Beta Balığı Fanusta Yaşar Mı ?
Evet yaşar ancak buna yaşamak denir mi ? Beta balıkları, 10-15 litrelik bir akvaryumda en iyi sağlıklı şekilde yaşarlar. Fanuslar beta balıklarının rahat rahat yaşayabilecekleri kadar büyük değildir ve fanusta yeterli oksijen ve yüzme alanı bulamazlar. Ayrıca, fanuslar, beta balıkları için yeterli filtreleme sağlamaz ve bu da suyun kirlenmesine ve balıkların hastalanmasına neden olabilir. Hadi beta balığı fanusta yaşar mı sorusu hakkında daha fazla bilgi yazalım.
Eğer sağlıklı şekilde beta balığı beslemek istiyorsanız, en az 7-10 lt’lik bir akvaryum edinmeniz doğrusu olur. Bu akvaryumda mutlaka ısıtıcı kullanmanız gerekir. Sağlıklı ve uzun ömürlü bir beta balığı beslemek istiyorsanız fanus yerine doğru kurulmuş bir akvaryum da betanıza bakmayı deneyin. Fanuslara ısıtıcı ve filtre gibi ekipmanları koyamazsınız. Akvaryumda, bir filtre, mutlaka ısıtıcı ve bazı canlı bitkiler (özellikle yüzey bitkiler) bulundurmanız iyi olur. Beta balıkları, bitkilerin arasında yüzmeyi ve saklanmayı severler. Ayrıca akvaryumunuzun suyunu haftada bir kez aynı ısıda suyla %30-40 oranında değiştirmeniz çok iyi olur.
Beta Balığı Türleri ve Kapsamlı Bilgi Burada >>
Bu güzellikleri fanusta beslemek yazık değil mi ?
Beta balığı fanusta yaşar mı sorusuna yaşıyor diye fanusta beslenmesi gerekmez.
Önemle vurgulamak isterim ki Beta balığı fanusta yaşar diye düşünüyorsanız beta balıkları kesinlikle fanus, cam kavanoz veya bardak gibi dar alanlarda yaşatılmamalıdır. Bu balıklar, geniş bir ortama sahip olduklarında daha dirençli ve estetik bir görünüm sergilerler. İyi bitkilendirilmiş, 15-20 litrelik küçük veya orta boy akvaryumlar, Beta balıkları için uygun yaşam alanları sunar. İstendiğinde beta balığı akvaryumlarına şelale tipi filtre eklemek mümkündür; fakat bu önerilmez. Filtreler özellikle suyu fazla hareketlendirmeyen tipte olmalıdır. Beta balıkları için en uygun filtre pipo filtrelerdir. Çünkü Beta balıkları, huzurlu ve sakin sulardan hoşlanırlar.
Fanuslar cam yapısı itibariyle konkavlı yani büyüteç modelindedir. Beta balığı içeriden bütün her şeyi çok büyük ve korkutucu şekilde görür. Beta balığı bundan rahatsız olur. Dolayısıyla beta balığı fanusta yaşar mı gibi sorular ortaya çıkar. Hatta rivayetlere göre katarakt bile olduğundan bahsedilmektedir. Bu nedenle fanuslar sadece beta balığı için değil tüm balıklar için de uygun değildir. Bu linkte aslında fanusun tam olarak ne amaçla kullanıldığını göremeseniz bile bir karışıklık olduğunu anlayabilirsiniz
Beta balığı fanusta beslenmesi bir alışkanlık olmuş.
Herkes böyle biliyor buna alışmış malesef. Fanusları her akvaryumcu da bulabilirsiniz. Ve bir balık beslemek isteyenlerin hemen aklınıza ilk gelen “bir fanus alayım diyorum” cümlesini kumak olur. Beta balığı fanus gerçeği hakkında yazım için tıklayın
En uzun fanusta yaşayan beta balığı
Örneğin benim yakın çevremde fanusta 5 sene beta balığı besleyen ve gayette sağlıklı şekilde kar kış soğuk dinlemeden yaşayan bir balık görmüştüm. Gerçekten 5 sene yaşadı. Ne balıkmış ya. Bir veil tail betaydı. Ancak her balık bu kadar uyum sağlayacak diye bir şey yok. Aldığınız beta balığı kısa süreliğine fanusa uyum sağlar ancak uzun vadede ki bu genelde kış aylarıdır, ölür.
Saçma bir beta balığı fanus örneği daha bizlerle.
Beta balığı fanusta yaşar mı sorusuna üzücü bir örnek
Buradaki sorun aslında şu; balık burada bir canlı olarak görülmek yerine bir masa eşyası, bir dekorasyon ürünü olarak görülüyor bence. Baksanıza nasıl süslenmiş fanuslar var. Adamlar satış olsun da ne olursa olsun diye balık şeklinde fanus yapıp bir de içine bitki koymuşlar. Balık suda kalsın yeter. Ne kadar yaşamış canı acır mı acımaz mı umrunda değil. En kötü örneği vereyim size bu konuyla ilgili. Biz beta balığı fanusta yaşar mı yaşamazmıyı konuşurken Çin’de adamın biri anahtarlık şeklinde fanusa benzer kaplar yapmış. Evet yanlış duymadınız anahtarlığın içinde balıklar var. 1 ay kesin yaşıyormuş, öyle tasarlanmış. Ne tasarım be vallahi bravo. Link ekliyorum aşağıya bakın.
Buna yaşamak denir mi ?
Bu kadar rezillik olamaz. Balık yetmemiş kaplumbağa bile koymuş adam. İşte canlıya verilen değer. Tamamen Çin olarak demeyelim tabii Çin’li bazı insanlar.
Beta balığı fanusta yaşar mı sorusuna yaşar diyoruz AMA..
Sonuç olarak nereden nereye geldik ama beta balığı fanusta yaşar mı sorusuna yaşar diyoruz ancak buna yaşamak denirse. Fanustaki püf noktası fanusun büyüteç camı gibi olması. Bu konu sadece Türkiye’de değil tüm dünyada motorsuz şekilde oksijen alan balıklar fanuslarda bakılıyor. Mesela bu balıklara bir örnekte gurami balıklarını verebiliriz. Guramilerde de beta balıklarındaki gibi labirent organı var. Bu sayede suda oksijen kalmayınca su üstünden bizler gibi hava alabiliyorlar.
Fanusun asıl amacı masa üstüne süs olmasıdır
İnsanlar genelde fanusta balık beslemeyi bir ev dekor objesi olarak görüyorlar. Şu vitrinin üzerine bir fanus, şu masanın üzerine, sehpanın üzerine bir fanusta balık koyalım… Bu sadece Türkiye’de değil başka ülkelerde de var. Tayland pazarlarında bazı satıcıların balıkları ne hallerde sattıklarını da biliyoruz.