Balık Üretiminde Yaşanılabilecek Zorluklar

Bu yazıda üretim aşamalarında değil de üretimhanede yaşadığım zorluklardan bahsedeceğim. Mesela en çok zorlayan konu başlıkları; dinlenmiş su deposu, artemia, boylandırmak akvaryumu gibi konulardır. Hadi balık üretiminde yaşanılabilecek zorluklar sorusu hakkında daha fazla bilgi yazalım

Beta balığı üretimi için ne kadar dinlenmiş suyunuz var.

Su derken şöyle; eğer deponuzdaki su tüm akvaryumların ve kapların değişimine yetmiyorsa mecburen su değişimi günlerini ikiye bölmeniz gerekiyor. Ama su yettiği zaman her suyu aynı gün değiştirebilirsiniz. Tabii bu bahsettiğim üretim tipi çoklu üretim. Eğer bir çift beta balığını deneyim amaçlı üretecekseniz 25-30 lt’lik bir su kabı da yeterli olur.

Tüm Detaylarıyla Beta Balığı Üretimi >>

İkinci çok önemli konu ise suyun ısısı;

Bu da en az suyun litresi kadar önemli. Özellikle şu karlı günlerde suyu ısıtmak için en az 1 saatim gidiyor. Suyu kettle’a su alarak ısıtıyorum. Ama 20 derece olan 300 lt’lik bir depoyu 4-5 litre sıcak suyla ısıtamıyorsunuz. 25 dereceye gelene kadar en az 10-12 kettle hacmi kadar sıcak su hazırlıyorum. Bu da elektrik gideri tabii. Aslında içinde sürekli ufak bir ısıtıcı çalışsa belki daha az elektrik gidecek. Ama bu ısıtıcı da soğuk günlerde en az 200w gücünde olmalı ki ısıtmaya yetsin. Nerdeyse kettle’la aynı hesaba gelir diye düşünüyorum aşağı yukarı.

Zaten havanın 10 derece veya daha yukarılarda olduğu günlerde 3-4 kettle suyla depodaki su hemen ısınıyor. Yazın çok keyifli oluyor. Hava zaten sıcak, evlerde sıcak. Depodaki su da sıcak. En soğuğu 25 derece oluyor. Yazın hiç su ısıtmıyorum çoğu zaman diyebilirim. Ama kontrol etmek lazım her zaman.

Suyu kullanmadan önce karışmasını sağlayın

Mesela bir tüyo; deponun dibindeki suyla yüzeydeki suyun arasında en az 2 derece ısı farklı oluyor. Nedeni ise oda sıcaklığı yukarıda olduğu için deponun yüzeydeki kısmı daha sıcak. Sıcak hava biliyorsunuz yukarı çıkar her zaman. Ben bunu gözden kaçırmıyorum ve şunu yapıyorum; su değişimi yapmadan önce mutlaka depodaki motoru çalıştırıyorum. Alttan su hortuma basılıyor ve yukarı gelerek tekrar depoya dökülüyor. Böyle 5-6 dakika çalıştırarak suyu iyice karıştırıyorum ve ondan sonra ölçüm yapıyorum. Tavsiye ederim.

Hortum faktörü

Zaman kazanmak için muhteşem bir malzeme. Kazandığınız zamanı artırmak için atık kovasındaki motorun gücüne göre hortum seçin. Eğer en az 2000 lt/s ‘lik bir motor varsa ve bu motora klasik 1,5 cm’lik hortum takarsanız motor suyu tam güçünde gidere yollayamaz. Yollayamadığı suyun bir kısmını tekrar kovaya verir. Bu da zaman kaybettirir. Eğer tam motorun gücüne göre veya daha fazla genişlikte bir hortum alırsanız motor tam basacağı için su çok hızlı tahliye olur. Ben 2,5 cm’lik hortum kullanıyorum. Motor 2000’lik. 30 LT atık suyu boşaltması 30-40 sn sürüyor. Bu çok ciddi bir zaman kazancı bana göre.

Yere su dökülmesi sorunu

Eğer benim gibi evde yapıyor ve biraz da takıntılıysanız yandınız 🙂 Ne kadar dikkat etsem de üretim odasında 3-4 defa ciddi su taşkınları yaşadım. Zaten laminant parke kabarmaya başladı. En son geçen hafta yine ufak bir baskın sonucunda alt komşuya su indi ve deşifre oldum biraz 🙂 O yüzden 6-7 havlu bulunsun mutlaka yanınızda. Tabii yapabiliyorsanız yerli fayans yapın, başınız ağrımaz. Tabii yine de bu iş evde yapılmaya çok uygun bir iş değil.

Okuduğunuz bu sayfada balık üretiminde yaşanılabilecek zorluklar sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik. YouTube Beta Balığı Üretim Videolarımı İzleyin >>