Tilki Kuyruğu Bitkisi Ne Güzel Bir Bitkidir
Tilki kuyruğu bitkisi cefakar ve vefakar bir bitkidir
Tilki kuyruğu bitkisi en standart beyaz 6500k ampüllerle bile çok rahat gelişir. Kum, ışık, su ayırt etmeden her ortam büyüme özelliğine sahip olan bu fedakar bitki, nitrat emme konusunda da öncü bitkilerdendir. 60 cm’e kadar uzayan bir bitkidir. 10-28 dereceler arası sıcaklıklarda yaşayabilmektedir. Öyle hızda büyür ki adeta izlerken büyür 🙂
Tilki kuyruğu bitkisi
Tilki kuyruğu bitkisi hangi ışıklarda beslenebilir
Led, floresan, tasarruflu lamba gibi beyaz ışık veren (6500K) genel aydınlatmaların hepsiye tilki kuyruğu bitkisini besleyebilirsiniz. Işık az geldiği zaman uçları çok açık kırmızı gibi olabilir. Yerini bir severse öyle bir büyür ki önüne geçemezsiniz. Her yeri sarar. Kontrol etmek gerekir. Budayarak ekerseniz arka planda güzel dekor oluşturabilirsiniz. Tilki kuyruğu bitkisi hızlı büyüdüğünden iyi bir nitrat-fosfat emicidir. İlk kurulumda kullanılabilir. Aslında bana göre tam bir sump bitkisidir. Sump’a bir bölüme refiquim yaparsanız buraya tilki kuyruğu bitkilerini doldurursunuz. Çeksinler nitratı bol bol 🙂
Tilki kuyruğu bitkisi yavrular için harika bir saklanma yeridir
Yavrular için gerçekten çok doğal ve gizli bir alan sağlar tilki kuyruğu bitkisi. O kadar sarmal şekilde büyür ki metrelerce olur farkına varamazsınız. İçinde onlarca yavru barınabilir.

Yavrular için çok güzel saklanma yeri olurlar. Bitkili akvaryuma yeni başlayanlar için ilk tercihlerden biri olmalıdır. Tilki kuyruğu bitkisi bakımı çok kolay bir bitkidir. 10-28 derece arası ısılara kadar dayanırken boyu 60-70 cm’ye kadar uzanır. Kum gibi bir derdi de yoktur. Kuma ekmesiniz de gelişmeye çoğalmaya devam eder.
Tilki Kuyruğu Bitkisi ile ilgili teknik detayları da aşağıda bulabilirsiniz
Bilimsel ismi: Ceratophyllum Demersum
Bakım zorluğu: Çok kolay
pH değeri: 6.0 ile 7.5 arası
Su sertliği: Yumuşak ile çok sert arası (5-15 KH)
Aydınlatma: Düşük ile yüksek arası
Boyu: Ortalama 60 santimetre
Büyüme hızı: Çok hızlı
Bitki akvaryumları sayfasına gitmek için tıklayın >
Tilki kuyruğu bitkisi uyumlu mudur ?
Tilki kuyruğu bitkisi diğer tüm bitkilerle uyumlu şekilde yaşar. Ancak şuna dikkat etmek gerekir. Hızla büyüdüğü için bazı bitkilerin üzerinden büyüyerek onların ışığını kesebilir veya dallarını sararak gelişmelerine engel olabilir. Dolayısıyla tilki kuyruğu bitkisi mutlaka kontrol altında tutulması gereken bir arka plan bitkisidir. Örneğin, arka planda kayalarla dolu bir akvaryuma sahipseniz tilki kuyruklarını kayaların arkasında ve yanlarında çıkacak şekilde kullanabilirsiniz. Uzayan bir bitki olduğu için yüksek akvaryumlarda daha doğal bir görünüm verecektir.

Tilki kuyruğu bitkisi üretimi nasıldır ?
