Beta Balığı Hakkında Teknik Bilgiler
Latince Adı: Betta Splendens – Betta veya Beta olarak okunur.
Coğrafik Kökeni: Tayland, Phuket,Cambodia, Songkhia Pattani
Beslenme Biçimi: Etçil
Davranış Biçimi: Karma akvaryumlar uzun süre beslenemez. Çabuk strese girer. Akvaryumda beta gibi yüzeyde yüzen balıklar olursa strese girme oranı artar. Lepistes gibi balıklar kısa sürede kuyruklarını yer.
Yüzme Seviyesi: Yüzey
Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı Agresif
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renklidir ve daha uzun yüzgeçlere sahiptir.
Üreme: Erkeğin köpükten yuva yapar. Yuva altına dişiyi çağıran erkek dişiyi sarar ve döller. Dişi yumurtaları döktükten sonra erkek yumurtaları ağzıyla topar ve yuvaya dizer. Yumurtalama bittikten sonra dişi üretim akvaryumundan alınmalıdır. 24-48 saat içinde yavrular çıkar.
Sıcaklık: 23°C – 30°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 30 litre
Su Sertliği: 5 – 19 °dH
pH: 6.0 – 8.0
Zorluk Seviyesi: 2
Genel Yorum: Malesef beta balığı labirent organının kurbanı olmuştur. Bu organ sayesinde atmosferdeki havayı da kullanabilme özelliğine sahip olduğu için ufacık kaplarda dahi beslenebilmektedir. Ülkemizde plastik bardaklarda satıldığını görebilirsiniz. Sadece ülkemizde değil Avrupa, Amerika, Uzak Doğu’nun bazı ülkelerinde de bu şekilde satılan yerler var. Tabii ki beta balığına hak ettiği değer verenlerde var onların hakkını yememek lazım. En güzel tatlı su balıklardan biri olan bettalarda renk çeşitliliği adeta sonsuz. 2000’li yıllardan itibaren renk ve formda adeta sıçrama yaşayan beta balığı ile ilgili çaprazlama çalışmalarına hala devam ediliyor.

Erkeklerin bir arada aynı akvaryumda yaşaması mümkün olmadığında tek kaplarda veya akvaryumlarda beslenilmesi gerekiyor. Ancak dişiler bir arada bakılabilir. Çok güzel kurulmuş dişi beta akvaryumları görebilirsiniz.
Beta üretimi anlamında ülkemizde de ilgi sürüyor. Facebook gruplarda yüzlerce beta hayranı ve beta üreticisi bulabilirsiniz. Ancak ülkemizde hala bir dernek, kulüp gibi kurumsallaşamayan beta balığı hobisi, umarım ilerleyen yıllarda tüm beta severlerin bir arada toplanacağı bir kuruluşa kavuşur.
Selamlar.Sizi takip ediyorum.Her şey için teşekkürler.
25 lt de tül kuyruk erkwk Beta var.
Su düzenleyici olarak Seachem Betta Basics kullanıyorum.Çok memnunum.Ph 7.0 tamponluyor.Mineral takviyesi Betta Bonny.Ayrıca Catappa yapragı ve iki adet kızılagaç kozalagı da var..Balık maşallah çok hareketki ve saglıklı gözükğyor.Sorum şu
seachem betta basics ve betta bonyi birlikte kullanmamın sakıncası var mı? Biri düzenleyici biri mineral. balıkta bir olumsuzluk göremedim.Yani su değerlerini zamanla bozması açısından.
Sevgiler
Alparslan
Merhaba. Şu an balığınız bu sistemde mutlu ve alışmışsa aynen böyle devam edin.