Çoklu Beta Akvaryumu

Yeni başlayan herkesin hayali çoklu beta akvaryum kurmak. Şöyle 10 tane olsun yan yana akvaryumlar olsun izleyeyim, keyif alayım. Ama madalyanın öbür yüzü öyle değil malesef. Bu yazı da çoklu beta akvaryumlarının dezavantajlarından bahsedeceğim.

Şöyle ilk bakışta gerçekten güzel. Yan yana 5-6 tane süper beta. İçinde bitkiler v.s Ama malesef ömrü çok kısa oluyor bu akvaryumların. Öncelikle bu tip akvaryumlarda balıklar aynı suyun içinde yaşamış oluyor. Yani bir balıktaki farklı bakteri diğer balıklara da geçmiş oluyor. Eğer diğer balıklar bu yeni bakteriye bağışıklığı yoksa balıklar hemen hasta oluyor. İthal betalarda da yaşanan sorun çoğunlukla bu. Türkiye sularındaki yeni bakteri türlerine alışmakta daha doğrusu bağışıklık kazanmakta bazı balıklar zorlanıyor.

Dekor olarak yukarıdaki akvaryum güzel. İzlemesi keyif verir ama kısa bir keyif. Bu tip sistemlerde benim tavsiyem akvaryumların ayrı ayrı sistemler olması. Yani 6 tane aynı ölçüde akvaryum olsun. Sular birbirine geçmeyeceği için bir hastalık olsa dahi diğer balıklara geçiş olmaz. Bazı balıklar bakteri bağışıklığı sürecini hızla atlatırken bazı balıklar daha ağır geçirir. İşte bu balık diğer balıkları etkileyemez farklı akvaryumda olduğu için.

Su değişimlerine ve temizliğe dikkat

Farklı akvaryumlar olsa dahi aynı hortumu bütün akvaryumlarda gezdirmekte risklidir. Kuluçka sürecinde olan bazı bakteriler hortum yoluyla diğer akvaryumlara da geçebilir. Bu yüzden klor kullanarak hortumu dezenfekte edin ve diğer akvaryumların suyunu dezenfekte edilmiş hortumla değiştirin. Bu dezenfekte işini her akvaryum için yapın.

Sump yaparak işi çözmeyi sanmak

Bir akvaryumu 5’e böleyim. Arkadan da sump yapayım. Hiç uğraşmayayım su değişimi ile. Malesef böyle bir dünya yok arkadaşlar. Bu sistem de başarı oranı çok düşük. Bırakın Türkiye’de Dünya’da da çok fazla örneği yok. Yani beta balığı bu sisteme uygun bir balık malesef değil. Tabii ki istisnalar vardı. Uzunca bir süre tüm balıkların birbirlerine bağışıklık kazanmasını bekleyebilirsiniz.

Örneğin beta üretiminde drip sistemi diye bir yöntem var. Bu sistemde de betalar aslında aynı su içersinde ancak farklı kaplardalar. Altta bir sump var. Bu sump borulara su basıyor ve borulardan kaplara sular damlama yoluyla iletiliyor. Kaplara deldiğiniz deliklerden taşan su tekrar sumpa iniyor. Orada filtrelerden geçiyor ve yeniden su kaplara basılıyor. Drip sistemini kullanan hobiciler var. Deneyenler var. Ancak uzun vade de veya başarı elde eden yok. Joep Van Escj adında Hollandalı bir üretici bu sistemi deniyor. YouTube kanalına buradan ulaşabilirsiniz.

Uzakdoğu’da çok az üretici de bu sistemi deniyor. Ancak çok büyük çoğunluk yine ayrı kaplar ayrı sular ve taşırma sistemi ile bu işi bitiriyor. Drip sistemi çok zahmetsiz bir sistem. Bir defa kurarsınız sonra arkanıza yaslanırsınız. Ancak her defasında da kendime şu soruyu soruyorum. Madem bu kadar iyi bir sistem neden uzak doğudaki üreticiler bu sistemi tercih etmiyor. İşte bu yüzden bu sistemi hiç denemeyi düşünmedim. Kendim de yine uzakdoğudaki gibi kapları taşırma sistemi yaptım.

Eğer sizin de yukarıdaki gibi çoklu beta akvaryumu yapma hayalleriniz varsa. Bence bu yazıyı baştan bir daha okuyun. Hem emeğinize hem paranıza yazık ve daha önemlisi aldığınız balıklara yazık.