Akvaryum Filtreleri Hakkında – Dış Filtre, Sump ve İç Filtre
Akvaryumların önemli ekipmanlarından olan akvaryum filtreleri konusunu kısaca işlemeye çalıştım. Akvaryum filtrelerini mekanik filtreleme ve biyolojik filtreleme olarak ikiye ayırabiliriz. Daha sonra yine dış filtre, sump sistemli filtreleme ve iç filtre olarak da 3’e ayırabiliriz. Şelale filtreleri de dış filtreler kategorisine alabiliriz. Video’ nun devamında tüm akvaryum filtreleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Akvaryum Filtre Sistemleri
Akvaryum filtre sistemleri temelde önce mekanik ve biyolojik filtre olarak 2’ye sonra yine kendi aralarında dış filtre, iç, filtre ve sumplı filtreleme olarak 3 ayrılır arkadaşlar.
Akvaryum Dış filtre
Akvaryumun dışında genelde dolabın içinde ya da yerde duran bir cihazıdır. Giriş ve çıkış olmak üzere 2 adet borudan oluşur. İçindeki motor sayesinde akvaryumdan içine su ceker ve bu suyu biyolojik ve mekanik olarak temizleyerek tekrar akvaryuma gönderir. Bu işlem motor açık olduğu sürece devam eder.
Dış filtrelerde elyaf mecburen filtrenin içinde olur dolayısıyla tortular ve diğer atıklar daima suyun içindedir. Bu durumda aslında mekanik filtreleme sekteye uğrar. Doğrusu elyaf ve benzeri malzemenin istenildiğinde kolayca değiştirilebilir olduğu askılı filtreler veya sump tipi sistemlerdir. Ancak korkmayın elyaf veya sünger suda olduğu zaman balıklarınız ölmez. Sadece nitratı düşürmek istediğiniz de nedenleri buralarda aramanız için sizinle bu bilgileri paylaşıyorum.
Dış filtrelerde aynı zamanda biyolojik filtreleme de yapıldığı için subsrat , siporax, lav kırığı ve benzeri bakteri tutucu malzemelerinde olması gerekir. Dış filtre de elyaf en üstün konulmalıdır. Çünkü akvaryumdan gelen ilk atıklar elyaf veya sünger tarafından tutulması gerekir. Daha sonra burada arıtılan su yukarı çıkarak motor bölümüne gelir ve tekrar akvaryuma basılır.
Akvaryum ve Filtre Malzemeleri İçin Buraya Bakabilirsiniz >>
Sumplı akvaryum filtre sistemleri
Akvaryumun altında, yanında ya da arkasında olacak şekilde kurulur. Temel yapısı taşırma sistemidir. Yani su bir yerden taşarak sistemi çalıştırır. Alttan olan sistemde akvaryumdan taşan su sumpa akar, sumptan motorun olduğu bölüme geçerek tekrar akvaryuma pompalanır.
Ters yöntem ise yani sumptan akvaryuma taşırma yöntemi ise tam zıt prensipte çalışır. Bu defa motor sumpta değil akvayumdadır. su akvaryumdan sumpa pompalanır. Sumptan taşan su akvaryuma akar. Ancak buradan sump mutlaka akvaryumdan yüksekte olması gerekir. Aksi durumda sumptan yavaş akan su sumpı taşırabilir. Çünkü akvaryumdaki motor suyu basmaya devam eder.
Diğer bir yöntem ise sumpı akvaryumun içine yapmaktır. Bu yöntem en risksiz yöntemdir. Yine motor akvaryumun içinde sumpa basılır. Ancak bu sump yöntemlerinin en profesyonel ve kontrol edilebilir hali alttan yapılan sistemlerdir. Alttan sistemlerde akvaryumun camı mutlaka delinmeli, delinemiyorsa da owerflow denilen sistem uygulanmalıdır.
Sump sistemi için mutlaka bölmeli şekilde tasarlanmalıdır. Bu bölmelere biyolojik ve mekanik filtre malzemeleri konulur. Sump’ı ne kadar geniş ve sade yaparsanız müdahalesi o kadar kolay olur. Sump sisteminde dikkat edeceğiniz noktalardan biri de motorun yukarı basma gücüyle akvaryumdan sumpa taşan deliğin büyüklüğünün birbirine oranlı olması.
Akvaryum Filtreleri Hakkında Tüm Bilgiler >>
Akvaryum İç filtreler
Genelde 10-20 litre arası akvaryumlar için kullanılabilir. Mekanik filtre malzemeleri motorun içindedir. Düzenli şekilde temizlenmesi gerekir. Çabuk tıkanır. Büyük boylarında icinde biyolojik malzemelerde olabilir. Örneğin pipo filtre de iç filtreledir. Pipo filtre nasıl çalışır video’mda sağ yukardan buradan ulaşabilirsiniz. Kısaca pipo filtre içine giren su akımları sayesinde süngere kirli suyu toplamaya çalışır. Bu akım bir hava motoruyla sağlanır.
Dış filtrelerde şelale filtreleri de örnek verebiliriz
Akvaryumun bir kenarına asılabilen bu filtreler kullanım kolaylığı ve müdahale açısından çok tercih edilen filtrelerdir. Eğer filtreleme sisteminizi mekanik ve biyolojik olarak 2 ayrı filtrede yapabiliyorsanız önerim şu olur,; dış filtreye sadece biyolojik filtre olarak kullanın. Yani içine subsrat, siporax, lav kırığı ve benzeri bakteri tutucu malzemeleri koyun ve ayda sadece 1 defa açın. Onu da akvaryumun suyuyla eğer malzemelerin üzerlerinde tortu birikmiş mi diye bakın akvaryum suyuyla biraz durulayın ve kapatın.
Okuduğunuz bu sayfada akvaryum filtreleri hakkında sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik.Mekanik filtre olarak da şelale tipi filtreler kullanabilirsiniz. Bu tip filtrelerde elyafa veya süngere hemen müdahale edebilirsiniz. Çok titizseniz günlük bile değişim yapabilirsiniz. 🙂
“Akvaryum Filtreleri Hakkında – Dış Filtre, Sump ve İç Filtre” için bir görüş