyguna bile ufak bir akvaryum alabilirsiniz. Ancak bu yine halk tarafından beta balığı fanusta yaşar mı sorusunu sormayı bitirmiyor tabii ki.

Beta balığı fanus bakımı sizi zorlar

Eğer akvaryum hobisine yeni başlıyorsanız fanusta beta balığına bakmak size göre değil. İnsanlar yaşamayı bir kaç ay boyunca ve renkleri solmuş şekilde kabın köşesinde durararak yaşadığını sanıyorlar. Aslında beta balıkları sevdiği ortamı bulduğu takdir de çok hareketli ve sıcak kanlı balıklardır. Beta balıkları özellikle sıcak sularda oldukça neşelidir. Dolayısıyla fanus tipi kaplarda beta balığına uygun şartlar sağlayamazsınız. Malesef bir salon süsü olarak kullanılıyor fanus içinde beta balıkları.

Beta balığının fanusta bakımı için ise yukarıda yazdıklarımı biraz açmak istiyorum; örneğin en ufak ısıtıcıyı bile taksanız ısıtıcı fanusun dışına taşar. Ayrıca watt fazla geleceği için bir anda çok ısıtır ve ayarlaması zor olur. Bir filtre koyayım diye düşünürsünüz ama yine büyük gelir. Suyu çok dalgalandırır balığı sarsar. Bitki koymak istersiniz bir tane bitki koyarsınız balığa yer kalmaz. Her açıdan beta balığına fanusta bakım zordur arkadaşlar. O yüzden 10 tl daha fazla verin ufak bir akvaryum alın ve balığınızı bu akvaryumda besleyin.

Beta Balığı Için Uygun Isıtıcılar Nelerdir ? >>

beta balığı fanus

Beta Balığına Uygun Filtreler Nelerdir >>

Değerli arkadaşlarım, kardeşlerim. Çok tartışılan ama bir o kadar boş tartışılan bir konuyu daha bitirmiş olduk. Yorumlarınızı bekliyorum.

Beta balığı hakkında detaylı video için tıklayın

Beta balığı bakımı fanus ile kolay olur mu ?

Fanusa filtre takamayacağınız için bir defa böyle bir handikapla karşılaşırsınız. Şelale motor takayım deseniz asacak yer bulamazsınız yuvarlak olduğu için. Zaten ufak olduğundan bir motor koysanız bile balığa yer kalmaz. Fanuslar aslında çiçekler için yapılan aksesuarlardır. Ancak ülkemizde ve Dünya’da malesef beta balığı beslemek için de kullanılıyor. Dolayısıyla beta balığına fanusta bakım kolay değildir arkadaşlar.

Beta Balığı Bakımı ile ilgili Genel Video >>

Fanus balıkları denildiğinde ne anlıyoruz

Arkadaşlar aslında fanus balıkları diye bir şey söz konusu dahi değil. Aslında fanus zaten balıklar için yapılmış bir eşya değil. Fanuslar daha çok çiçek ve benzeri süs eşyalarının dekore edilmesi için yapılmış ürünler. Ancak zamanında delinin biri kuyuya bir taş atmış ve bin akıllı hala o taşı çıkaramıyor. Biri fanusta balık beslemeye başlayınca ne güzel oldu demişler ve o gün bu gündür fanus balıkları olarak adlandırılan balık türleri bile oluşmuş hatta.

Fanus balıkları dedikleri balıklar hangileri ?

Beta, japon ve gurami gibi balıklar malesef fanus balıkları olarak anılıyor. Beta ile guraminin olayı farklı. Bildiğiniz gibi ikisi de labirentli balıklar. Yani bizler gibi atmosferden oksijen alabilerek hayatta kalabiliyorlar. Satıcılarda alın fanusta besleyin bunlar havasız da yaşar dedikleri için yıllardır fanus balıkları olarak biliniyor bu türler.

