Beta Balığı Ne Yer ? Kuru ve Canlı Yemler Nelerdir ?

Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi beta balığı genetik olarak etçil bir balıktır.
Dolayısıyla beta balığı ne yer dersek beta balığımızı protein ağırlıklı yemlerle beslemek doğru olur. Beta balıklarının en çok sevdiği yemler arasında su piresi ve tubifex yani canlı kurt gelmektedir. Ancak kuru yemleri de sever. Çoğu meraklı betasına canlı yem vermez. Bilmez çünkü. Ancak üreticiler ve betayı daha bilinçli besleyenler bunu bilir. Beta balığı ne yerse yesin başta kaliteli yemlerden ödün vermeyin arkadaşlar. Fiyatları çok ucuzlardan seçmeyin. Tek çeşit verin ama kaliteli yem verin diyorum ve devam ediyorum.

Beta balığı ne yer ? En çok neyi severek yer ?

Tubifex yani canlı kurt yemi ve Su pireleri

Aslında beta balığı ne yer diye soranlara öncelikle tubifex derim ancak eskisi gibi ufak miktarlarda satılmadığı için 1-2 tane beta besleyen akvaristler için kolay tercih edilen bir yem çeşiti olmaktan çıktı. Tubifex’i çok severek yer ancak ilk defa yiyen yani alışmamış balıklarda tubifex bir süreliğine ,iç parazit yapar. Su piresi, artemia veya dana yüreği gibi yemleri beta balığımız afiyetle yer.

tubifex beta balığı ne yer

Betalara verdiğim kuru yemlerle ilgili video burada

Su Piresi

Su piresi de beta balığı ne yer dediğimizde ilk akla gelen canlı yem türlerinden birisidir. Doğal afrodizyak etkisindedir. Balıkları formda tutar ve hareketlendirir. Üretimi kolay değildir. En azından ben başaramadım şimdiye kadar 🙂 Ürettim ancak istediğim kadar değil. Su pireside beta balığı için severek yer diyebileceğim bir canlı yem türüdür.

beta balığı ne yer su piresi

Su piresi ile ilgili hazırladığım video için tıklayın

Artemia

Artemia’da beta balıklarının özellikle yavru betaların en sevdiği yemlerden biridir. Yavruların büyüme sürecinde örneğin 1 aylık olana kadar mutlaka verilmesi gereken yemler arasındadır. En kolay bulabildiğimiz ve en hijyenik canlı yemdir. Betalarda çok severler. Beta yavruları yavaş yavaş yer ve büyümede etkilidir.

beta balığı ne yer

Beta balığı ne yer diyenlere kuru yem önerileri

Kuru yem olarak da atison betta, tropical, sera, tetra, omega, hikari gibi markaların betalara özel olarak hazırladığı yemleri balıklarınıza verebilirsiniz.

Üst Segment Yemler

Aşağıdaki beta yemleri hem içerik kalitesi hem de fiyat olarak üst segment beta yemleridir. Eğer 1 adet beta besliyorsanız gerçekten bu yemlerden birini tercih etmenizi önemle tavsiye ederim. Balığın sağlıklı olması açısından çok faydalı etki ediyorlar.

Orta Segment Yemler

Bahsettiğim orta segment yemlerde beta balıklarının sevdiği yemler arasındadır. Bu yemlerin içeriklerinde de zengin vitaminler, faydalı katkılar bulabilirsiniz. Özellikle bazı betalar hep bu tip yemleri tercih etmektedirler. Fiyat açısından diğer yemlere oranla daha uygun fiyatlıdırlar.

Beta balığı bitkisel yem yer mi ?

