Beta Yavrularında Yemlemeye Dikkat
Merhaba arkadaşlar. Özellikle ilk 1 ay beta yavruları için çok önemli. Bu ay içinde labirent organlarını oluşturdukları için beslenme de çok önem taşıyor. Bu dönemde yavrular hızlı büyüsün diye aşırı beslenme (özellikle aşırı artemia) yapılırsa yavruların çoğunda kuyruk düşmesi dediğimiz bozukluk oluşuyor. Sizler için hazırlanan bu sayfada beta yavrularında yemlemeye dikkat aramasına yanıtlar bulabilirsiniz.
Ben bu dönemde eğer sadece artemia ile besleme yapıyorsam ki çoğu zaman böyle yapıyorum, artemia’yı günde 1 öğün olarak veriyorum. Bunu yavruların karın şişliklerine bakarak ayarlıyorum. Mesela sabah artemia verdim, öğleden sonra geldim baktım. Yavruların karınları hala sarı ve şiş. Bir çoğuda yer hareketsiz şekilde duruyor yani karınları çok dolu. Bu şekilde olan yavrulara tekrar artemia vermenin bir anlamı yok bana göre. Verseniz yerler evet ama bana göre gerek yok. Her zaman geç büyüsün ama sağlıklı büyüsün derim. Tabii ki çok yiyen bütün yavrular da kuyruk düşmesi problemi olacak diye kesin bir kural yok.
Yavrular kuru yemin ne olduğunu bilmiyorlar
Malesef ilk 15-20 gün kuru yemi yemiyorlar. Belki yedirenler vardır. Aç bırakılırsa hayatta kalmak isteyen bireyler daha atılgan olabilir. Ama ben yemediklerini bildiğim için hiç zorlamıyorum. Ancak yeseler süper olurdu o da ayrı konu. Ben kuru yeme 1 ay’dan sonra ufakta olsa dipte bir kaç parça yem kalmasını sağlıyorum. Yemler pamuklanmadan dip çekimiyle alıyorum mutlaka.
Beta Yavrusu İçin Yem Çeşitleri >>
Kuru yeme yaklaşık 2,5 aylık olduktan sonra yani 2-3 cm’ye boya geldiklerinde çok daha hızlı alışıyorlar ve çok seviyorlar. Ben bu süreden sonra canlı yem ve somon veya dana yüreği tarzı yemleri azaltıyorum. Her gün yerine 2 günde bir veriyorum. Çoğu zaman canlı yemi abartıyor üreticiler özellikle biz. Sadece canlı yemle balık büyütmeye çalışmak bana göre yanlış. Balık el kadar oluyor ama renk ve form adına bir şey yok neden ? İşte fazla proteinden. Kuru yemin içinde olan vitaminleri sadece canlı yem vererek balığa veremiyoruz. Bu yüzden kuru yeme alıştırmak bana doğru geliyor.
YouTube Beta Balığı Üretim Videolarımı İzleyin >>
Veya canlı yemlerinize mesela su pirelerine vitaminsel veya renk pigmentlerini besleyici gıdalar yedirir ve bu canlıları da balıklarınıza yedirerekte balığınıza gerekli besinleri sağlamış olursunuz. Tayland’da bu böyle yapılıyor çok büyük ihtimalle. Birileri de ahkam kessin bakalım adamlar ne ilkel ya, o kapta beta mı beslenir desin ? ama adamlar olayı baştan çözmüşler işte.
Beta Balığı Yavrularına İnfusoria Kültürü Oluşturmak >>
Okuduğunuz bu sayfada beta yavrularında yemlemeye dikkat sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik. Sonuç olarak her üreticinin bir taktiği var arkadaşlar. Herkes az ya da çok bir şekilde başarı sağlıyor.