Beta Balığı Neden Ters Yüzer?
Normal bir balık ters yüzmeyeceği için ters yüzen bir balıkla karşı karşıysanız o balık büyük ihtimalle ölmek üzeredir.Ters yüzmesi bazen yetesxrsiz oksijenden bazen iç parazitten bazen de dış faktörler kaynaklı stres yüzünden de olur. Beta balığı hastalıklar sayfamda yan dönme, dipte yatma, sürtünme gibi hastalıklar hakkında bilgi ve tedavi yöntemlerine bakabilirsiniz. Bu yazıda beta balığı neden ters yüzer aramasına yanıtlar bulacaksınız.
Beta balığının ters yüzebilmesi aşağıdaki nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir
Yüzgeç Sorunları: Beta balıkları, yüzgeçlerini kullanarak denge sağlarlar. Eğer yüzgeçlerinde bir sorun varsa veya yüzgeçler zarar görmüşse, balık ters yüzer.
Karın Problemleri: Sindirim sorunları veya kabızlık, balığın karın bölgesinde gaz birikmesine neden olur ve bu durum dengeyi bozarak ters yüzmesine yol açar.
Soluma Problemleri: Solungaç sorunları veya su kalitesi problemleri, balığın normal solumasını engelleyerek balıktaki yüzme davranışlarında değişikliklere yol açar.
Stres: Beta balıkları, stresli durumlar karşısında tepki olarak farklı davranışlar sergileyebilirler. Bu davranışlardan biri de ters yüzmedir.
Sıcaklık Değişiklikleri: Aniden yaşanan sıcaklık değişiklikleri beta balığının davranışlarını etkiler ve ters yüzmesine neden olur.
Ters yüzme sorunu, altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabileceği için dikkatle incelenmelidir. Eğer beta balığınız sürekli olarak ters yüzüyorsa, bir veterinere veya akvaryum uzmanına danışmanız önemlidir.
Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>
Malesef bu hale gelmiş bir balığı döndürmek çok zor. Ancak oksijen yetersizliğinden kaynaklı bir ters dönmeyse o zaman bu videodaki hareketleri birebir uygulayarak balığı tekrar hayata döndürme şansını bulabilirsiniz.
Ölmek üzere olan balık nasıl kurtarabilsiniz
Bu yazıda beta balığı neden ters yüzer gibi çok sorulan bu sorunuza cevaplar verdik. Burada yaptığım olay balıklar yüzerken de hava aldıkları için bende balığı yüzdürdüm. Balığı hareket ettirerek solungaçlarını çalıştırmasını ve oksijen dolu suyun solungaçlarından girerek kana ulaşmasını sağladım. Videonun sonunda balığın normale döndüğünü görebilirsiniz.