Moss Bitkisi En Hızlı Büyütmenin Yolu
Hepimizin bitki akvaryumlarında vazgeçemediği bir bitkidir moss bitkisi. Çok cefakar ve her türlü ortama adapte olabilen bir bitkidir. Herkesin hayali “şu mossları kütüğe bir sardırayım” diye başlar. Ve hep java mossların tüm akvaryumu sarması beklenmekte. Bende çok severim hala da besliyorum. Ancak konumuz beslemenin öncesinde moss bitkisini nasıl en hızlı şekilde büyütürüzü konuşmak. Şimdi vereceğim önerilerle sizde moss bitkisini hızla geliştirebilirsiniz.
Moss Bitkisi ne kadar ışık ister
Moss bitkileri öncelikle tek tür değildir. Önce bunu bilmek gerekir. Java moss denilen bitki daha uzun uzayan ve yayılmayı daha geniş aralıklarla yapan yosun türü. Java moss her türlü ışıkta büyür. Az veya çok. Loş ışıkta da büyür yüksek ışıktada. Ancak loş ışıkta daha koyu renk olur ama yüksek ışıkta ise daha parlak ve sürekli filiz verme eğilimindedir. Java moss kütüğe diğer moss türleri gibi çok yapışma eğiliminden ziyade o daha çok serbest şekilde yayılma eğilimindedir. Ancak anchor moss veya china moss tam kütüğe yapıştırmalık bir moss türüdür.
Bazen işte moss bitkisinden başarı elde edememek yanlış moss bitkisi seçimlerinden kaynaklanmakta. Şimdi aşağıya harika bir sayfa ekleyeceğim. Bu sayfa facebook’ta moss koleksiyonu diye bir sayfa. Mossların çoğunu bu arkadaşımızdan temin edebilirsiniz. Güvenilir ve dürüst bir satıcıdır. Benim de alışveriş yaptığım bir arkadaştır.
https://www.facebook.com/mosskoleksiyonu/
Görselleri de gördüğünüz gibi çok güzel. İşte buradan istediğiniz moss bitkisi türünü seçerek yol alabilirsiniz. Işık, gübre gibi ihtiyaçları hakkında internetten bilgi edinebilirsiniz.
Gelelim moss bitkisi en hızlı nasıl büyür sorusuna.
Ne olursa olsun mosslar yapı itibariyle yayılma gösteren yosun türleri. Çeşme suyuyla ve klasik bir aydınlatmayla çok rahatlıkla mossları geliştirebilirsiniz. Aydınlatma olarak 6500K lambalar seçebilirsiniz. Grolüx’le de çok iyi büyür. Sadece grolüx yakarakda eğer üretim düşünüyorsanız üretebilirsiniz de.
Bazı moss bitki türleri akıntı sever bazıları hiç sevmez. Örneğin klasik bilinen java moss akıntı sevmez. Ancak mossların hangisini tercih ederseniz edin şunu bilmekte fayda var. Mosslar saç yosun oluşumuna çok mehillidir. Çünkü mossların araları çok dolu olduğu zaman akıntı o aralara giremez. Dolayısıyla oralarda atıklar birikir ve istemediğimiz yosunların çıkmasına neden oluruz.
Eğer saç yosun bir sararsa bütün mossları çöpe atarsınız.
Öldü sandığınız moss bitkisi zamanla canlanır
Evet gerçekten öyle. Kahverengi olur. Öldü sanırsınız ama sonra ışık yanarsa tabii, bir bakarsınız yeşermeler başlamış. Ben bu şekilde öldü sandığım bir moss öbeği ile 500 lt’lik bir dev moss akvaryumu yapmıştım.
Değerli arkadaşlar kısacası moss bitkisi sabır işidir. Öyle hemen olmaz. Sabrınız varsa size harika bir akvaryum yapar. Gerçekten moss bitkisi ile kurulmuş çok güzel akvaryumlar var. Aşağıda bir kaç tane paylaşıyorum.
Moss bitkisi sardırma yöntemi için tıklayın >>
Moss bitkisi neden hala bu kadar popüler
Yıllar geçse de her akvaryum severin hayali mossların sarmış olduğu bir bitki akvaryumu kurmak. İlk başta kolay sanarız ancak moss türleri alışma süreci biraz daha uzun sürer. Ancak bir tutarsa da adeta atacak kıvama gelir. Her türlü malzemeyi sarması, üzerini kaplaması ve budama kolaylığı ile moss bitkisinin yeri başkadır. Benim içinde öyle tabii ki. Hala da ufak bitki akvaryumum da china moss adı verilen bir moss türüm var. Öncesinde bu akvaryumda yüksek co2 vardı. Ancak mosslara yaramadı. Tam büyürmüş gibi oluyorlar ama bakıyorum kahverengileşmeye başlıyorlar.
Fazla co2 bitkileri bozar
Sebebi fazla co2’ymiş. Bu da genel bir bilgi olsun. Bende geç öğrendim. Ben şimdi bu mossların zemine sarmalarını bekliyorum. Zeminde parvula vardı ama ölüyorlar. Mosslar onların da üzerini kaplar yakında. Kenarda bir yerde de monte carlo var. O da yavaş yavaş ilerliyor. Bahsettiğim akvaryumu aşağıda paylaşıyorum.
Moss bitkisi hızlı mı yavaş mı büyür
Moss bitkisi diğer bitkilere oranla daha yavaş büyüyen bir yosun türü. Mossları ayrıca emers olarak da yetiştirebilirsiniz. Mosslar en çok lav kayasına sıkıca sarılırlar ve emers ortamda sucul ortama göre daha hızlı büyürler. Daha sonra tekrar sucul ortama yani akvaryuma aktarabilirsiniz. Yaşamaya ve büyümeye devam edecektir. Emers ortamla ilgili sayfam için tıklayın.