Beta Balığı Su Değişimi Yöntemleri

Evet arkadaşlar herkes farklı bir yöntemle su değişimi yapıyor. Genel olarak hereks hortum gezdirerek su değişimi yapılıyor ancak aslında bu çok yanlış bir yöntem. Çünkü bu yöntemle hasta olmayan balığa da o hortumla hastalık götürüyoruz. İlk zamanlar bu hatayı ben çok yaptım. Balıklarım hastalıktan kurtulamadı. 100 tane balığımdan çoğu zaman 20’si hastaydı. Artık hastalıklarla uğraşmaktan canım çıkmıştı. İşte beta balığı su değişimi yöntemleri sorusu hakkında daha fazla bilgi:

Sonra şöyle bir hesap yaptım ve dedim ki bir yerde yanlış yapıyorum. Su değişimi yöntemimi değiştirme kararı aldım.

İlk önce kaptaki betalar için yukarıdaki sistemi yaptım. Bu sistem tamamen taşırma sistemi mantığında çalışıyor. Plastik kapları deldim ve borularla suyu tahliye ettim. Beta kaplarını da bu plastik kapların içine koydum. Sistem çalıştı güzel oldu. Ancak kullandıkça yetersiz ve fazla borudan oluştuğunu anladım. Ancak işe yaramıştı.

Daha sonra bu sistemin daha basitini ama yine aynı mantıkta büyük halini yaptım. Şimdi fotoğrafını bulamadım ancak sistem şöyle. 10 cm yüksekliğinde 100×50 cm’lik bir tepsi düşünün. Bu tepsiyi altıntan delerek bir tahliye borusu taktım. O boruya da bir hortum taktım ve beta kaplarını bu tepsinin içine dizdim. Beta kaplarını daha önce delmiştim taşırma için. Yukarıdan suyu doldurdukça kaplarda taşıyor ve tepsiye taşan su alttaki tahliye borusundan akarak atık su kovasına dökülüyor. Oradan da tuvalete. Bu tepsiden sonra zaten bu yöntemin iyi olduğuna ve tüm üretimhaneyi bu sisteme çevirme kararı aldım.

Bu su değişimi sistemi de şu şekilde çalışıyor

Bu linkte bu sistemi tamamen anlatıyorum zaten isterseniz tıklayabilirsiniz.

Golden betta adında takip ettiğim bir çiftlikte aşağıdaki şekilde yapıyor.

Bu amcanın vakti çok büyük ihtimalle 🙂 Bu şekilde yüzlerce balığın suyunu değiştirmek için çok iyi bir sırt ve bel kaslarına sahip olmanız gerekebilir. Bana göre değil. Ama 20-30 kap balığım varken bir arada bende böyle suları değiştirdim. Tertemiz oluyor kaplar.

Beta su değişimlerinde drip sistemi

Drip sisteminden de bahsetmiştim YouTube kanalımda. Kısaca bahsedeyim yine. Drip sistemi denilen yöntemde aslında balıkların hepsi aynı suyun içinde duruyor. Şöyle; kaplar yine delik ve taşırma sistemiyle çalışıyor. Kaplar taşınca alttaki pimaş boruya akıyor. Pimaş borudan en alt kısımda sump akvaryumu var. Atık su bu akvaryuma doluyor ve buradan filtre edildikten sonra tekrar kaplara basılıyor. Mantık tamamen bu. Bu yöntemi uzak doğudaki üreticiler tercih etmiyor. Sistemle ilgili detaylı bilgi ve video için tıklayın Ben açıkça bu sistemi önermiyorum. Çünkü bu sistemde hastalığı kontrol etmek çok zor. Bir kapta hastalık başlarsa bütün kaplara bulaşıyor. Ancak başarı sağlayan Hollanda’da bir arkadaş var. Joen Van Esch

Drip sistemi ile ilgili bir video

İlk bakışta mantıklı gelen ama yine balıkların aynı su da olduğu bir sistem. Ben yine önermiyorum bu tip bir sistemi.

Bir de üzerinde epey çalışılmış bir yöntem var. Bunda gerçekten çok rahat eder kullanıcı ama yine balıklar aynı suyun içinde. Yöntemi izledikten sonra aşağıda yorumumu okuyabilirsiniz.

Bu yöntem aslında çok güzel. Otomatik dip çekimi yapıyor adeta. Biraz yer konusunda sorun olabilir. Az kap çok alan istiyor aralıklar geniş olduğu için. Ancak bu sistemde de yine bir sump var ve kaplara tekrar aynı su basılıyor. Ancak bu sistem şu şekilde yapılırsa daha iyi olur.

2 ayrı su deposu olmalı

İlk sump atık deposu olmalı. Yani atık su buraya akmalı ve buradan gidere gitmeli tamamen. Tekrar filtre edilip balıklara basılmamalı. İkinci sump ise onu yeni su deposu olarak kullanabiliriz. Yani atık su atık deposuna gidecek. Aynı anda da temiz su deposundan kaplara yeni su basılacak. Bu şekilde çok rahat olur. Bu sistem evde seyirik beta besleyenler için çok kolaylık olur. Ama üretimhaneler için çok yer kapladığından elverişli olduğunu düşünmüyorum.

Arkadaşlar genel olarak beta balığında su değişimi yöntemlerinden bahsetmeye çalıştım. Bazı istisnalar olabilir. Aynı üretimhanede çıkan balıklar birbirlerine bağışıklık sağlayabilir. Sahibi çok temiz bakabilir veya şansı vardır hastalık yaşamayabilir gibi bir çok neden sayabilirim. Ancak bunlar istisna olarak kalır. Sonuçta Tayland’da Endenozya’da bir çok beta üretimhane var. 100 binlerce şişelerde beta boylandırıyorlar. Aşağıda videosunu görebilirsiniz. Peki bu üreticiler bilmiyorlar mı bu drip sistemi tarzı sistemleri ? Tabii ki biliyorlar. Ama neden uygulamıyorlar sizce ? Çünkü kontrolü çok zor bir sistem. Ülkemizde de bu sistemi bir çok arkadaş uyguladı ancak uzun vade de başarı sağlayamadı. Tabii ki istisnalar olabilir diyorum yine.

Bu yazıda beta balığı su değişimi yöntemleri aramasına cevaplar verdik. Ancak Amerika’yı yeniden keşfetmenin ve denenmiş ve sonuç alınanamış yöntemleri tekrar tekrar deneyip boş yere masraf yapmamanız adına sizleri uyarma ihtiyacı duyuyorum doğal olarak. Tabii ki karar sizlerin.