Üretimi çok kolaydır. Uzayan dallar yanlardan filiz vererek yeni dallar oluşturur. Bu filizleri 8-10 cm olduktan sonra keserek direkt kuma ekebilirsiniz. Bende yazın biraz fazla olmuştu. Bir kısmını balkonda bir kabın içinde bıraktım Ekim ayına kadar. Geçen gün baktığımda hala yaşıyorlardı ve hatta daha kalın yapraklar haline gelmişti yaprakları. Çok dayanaklı bir bitki. Gelişim yoktu ancak Nisan gibi dışarıya koysaydım gelişim daha iyi olurdu. Ancak güneşin fazla olması da saç yosun yapmış biraz ona da dikkat etmemiz gerekiyor. Saç yosundan gerçekten kurtulması zor. En iyi yol elle temizlemektir.
Tilki kuyruğu bitkisinin en hızlı büyütme yöntemini açıklıyorum
Bu bitki gerçekten çok dayanıklı ve cefakar bir bitki. Soğuk suda sıcak suda çok ışıkta az ışıkta hiç farketmiyor. Farketmiyor derken gelişim hızı tabii ki çok farkediyor ancak şartlar çok ağır olsa dahi yaşamayı sürdürüyor. Tam bir survivor 🙂 Peki tilki kuyruğu bitkisinde en hızlı gelişimi nasıl sağlarız ? En sağlıklı ve en parlak halini yine her bitkinin isteği gibi yeterli ışık da sağlıyor. Yani tilki kuyruklarının üzerine yakında bir ışık kaynağı gelirse çok hızlı ve sağlıklı bir gelişim sağlayabilirsiniz.

Tilki kuyruğu bitkileri ne kadar ışığa ihtiyaç duyar
Şöyle bir örnek vereyim: 60x35x30 cm ölçülerinde bir akvaryuma 1 adet 6500K 60 cm’lik 18w beyaz floresan taktığınızda bu bitkiden zevk alırsınız. Güzel gelişir hatta tuttu mu artık verecek yer ararsınız. Dalları bütün akvaryumu ele geçirir. Adeta gün içinde büyüdüğünü görürsünüz bu bitkinin. Mesela bir de bu bitkiye co2 verdiğinizi düşünün. Çok ciddi üretim yaparsınız.
Eğer normal bir balık akvaryumunuz varsa bu bitkiden çok rahat çoğaltırsınız. Hatta başa çıkamazsınız bir süre sonra. Hep kontrol etmeniz gerekir. Tilki kuyruğu bitkisi hızlı büyüdüğü için sudaki nitratı da hızla çeker. Aslında tam bir refiquim bitkisi. Çeşme suyundan gelen başa çıkamadığınız elementleri verin ışığı bu bitki çeksin. Harika bir biyolojik filtre.
Tilki kuyruğu bitkisini nasıl çoğaltırım
Uzayan dalları elinizle veya bir makasla koparıp tekrar ekebilirsiniz. Hatta ekmeseniz bile olur suyun üzerinde dahi büyümeye devam eder. Kestiğin ana dalın kenarlarından da yeni filizler çıkartarak büyümeye devam eder. Tilki kuyruğu bitkisi budamayı seven bir bitki. Tabii ki uzayan dalları budamak gerekiyor. Uzayan yerleri budadıktan sonra kesinlen yerine hemen altlarından yeni dallar verir.

Tilki kuyruğu bitkisi su değişimlerine bayılıyor.
Genel her bitki gibi tilki kuyruğu bitkisi de su değişimlerini çok seviyor. Çünkü bitki hızla büyüdüğü için sudaki elementlerden de biraz azalmış oluyor. Yani bu elementlerle besleniyor. Suda azalan elementleri su değişimleri ile tamamladığımızda zaten hemen fotosentezi gözle görülür hale gelecektir. Hafta da 1 gün %30 su değişimi yeterli olur hızlı gelişimi için.
