Hasta Beta Balığı Nasıl Tedavi Edilir
Hastalıkların tedavisinde yapılan en büyük hata yanlış teşhisler yapmaktır. Eğer beta balığınız hastaysa öncelikle hastalığı doğru belirleyin. Peki beta balığımızın hasta olduğunu nasıl anlarız, hastalık öncesi belirtiler nelerdir ? Hasta olmuş beta balığı ile ilgili sorular ve çözümlerini bu sayfada bulacaksınız.
Hasta beta balığı nasıl anlaşılır
Bu durumda bir beta yeme ilgisizdir. Normalde yem atacağınız zaman hareketlenen beta balığınız artık yeme karşı tepkisizse bilin ki hastalık gelmiş veya kapıdadır. Normalde sizi görünce dahi hemen su yüzeyine doğru hareketlenmeye gelen beta balığı artık durgunlaştıysa işler kötüye gidiyor diyebiliriz. Hasta beta balığı başı yukarıda durmuş şekilde adeta suda asılı duruyormuşcasına hareketsiz durur. Bu süreçte kuyruklarında yavaş yavaş birbirine yapıştığını, betanızın o eski heybetli görüntüsünün gittiğini anlarsınız. Yukarıda gördüğünüz beta da saydığım belirtiler mevcut. Renginde de bir koyulaşma var.
Beta balığınızın şu an ki durumundaki teşhis hastalığın bakteriyel sebeplerden olduğudur.
beta balığım hasta ne yapmalıyım
Eğer balığınızda yukarıdaki belirtileri görüyorsanız bu durumda benim en çok kullandığım ve bu rahatsızlıklara çok iyi gelen bir ilaç var. Nitrofur ilacı içinde %5 nitrofürazon anti bakteriyel dezenfektan niteliğinde bir ürün. Nitrofur ile ilgili temel bilgileri burada bulabilirsiniz. Özellikle kuyruk erimesi ve kuyruk kısması hastalığında çok etkili bir ilaç.
Hasta beta balığı için bazı bakteriyel ilaçlar
Ayrıca bakteriyel hastalıklar tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında sera’nın mycopur ve baktopur ilaçlarıda olabilir. Ayrıca son zamanlarda piyasada olan ve kullanıcıların da memnun olduğu AF Purify adlı ilacı da listenize ekleyebilirsiniz. Ben bu ilacı deneyimlemedim ancak deneyen arkadaşların faydasını gördüğünü biliyorum.
Yukarıda listelediğim bakteriyel ilaçları şu şekilde kullanmanızı tavsiye ederim. Bu tür ilaçları balığa deri yoluyla veya solungaçlarından girebildiği sularla verebiliriz. Dolayısıyla bu ilacı atar atmaz etki etmiyor. Balığın ilaçlı suyu solungaçlarından alıp tekrar derisinden dışarı atması yani bir su sirkülasyonu yapması gerekir. Bildiğiniz gibi aslında tatlı su balıkları içinde bulunduğu suyu sürekli dışarı atmakla uğraşıyor. Aksi halde balık zaten fazla su aldığı için şişerek ölüyor.
Bu süreçte en az 3-4 gün balığın iyice ilacı emdiğinden emin olana kadar su çekmeyin. Balık bir süre ilaçlı suda kalsın. Bu arada yemlemeye dikkat etmek gerekiyor. Yenmeyen kuru yemler dipte kaldıkça zararlı bakterilerin artmasına ve su kalitesinin bozulmasına sebep olur. Tedavi sürecinde artemia, su piresi gibi canlı ve suyu bozmayan yemler vererek balığınızı güçlü tutmaya çalışın.
Yedirme yöntemiyle hasta balığı iyileştirme
Çok detaya girmeden anlatmak istediğim konu şu; bir ilacı suya attığımızda balığa geçmesi için 3-4 gün süre vermeliyiz. Dolayısıyla ilacı attım ama balık iyileşsin diye hemen bir sonuç almak istiyorsanız hata yaparsınız. Bu tür ilaçların aslında en etkili verilme yöntemi ağız yoluyla yani yedirerek verilmesidir. Sera Bactopur Direct tablet ürünü bu durum için harika bir ilaç. Tabii balığınız yem yiyorsa bu yöntemi kullanabilirsiniz. Tabii burada yine hastalığı önceden tespit etmeniz önemli.
Hasta beta balığı tedaviye cevap veriyor mu ?
Merak etmeyin. Eğer tedaviye çok geç başlamadıysanız balığınız en ağır şekilde bile uzun süre hayatta kalmak için mücadele eder. Beta balıkları diğer tropik balıklara nazaran gerçekten çok dayanıklı balıklardır. Benim 1-2 ay bu şekilde hasta kalan ve tedavilere hiç cevap vermeyen balıklarım oldu. Sonunda öldüler malesef.
4 gün sonunda balığın durumuna göre %30 su değişimi yapabilirsiniz. Balığın durumu eğer biraz daha hareketlenme varsa bu değişimi yapın. Yoksa aynı su da kalsın 6. günde yarı yarıya su değişimi yapıp tekrar ilaç takviyesi yapabilirsiniz. Balığınızı iyi gözlemleyerek artık su değişimlerini ve ilaç takviyelerini kendiniz ayarlayabilrisiniz. Bu süreçte su sıcaklığına da dikkat etmek gerekir. 26-28 derecelerde tutmanız iyi olur.
Beta balığının kuyruk ve yüzgeçlerde kısılmalar
Kuyruk kısması beta balığında en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Costia adı verilen ve 25 derecenin altında çok hızlı çoğalan kırbaçlı bir bakteri türü betalarımızı ele geçirmeye başlar. Bazen yüksek sıcaklıklarda da rastlarız.
Ben kuyruk kısması ile 2018’de çok uğraştım. Nedenini anlamadığım ve sürekli hastalanan kuyruk kısan balıklarım oldu. Green ixir diye malahit yeşilinden bir ilaç yaptım. Bu ilaç kuyruk kısmasına çok iyi geldi. Malahit yeşilini kuyruk kısması için mutlaka öneririm. Ayrıca nitrofurda kuyruk kısması için iyi bir ilaçtır.
Dropsy
Daha çok yaşlı balıklarda oluşan dropsy hastalığı bir iç parazit hastalığıdır. Dropsy’e yakalanmış bir balığın karnında şişlikler ve pullarında aşırı kabarmalar görülür. Dropsy tedavisi zor bir hastalıktır. Cloud adında bir tablet ile tedavi şekli bulunuyor ancak ben sonuç alamamıştım. Kısa süre içinde balığı öldüren bir hastalık.
Yaklaşık 2 haftadır halfmon beta besliyorum ilk geldiğinde gayet iyiydi şimdi rengi soldu yem yemiyor ve daha da cansızlaştı.Yüzgeçlerinde delikler oluşmuş bunun için ne yapmalıyım?Hangi ilacı kullanmalıyım?
sitemden kuyruk erimesi diye bir arama yapar mısınız