Pipo Filtre Nedir ? Nasıl Çalışır ?
Pipo filtre nedir ve çalışma prensibi nasıldır ?
Özellikle üretimhanelerde çok soruluyor pipo filtre nedir sorusu. Dünya’da en çok kullanılan pipo filtre türünün kısaca çalışma mantığından bahsedeceğim.
Pipo filtre nedir dediğimizde,
İçindeki plastik uzun parçanın etrafının delik olması sebebiyle yukarıdan giren havanın su içine yaptığı baskı sonucu hava kabarcıkları su yüzeyine doğru harekete geçer. Bu sonsuz hareket sonucunda merkeze çekim kuvveti devreye girer. Merkez çekim kuvvetinden kastım şudur: Eğer bir yerden su sürekli akıyorsa dolayısıyla bu akım aynı zamanda bir çekim oluşturur. Bu çekimde çevresinde kendisinden hafif olan nesneleri çeker ( tortular gibi). Aslında aşağıdaki grafiği detaylı olarak incelerseniz pipo filtre nedir sorusuna aklınıza yatan bir cevap olacağından eminim.

Yukarıda hazırladığım grafikte görüldüğü gibi hava motoru sayesinde verilen havanın suya baskısı sonucu havayla su birbirine karışarak yukarı doğru çıkışla bir akım oluşturuyor. Tortular ve göremediğim su içinde yüzen pislikler bu akıma kapılarak süngere yapışıyor. Gözenekli sünger sayesinde akımı verimli şekilde kullanıyoruz.
Pipo filtre ne iş yarar ?
Pipo veya sünger filtreler çok uygun fiyata edinebileceğiniz mükemmel bir bakteri tutucu biyolojik filtredir. Bu filtreler ne işe yarar dediğimiz zaman içinde topladığı nitrifikasyon bakterileri sayesinde su da oluşan amonyak-nitrit ve nitrat döngüsünü nitrat ve azotta bitecek şekilde döngüye sokar. Süngerin içinde belki 100000’ler belki de milyonlarca bakteri barındırır.
Bu başlığa kadar pipo filtre nedir sorusuna yeterli cevap verildiyse devam edelim.
Pipo filtreden yüksek verim almak için aşağıdaki şartları sağlamak gerekir.
1- Yeterli bir hava motoru : Hava motoru ne kadar güçlü olursa dolayısıyla akım daha güçlü olur ve daha fazla atık çeker.
2- Deliklerin önemi: Pipo filtre çubuğundaki delikler yeteri kadar sayıda ve yeteri kadar büyüklükte ise hava daha çok geçeceği için dolayısıyla daha fazla akım oluşturur. Ancak burada denge önemli. Yani delik sayısı abartılacak seviyede olmamalı. Çünkü delik sayısı fazla da olursa bu defa da akım yukarı daha yavaş çıkabilir.
3- Süngerin yapısı : Pipo filtreler için özel olarak satılan ve biyolojik sünger diye tarif edilen süngerlerden kullanılması uygundur. Gözenekli süngerlerden çekim daha kolay olacaktır.
4- Akvaryumdaki konumu : Pipo filtrelerin akvaryumda durduğu konumda önemlidir. Ortada durması sağ ve soldan eşit şekilde çekim yapacağı için çevreye daha hakim olur. Ancak köşede dursa da yine eninde sonunda tüm akvaryumdaki suyu çevirecektir. Ben genelde köşede tutuyorum. Çünkü balıklar bu sayede daha rahat yüzüyorlar.
Pipo filtre çalışma prensibi ve kurulumu ile ilgili daha önce hazırladığım bir videoyu aşağıda bulabilirsiniz.
Videoyu YouTube kanalımdan izlemek için tıklayın
Pipo filtreden beklentiniz mekanik filtreleme olmasın
Bana göre bir akvaristin pipo filtreden beklentisi mekanik filtreleme yani dışkıları da çekebilecek bir filtrasyon olmasını beklemek yanlış olur. Pipo filtrenin bunu yapması yapısı itibari ile zordur. Pipo filtreler sadece biyolojik filtre olarak amaçlandığında verim artar. Dışkıları ve büyük tortuları çekmek için dip çekimi yapılması daha doğru olur.
Pipo filtre nedir ki ben evde kendim bile yaparım diyorsanız buyrun !
Evet. Aslında gerçekten yapılması çok kolay. Yukarıdaki grafikte belirttiğim gibi bir çubuğun içinde hava geçirmekten başka bir şey değil. Ancak burada önem kazandıran malzemeler var. Nedir bunlar ? Sünger ve hava motoru.
Bir biyojik sünger alarak pipo filtrenizi yapmaya başlayabilirsiniz. Süngeri, ince bir boruya geçirin. Boruyu, elektrik tesisatlarını gizlemek için kullanılan borular ve içine kablo konulan borular. O borulardan alabilirsiniz.

Bu boruyu uygun boyutta kestikten sonra 2-3 mm kalınlığında bir teli ocakta kızdırarak boruya sıralı şekilde delikler açın. Önceden yanınızda bir pipo filtre varsa çok daha iyi olur. Onun taklit etmeye çalışın. Boruyu deldikten sonra boruyu takacağınız bir altlık gerekli. Bunun için en ufak boy saklama kaplarından kullanabilirsiniz. Veya çok daha küçük bir kap. Bu kabın içine ufak çakıl parçaları, taşlar doldurun ki ağırlık yapsın. Sünger havaya kaldırmasın. Boruyu bu kabın üstüne monte edin. Japon yapıştırıcı kullanabilirsiniz. Donduktan sonra suya salınım yapmaz.

Boruyu alttaki ağırlık dolu kaba sabitledikten sonra süngerinizi borudan geçirin. İşte size pipo filtre.
Şimdi sadece içine hava hortumunu atmak kaldı. Borunun içinden de hava motoru hortumunu sallandırdınız mı işlem tamamdır.
Aşağıda güzel videolar var pipo filtre yapımı ile alakalı. İzleyerek de yapabilirsiniz.
Pipo filtre kurulumu basit anlatım
1- Kutudan çıkartın
2- Uzun ve kanallı elek tipinde olan parçaları birbirine geçirin.
3- Süngeri bu elek tipi parçaların dışından geçirin.
4- Ağırlık alt kısmını takın.
5- Hava motoru hortumunu en üstteki deliğe takın.
6- Pipo filtreyi suya batırın ve suyun içindeyken havasını almak için sıkın.
7- Hava motorunu fişe takarak pipo filtreyi çalıştırabilirsiniz.
Değerli arkadaşlar pipo filtre nedir ve nasıl çalışır adlı yazımınız sonuna geldik. Umarım pipo filtreler hakkında genel bilgiler edinmişsinizdir.
Ben yaptım gayet güzel çalışıyor ben boru içerisine hava hortumunun ucuna küçük bir hava taşı takarak sirkülasyonu daha da arttırdım şimdi daha güzel çekim yapıyor hazır almaktan daha iyi yazık o kadar fazla para vermeye