Yukarıda beta balığının doğasında etçil bir balık olduğundan bahsettik ancak şunu unutmamalıyız. Bu balık yaklaşık 150 yıldır insanlar tarafından üretiliyor ve ıslah ediliyor. Dolayısıyla bu balığa sadece doğadaki şartlarına göre bakım uygulamak bence yanlış olur. Sonuçta bizlerde insan olarak 1000 yıllar önce doğada yaşayarak bugün hiç yemediğimiz besinler yiyormuşuz. Ancak zamanla ve çevresel koşullarla besin kültürümüz değişmiş. Doğamızda ağırlıklı olarak etçil besinlerle beslenmemize rağmen günümüzde hiç et tüketmeyen hatta hiç hayvansal gıda dahi tüketmeyen “vegan” diye tanımlanan insanlar var.

O halde balıklarda bu değişimden etkilemiştir. Dolayısıyla betalara sadece etçil besinler vermek yerine hafta da 1-2 gün 1-2 öğün bitkisel yemler verilmesi doğru olur. Bunun bir zararı olmaz hatta faydası olur. Balıklarımızın sindirim sistemi rahatlar. Emin olun daha kolay dışkıladığını farkedeceksiniz. Zaten dünyaca ünlü beta yem üreticileri dahi yemlerine mutlaka bitkisel kaynaklarda ekliyorlar.

Kuru yemlerle ilgili bir yorumum daha var.

Kuru yemler konusunda bir ekleme daha yapmak istiyorum. Beta balığı alışmasına göre çeşitli kuru yemler yer ancak ağırlıkla canlı yemlere alışmış bir balıksa isterseniz en iyi kuru yemi alın yine o balığa yediremezsiniz. Yedirirseniz de şöyle yedirirsiniz. Önce balığı 1 gün aç bırakın. Sonra yemi ufalayarak balığa yedirmeye çalışın. Baktınız bu şekilde de yemiyor o zaman 1 gün daha aç bırakın. Korkmayın balıklar açlıktan çok uzun süre ölmezler. 2.gün yiyecektir mutlaka. O zaman işte alıştırmaya başlayabilirsiniz. Kuru yem yedirmek şart. Canlı yemlerle protein ihtiyacını karşılıyoruz ancak kaliteli kuru yemlerin içinde gelen bir sürü vitamin ve mineralleri veremiyoruz. Dolayısıyla kaliteli kuru yemler vererek balığınızın eksik vitamin ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

Beta balığına ne kadar ve kaç öğün yem vermeliyim ?

Eğer ağırlıklı olarak kuru yem veriyorsanız sabah-akşam 4-5 adet şekilde betanızı besleyebilirsiniz. Tubifex veriyorsanız günde 1 öğün yeterli olur. Onu da her gün vermeniz bazen balığı şişer. O yüzden 1 gün verip 1 gün vermeyebilirsiniz. Artemia veriyorsanız ki büyük betalara artemia adeta vız gelir tırıs gider 🙂 ancak onu da 1 öğün şeklinde verebilirsiniz. Su piresi içinde 1 öğün geçerli olur. Sadece su piresi ile beta büyütenler olduğunu biliyorum. Afrodizyak etkisi olan bir yem çeşitidir su piresi.

Genel olarak dikkat etmeniz gereken konu ise yenmeyen yemleri dip çekimiyle toplamak olmalıdır. Canlı yemlerde genelde balık tarafında bırakılmaz yenir ancak bazen balığın durumu ve yemin kalitesine göre kuru yemler yenmez. Dibe çöken yemleri 1 gün geçmeden dip çekimiyle almak iyi olur. İşte burada kaliteli yemler söz konusu ise bu süreç artar. Üst segment kaliteli yemler su da kalsa daha suyu çok bozmayacak şekilde üretilmektedir.

Konu açılmışken beta yavrularının da beslenmesini anlattığım bir videomu da aşağıya linkledim
Beta yavruları nasıl beslenir işte videosu burada

Evet sevgili arkadaşlar, kardeşler. Bu sayfada beta balığı ne yer sorusuna cevap vermeye çalıştım. Diğer içerikler için sayfamda gezmeye devam edebilirsiniz.