Başarılı bir bitki akvaryumu için bu videoyu izleyin
Tilki kuyruğu bitkisi sizi üzmez
Eğer bir bitkiden aşırı beklentiye girmeden büyümesini ve size çok talepte bulunmamasını istiyorsunuz ?Aradığınız bitki kesinlikle tilki kuyruğu bitkisidir. Onun için az ya da çok ışık farketmez. Ancak çok ışık ve co2 ile aşırı büyür. Adeta gün içinde bile bu bitkinin büyüdüğünü görürsünüz. Budaması da çok kolaydır. Elinizle dahi kesebilirsiniz. Veya ufak makasla kesebilirsiniz. Tilki kuyruğu büyümeye başladığı anda bir dalı 2-3 metre dahi olabilir. Çünkü uzadıkça sarmaya başlayan bir bitki türüdür. Bütün akvaryumu gezer. Yanlarından da sürekli yeni sürgünler verir. Bu uzayan sürgünleri de keserek başka yere ekebilirsiniz.
Tilki kuyruğu bitkisini üreterek Para kazanabilir miyim ?
Bitki üretiminden para kazanmak isteyenler bence tilki kuyruğu bitkisini es geçmesinler. Hem istekleri az hem de çok hızlı büyüyen bir bitki. Para bırakır. Nasıl bırakır derseniz ? Adetli üreteceksiniz ve dükkanlara yani petshoplara vereceksiniz. 10’lu demetler halinde yapacaksınız 10 TL. Ayda 100 paket verseniz 1000 TL tertemiz 🙂
Emin olun daha fazlasını da satarsınız. Çünkü hem basit hem de güzel yemyeşil rengiyle akvaryumlara canlılık getiren bir bitki. Özellikle canlı doğuran akvaryumları için harika bir yavru saklanma tesisi. Daha ne olsun bir bitkiden daha fazlası adeta 🙂
Peki ben niye üretmiyorum 🙂
Aslında yerim bol olsa inanın bu bitkiyi üretir demet demet satardım. İlk üreteceğim bitki bu. İkincisi ise pistia. Pistianın tek bir noktası var. Yüksek ışık. Verin ışığı arkanıza dönüp bakmayın. 10 tane bırakın suya 1 ay sonra 50 tane toplayın. Anaçlar elde ettikten sonra yüzlerce pistia sahibi olursunuz.
Bir kaç gün sonra odaya bir havuz yapacağım ve bu havuza yaz boyunca pistialar atacağım. Normal bir ışık yakacağım. Görsel amaçlı yeşillik olsun biraz istiyorum ama aynı zamanda satacağım da. Tabii ürerse 🙂
Tilki kuyruğu bitkisi co2 ister mi ?
Öncelikle tüm bitkilerin co2 olmadan zaten varolamayacağını bilmemiz gerekir. Siz vermeseniz dahi su da bir miktar co2 bulunur. Ayrıca hava yoluyla da bir miktar co2 suya giriş yapar. Bitkiler suda ki co2’yi kullanarak fotonsentez yapar ve suya oksijen verir. Tilki kuyruğu bitkisi için ek bir co2 kaynağına gerek yok. Ancak verirseniz çok daha hızlı büyür. Adeta 1 gün içinde büyür. Ve yaprakları normalinden daha yeşil olur. Eğer üretim düşünüyorsanız tabii ki tilki kuyruğu bitkisine ek bir co2 kaynağı kullanabilirsiniz. Faydasını görürsünüz.
Tilki kuyruğu bitkisini üretsem satabilir miyim ?
Benim gördüğüm akvaryum camiasında ne üretirseniz bir alıcı bulursunuz. Dolayısıyla tilki kuyruğu bitkisiyle ilgilide aynı şeyi söyleyebiliriz. Yeter ki siz üretin ve bakın o zaman nasıl kapış kapış satılıyor. 10’lu buketler şeklinde çok rahat satarsınız. Hatta fazla mı ürettiniz ? Götürün petshoplara havada kaparlar. Tabii basit bir bitki olduğu için petshoplar daha ölü fiyatlara alacaktır. Bunu bilerek gidin.
300 litrelik akvaryumda 70 tane lepistes 5 tane vatoz besliyorum. Sadece tilki kuyrugu bitkisi var. Filtre veya hava taslari kullanmasam olurmu? Bitki gerekli oksijeni saglaya bilirmi?