Japon balıklarının durumu daha vahim. Japon balıkları labirentli değil. Havadan oksijen alamaz sudan oksijen alır. Su da oksijen miktarı biterse balık ölür. Ancak sık sık su değişimleri ile balığa yeni oksijen sağlansa da japon balıkları da fanusa uygun balıklar değillerdir. Sözün kısası fanusta balık beslenmez arkadaşlar.

Ciklet balığı fanusta yaşar mı ?

Kesinlikle yaşamaz arkadaşlar. Ciklet balıkları sudan oksijene ihtiyaç duyarlar. Yani yaşadıkları suyun içinde oksijen olması gerekir. Suda ki oksijen bittiği zaman ciklet balığı havasız kalır ve ölür. Beta ve diğer gurami gibi labirent organına sahip değildir.

Japon balığı fanusta yaşar mı ?

Malesef japon balıkları da fanus balığı olarak nitelendirilmiştir. Ancak japon balığı fanusta yaşamaz. Aksine japon balığı yüksek oksijen ister. Fanus suyunda oksijen bir süreliğine kalır ama kısa zamanda biter. Kişiler her zaman şunu söyler; balık aldık ama öldü. E ölür tabi. Biz oksijen olmadan yaşayabilir miyiz ? Hayır.

Beta fanusu temizliği nasıl yapılır ?

Beta fanusu yapı itibariyle de temizliği zor bir parçadır. Hatta balığı yakalamak dahi çok zordur. Yuvarlak olduğu için kepçeyi sıfırlayamazsınız. Bunu su değişimi yaparken balığı yakalayın diye değil dezavantajlarından biri daha aklıma geldiği için yazmak istedim. Temizliği önce camlar silinir. Sonra 15 dk beklenip su yarı yarıya çekilir. Yerine aynı oda sıcaklığında dinlemiş su ilave edilir.

Beta fanus su değişimi ile ilgili videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Beta fanusu kaç litre olmalıdır ?

Her defasında bir balığın fanusta beslemenin doğru olmadığını söyleyerek devam edeceğim. Madem bir fanus alacaksanız o zaman en az 2-3 litre olmasına dikkat edin. En büyük boy isterseniz daha iyi olur.

Beta fanusu için aydınlatma var mı ?

Malesef direkt fanuslar için aydınlatmalar yok. Ancak bir masa lambası alarak aydınlatma işini çözebilirsiniz. Şu linke tıklayarak bir çok model görebilirsiniz.

Beta fanusu evde nereye konmalı ?

Direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir yere koyabilirsiniz. Direkt güneş ışığı alması suyu ani ısıtabilir ve yosun oluşumunu arttırabilir. Bir duvar arkasına, perde arkasına veya yemek masası üzerine koyabiliirsiniz. Sıcaklığa da dikkat etmelisiniz. Petek üzerine veya elektrikli bir ısıtıcının hemen yanına kesinlikle koymayın. Direkt sıcaklık gelen biryer yerine ortam sıcaklığının eşit olduğu bir yere koyun.

Beta Balığı Fanusta Yaşayamaz! Neden mi ?

Beta balıkları, rengarenk ve zariflikleriyle akvaryumların gözdeleridir. Fakat bu güzel canlıları fanusta yaşatmak pek de iyi bir fikir değildir.

Fanuslar, beta balığının doğal yaşam alanına kıyasla oldukça küçüktür. Bu durum, balığın hareketlerini kısıtlar ve strese girmesine yol açar. Stres de balığın bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara açık hale getirir.

Fanuslarda oksijen seviyesi de balığın ihtiyacını karşılamak için maalesef yeterli değildir. Bu durum, balığın solunum sıkıntısı çekmesine ve zamanla boğulmasına neden olabilir.

Fanuslarda genellikle filtreleme sistemi bulunmaz veya yetersizdir. Bu durum, balık atıklarının ve yem artıkları suda birikmesine ve suyun kirlenmesine yol açar. Kirli su da balığın hastalanmasına ve yüzgeçlerinde çürümelere neden olabilir.

Fanuslarda ısı kontrol sistemi de bulunmaz. Bu durum, suyun sıcaklığının ani değişimlere uğramasına ve balığın hipotermi veya hipertermi gibi sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir.