Beta Balığı Su Değişimi Yapma Yöntemleri
Beta balıkları için bir kaç çeşit su değişimi yöntemi var. Bunlardan biri klasik yöntem. Yani dip çekimi yaparak beta kaplarında dipte oluşan pislikleri çekmek ve su ilave etmek. Diğer bir yöntem ise Tayland usulü taşırma yöntemi ile beta balığı su değişimi yapma. Şimdi biraz detaylara girelim ne dersiniz ?
Betaların su değişimi için dip çekimi aparatı yapmak
Eğer tek bir beta balığınız varsa, su değişimi işlemini daha etkili bir şekilde gerçekleştirebilmek için 1 metre uzunluğunda ince, şeffaf bir hortum edinmeniz önerilir. Bu tür hortumları genellikle akvaryumcularda veya petshoplarda hava motoru hortumu olarak bulabilirsiniz. Bu hortumun ucu, pipetlerle uyumlu olacak şekildedir ve kolayca bir pipet takabilirsiniz. Bu yöntem, beta balığı sahiplerinin sıkça sorduğu beta su değişimi sorununu daha kolay ve temiz bir şekilde çözmelerine yardımcı olur. İlgili işlemi adım adım gösteren bir videoyu da aşağıda bulabilirsiniz.
Bu aparat sayesinde beta kaplarında veya akvaryumda dip çekimi yapabilirsiniz. Peki suyu nasıl çekeceksiniz ?
Klasik dip çekimi yöntemi ile suyu değiştirmek
Bu yöntemde yer çekiminden faydalanacağız
- Pipetli kısmı suya sokun.
- Diğer uç aşağıda olmalı. Yani akvaryum yukarıda diğer uç aşağıda olmalı.
- Boşta kalan ucu yani aşağıya bakan ucu ağzına alın ve sanki şişeden içecek çeker gibi çekip hemen ağzınızı çekip, hortumu suyun akacağı kaba tutun.
Bu hızla akvaryumda su borunun içine giriyor ve aşağıda doğru akmaya başlıyor. Bu akım sayesinde işte otomatik olarak yukarıdan aşağıya su akmış oluyor.
Eğer bunu yapamıyorsanız enjektörle yapılan bir sistem var.
Bu sistemde, su değişimi mantığı benzerdir, ancak burada ağzınızla bir şey yapmanıza gerek yoktur. İşte bu yöntemin ayrıntıları: İnce bir hortumun bir ucunu bir enjektöre takın ve diğer ucunu akvaryumun dibine doğru uzatın. Enjektöre su çekin. Bu şekilde suyun hızla akvaryuma aktığını gözlemleyeceksiniz. Burada da yer çekiminden yararlanılmış olur. Artık hortumu enjektörden çıkarabilir ve akvaryum suyunun akımını sağlamış olursunuz. Bu yöntem, su değişimini daha etkili ve temiz bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olabilir.


Balığın kabını elimize alarak su değişimi yapmak
Bu yöntem de kabı elinize alın. Yavaşca sanki sürahiden bardağa su boşaltırmışcasına kaptaki suyu atık kovayasına boşaltın. Balık düşmesin ama dikkat edin. Bu işlemi sakın tuvalette denemeyin. Balığı kaybedersiniz. Bunlar yaşanmış şeyler yapmayın. Suyun bir kısmını boşalttıktan sonra da yeni suyu da aynı yöntemle yavaş yavaş ekleyebilirsiniz.
Taşırma sistemi ile su değişimi yapmak
Bu eğer çok betanız varsa yapabilirsiniz. Beni takip edenler bilir. Odaya böyle bir sistem yaptım 2 ay önce. Detaylı bilgi için tıklayın Bu yöntem de şöyle ; suyu değişecek kapta mutlaka bir delik olması gerekiyor ki yukarıdan boşalan su deliğe geldiği zaman kaptan tahliye olsun yani taşsın. Ancak bu şekilde olursa taşırma sistemi olmuş olur. Aşağıdaki videoyu izleyin. Tabi taşan suyunda bir yere boşalması gerekir. Bu yöntemle ilgili yukarıdaki linkte detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>
Yukarıda yazdığım bu 3 yöntemle de beta balığı su değişimi yapma işlemini yapabilirsiniz. Ancak en rahat ve herkesin yapabileceği 1. yöntem yani normal dip çekimi yöntemidir. Beta Balığı Türleri ve Kapsamlı Bilgi Burada >>