Beta Balığı Ömrü Kaç Yıldır ?

3-5 yıl arası bakımdan bakıma göre değişir. Ülkemizde çoğu zaman en fazla 1 yıldır yaşar. Beta balığı yaz ayları evlerde güzelce yaşar kış ayları geldiğinde soğuktan hasta olur. Hemen kuyruklarını kısar veya kuyrukları erir. Eğer dirençli bir balıksa kışı öyle geçirir ancak ömrü çok uzun olmaz. Bu yazımızda beta balığı ömrü kaç yıldır gibi çok sorulan bu sorunuza cevap vereceğiz.

İyi akvaryum koşullar sağlandığında 2-3 yıl çok rahat yaşar ancak 6-7 yıl yaşayanı görmedim. Keşke daha fazla yaşasa. Peki betaya iyi akvaryum koşulları sağlamak nedir ? Daha öncede belirttiğim gibi sıcaklık, temiz su, doğru yemleme gibi etkenler beta balığımızın ömründe olumlu-olumsuz rol oynamaktadır.

Bu sayfada beta balığı ömrü ile ilgili farklı içeriğe ulaşabilirsiniz.
YouTube kanalımdaki beta videoları için tıklayın

Beta balığı ömrü tamamen bakıcısının özenine bağlıdır

Normal şartlarda 2-3 yıl arası yaşayan bu balık soğuk sularda çoğu zaman 2-3 ay içinde ölmektedir. Özellikle ithal betalarda yaşanılan adaptasyon sorununa kötü su şartları da eklendiğinde balıkları ömrü çok hızlı azalmaktadır. Ayrıca petshoplarda satılana kadar zaten ufak bardakların içinde yaşayan bu balıklar soğuk ve kirli sular gibi çok ağır şartlara maruz kalmaktadırlar. Tabii ki daha düzgün şartlarda beta satışı yapan petshoplar var ancak İstanbul’da bu petshopların sayısı parmakla gösterecek kadar az. Alacağınız beta balığın ömrü aslında daha buralarda belli oluyor. Yani kaderi bir nevi bu petshoplarda yazılıyor malesef. Çünkü siz balığı almadan önce balık hastalanmaya başlıyor bile.

Sağlıklı bir beta aldınız diyelim. Eğer ev ortamında besleyecekseniz ve ısıtıcı kullanacak kadar büyük bir kapta beslemiyorsanız öncelikle betanızı evin en sıcak yerine koymanızı öneririm. Tabii ki bu sıcaklıktan kastım suyun ısısın 24-28 dereceler arasında olacağı bir sıcaklıkta olması ve gece-gündüz farklarının yaşanmaması. Örneğin gündüz oda sıcaklığı 25 derece olan bir oda da gece sıcaklık 15’e düşüyorsa bu çok büyük bir sorundur.

Kış aylarında en çok ısıya dikkat edin ve ısıtıcı kullanın

Kışın kalorifer yanlarına koymakta kötünün iyisi olabilir. Ancak gece kapanan tür de bir kaloriferse bu balığa faydadan çok zarar sağlar. Günümüzde karbon ısıtıcı diye bir ısıtma yöntemi var. Bunu kullanabilirsiniz. Karbon ısıtıcılar kabloların ısınmasıyla ısıtılan bir levha sonucunda üstünde durduğu plakayı ısıtan sistemlerdir. Aldığınız yere bir termostat da taktırarak ısı ayarı yapabilirsiniz. Kaplumbağalar veya teraryumlar için hazırlanmış mini karbon ısıtıcılar var onlardan alabilirsiniz. Mutlaka faydasını görürsünüz. Kışın beta da en çok dikkat edeceğiniz konu ısı olsun. Sular soğuk olduğu zaman başımızın belası costia bakterisi çok hızla çoğalır. Ve balığı tamamen ele geçirir. Bu nedenle hemen betanız kuyruk kısmaya başlar. Bu zararlı bakteriler yüzünden de beta balığı ömrü kısalıyor işte.

Sıcaklık beta balığı ömrüne doğrudan etkilidir

Kesinlikle işin formülü en başta su sıcaklığıdır arkadaşlar. Üretimde de sıcaklığın önemi çok büyüktür. Tek beta besliyorsanız ve hareketli bir beta balığı olsun istiyorsanız mutlaka suyunuz 25-30 derecelerde olsun.

Beta Balığı Için Uygun Isıtıcılar Nelerdir ? >>

Beta balığı ömrü sizin elinizde

Eğer betanıza iyi bakıp, suyunu sıcak tutup, yemini, su değişimini aksatmazsanız balığınızın ömrüne ömür katarsınız. Bir masanın üstünde balığınızı ölmeye terk etmeyin. Yaz aylarında alınan bir beta genelde kışı çıkaramaz. Bunun sebebi de soğuktan ölmesidir. Bu balıklar dekor değildir arkadaşlar. Okuduğunuz bu sayfada beta balığı ömrü kaç yıldır sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik.

Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>