Beta Balığım Yan Yatıyor – Yerde Yatıyor Sorunu
Beta balığım yan yatıyor, beta balığım dipte yatıyor diye çok fazla soru geldiği için böyle bir sayfa oluşturdum. Sorun genellikle bakteriyel rahatsızlıklardan kaynaklanıyor. Bakteri çakışması sonucuda beta balığım yan yatıyor olayıyla karşılaşabilirsiniz.
Bu linkte beta balığı hastalıkları ile ilgili bilgiler bulacaksınız
Beta balığı neden yan yatar ? İşte beta balığım yan yatıyor sorusunun nedenleri
Beta balığının yerde yan yatması ile ilgilli şu ana kadar tespit ettiğim bu hareketin 2 neden var.
1. Nedeni yemlemeden ötürü balığın hazmedememesi ve karın şişliği.

Bazı yemler bazı balıklara dokunuyor açıkçası. Bazı balıklar yem ne kadar iyi olursa olsun hazmedemiyor. Ve arka arkaya yapılan yemlemeler sonucunda balık şişmeye başlıyor. Bu belirtileri balığın karnında bariz şişlik ve hafif sararma oluyor. Ayrıca hareketsiz şekilde durma. Yerde tamamen hareketsiz durma bu işin son evresi. Eğer iyi bir gözlemciyseniz daha en son aşamaya gelmeden önce balığı kurtarabilirsiniz.
Beta balığım yan yatıyorsa ne yapmalıyım ?
Hareketleri yavaşlayan ve karın şişmesi başlayan ve yerde yan yatan bir betanız olmaya başladığında öncelikle o balığa yem vermeyi kesin. En az 2 gün yem vermeyin. 2. günün akşamında bezelye verin. Tabii balık hala yem alıyorsa. Bezelye sindirim ve bağırsak sistemini hızlı çalıştırmada çok işe yarıyor. Tarifi aşağıdaki videoda.
Bezelye yiyorsa büyük olasılıkla balık düzeliyor. Ancak yemiyorsa dışkısını yapana kadar bir şey vermeyin. Açlıktan ölmez. Zaten ölürse çok fazla yemekten veya sindirememekten ölüyor. Beklemekten başka benim bildiğim bir yöntem yok.
Bakteriyel hastalık sonucunda balığın yerde hareketsiz şekilde durması ve yan yatması
Bu durum çoğu zaman balığın kafa kısmını su yüzeyine doğru sabit tutması ve gövdesini tamamen aşağı doğru sarkıtarak hareketsiz şekilde asılı durur gibi kalmasıyla ilk belirtilerini gösteriyor. Ardından hemen kuyruk ve yüzgeçlerde kısılma ve yapışma gibi belirtiler oluşur. Balığın iştahı kesilir. Rengi solmaya başlar. Ve tedavi edilmezse kuyruklarda kopmalar belirir. Buna sebep olan bakteriler Erreger bakterie adıyla tanımlanan bakterilerdir.

Eğer bakteriyel bir rahatsızlık olduğunu görüyorsanız Nitrofur adlı ilacı kullanabilirsiniz. Kuyruk kısma ve erimesinde etkili bir ilaçtır. Kullanım dozunu arkasında yazdığı gibi kullanın. Bu süreçte dibi temiz tutun. Balık yem yemiyorsa boşuna yem atarak suyu kirletmeyin.
Yukarıda bahsettiğim 2 yöntemde benim kendi balıklarımda uyguladığım yöntemlerdir. Her balık için kesin çözümdür diyemem. Ancak ben balıklarımı çoğu zaman bu yöntemlerle kurtarıyorum. Ama asıl sorun kaynaktır. Yani balık neden bu aşamaya gelir onu bulmak gerekir. Açıkçası ben bazı balıklarda bu durumun bireysel olduğunu düşünüyorum. Çünkü kardeş balıklara aynı yemler aynı oranlarda dahi verdiğimde bir tanesi bu belirttiğim hastalık belirtilerine yakalanıyor. O yüzden tüm balıklar için ayrı ayrı gözlem yapmak gerekir.
Beta balığım yan yatıyor sebebi iç parazit mi ?
Evet iç parazit olmuş olabilir. Yukarıda verdiğim nitrofur ilacı iç parazite de iyi gelir.
Facebook grubumda da sorabilir yanıtlar alabilirsiniz.
https://www.facebook.com/groups/keriminpetdunyasi/
Beta balık yan yüzüyor
Yan yüzmesinin de benzer nedenleri var. Ancak yan yüzme bazen kuyruk düşmesinden de kaynaklanabilir. Ayrıca iç parazit de balığın karnının şişmesi neden olursa balık yan yatabilir.

Beta balığı dipte yan yatıyor
Balığınızı iyi gözlemleyin. Kuyruk kısan veya eriten balıklarda dipte yan yatabililir. Kötü su şartları balıkların daha çabuk hastalanmasına neden olur. Suları mutlaka temiz tutmak ve balığın bitirebileceği kadar yemleme yapmak gerekir.
Beta balığı neden yan yatıyor
İç parazit, karın şişliği, kuyruk düşmesi gibi nedenlerle beta balığı yan yatabilir. Düzelmesi mümkündür ancak uzun zaman alır. Bu süreçte balığa çok iyi bakmak gerekir.

Japon balığı yan yatıyor
Tıpkı beta balıkları gibi japon balıkları da bol kuyruklu bir yapıya sahip oldukları için zararlı bakterilere daha çabuk yakalanırlar. Bu nedenle beta gibi zeminde yan yatabilir. Japon balığı yan yatıyor sorunlarından biri de hava kesesi problemidir. Genel olarak yerde yatma ve yan yatma sorunları iç parazit kaynaklıda olabilir.
Kerim Bey Merhabalar,
Normalde 16 lt bitkili bir akvaryumda baktığım betamın geçen hafta karın bölgesinin altında ki kuyruklarında 1-2 kopma ve yarıklar fark ettim hemen karantina akvaryumuna aldım, akvaryumda 29 derece 7,5 lt hava taşı ve iç filtre mevcut. ilk 2 gün nitrofur (1,8ml) uyguladım dün baktopur (8 damla) uyguladım dün gayet keyfi yerindeydi ama bugün bütün gün suyun dibinde yattı ve başı yukarıda gövdesi aşağıda yüzüyor, Arada ani hareketler yapıyor. Sebebini anlamadım mama yemesinde bir problem yok karın bölgesinde bir şişilkte gözlemlemedim. Yardımcı olabilir misiniz?
ABİ dediğin bütün belirtiler balığımda var ama hem önceden fark edip ilaç alamadım ve hastalığı gece vakti zirve yaptı sabaha ölür diye korkuyorum nöbete durdum ne yapsam bir ilerleme yok bezelye yemi yapıp verdim yemiyor hatta en sevdiği yemlerle karıştırdım bir kısmını yine yemiyor
bir ilaç alamıyorumda benim akılma ilk sen geldin abi ne yapabilirim gece gece rahatsız ettim özür dilerim mesajımı görürsen lütfen cevap ver abi
abi balık şimdi ölmedi ama hala hasta görünüyor ne yapmalıyım
Merhaba aldığım günden beri suyun dibinde duruyor suyu temiz 3 gün içerisinde 3 yem attım 3unude yemedi suyun dibinde duruyor ne yapmalıyım ?
Merhaba benim beta balığım yan dondu kaldı çırpınıyor donemiyor taşa sıkışmıştı yüzgeci sıkışmıştı biraz yan dondu donemiyor düz nedeni ne bilmiyorum kuyruğu incilmis olabilir mi