Beta Balığı Cinsiyet Ayrımı Sorunu Çözüldü

Beta balığı için cinsiyet ayrımı yaparken en önemli yer olan dişilerin karnındaki beyaz üreme tüpüne bakmak olmalıdır. Anca bazı dişilerde bu tüp çok dışarı çıkmayabilir. Ayrıca dişi betaların yüzgeçleri erkek betalara göre en az 2-3 kat daha kısadır. Yanyana görürseniz hemen ayırt edersiniz. Ancak hmpk türleri için dişi erkek ayrımı yapmak kolay değildir. Ben bazen beta dişi erkek ayrımı yaparken önce ağızdan başlayan ve karına inen kısma bakarım. Bu özellikle yavru dişi betaların tespitinde işe yarıyor. Dişi beta balığında bu kısım daha yatay ve üçgenimsi olur. Erkek betalarda cinsiyet ayrımı uzun yüzgeçler ve kuyruklar sayesinde hemen anlaşılır. Üretim yapmayı düşünen çoğu hobici hemen betamın cinsiyeti nasıl anlaşılır diye aramalar yaparak bu sayfaya geliyor. Emin olun bu sayfada beta balığı cinsiyet ayrımı konusundaki bütün soru işaretlerine cevaplar bulacaksınız

Meraklısına video halinde beta balığı cinsiyet ayrımı hakkında video

Beta Balığı Türleri ve Kapsamlı Bilgi Burada >>

En basitçe Beta Balığı Cinsiyet Ayrımı nasıl yapabilirim

Sakal kısımlarına yani karın altından inen uzuvlar uzunsa erkektir, kısaysa dişi betadır. Ancak hmpk beta türleri için ekstra dikkat gerektirir bu durumda. Ayrıca karın kısmı şişse kesinlikle dişi betadır. Yani balık ben hamileyim der aslında. En net cinsiyet anlama işareti ise dişilerdeki beyaz üreme tüpüdür. Bu tüp sayesinde beta balığı dişi erkek ayrımını çok kolay yapabilirsiniz. İşte beta balıklarında dişi erkek ayrımı konusunda teknik detaylar aşağıda.

Beta balığı cinsiyet ayrımı konusunda tereddütleriniz varsa aşağıdaki görsel ve grafiklerden yararlanabilirsiniz.

beta balığı cinsiyet ayrımı

Beta balığı cinsiyet ayırımı konusu…

Bazen halfmoon plakat ve plakat türlerinde ayrım biraz daha zor ayırt edilebilmekte. Veil tail, halfmoon ve crowntail gibi uzun kuyruklu betalarda dişi erkek ayrımı hmpklara göre daha kolaydır diyebiliriz. Yukarıdaki örnekde hmpk betalarda bu ayrımı görebilirsiniz. Zaten beta besledikçe ve günden güne daha fazla beta gördükçe bu ayrımı yapmanız daha kolay olacaktır. Ancak bazen çok usta betacılar bile fotoğraflar üzerinden yanılabilirler.

Bu videom’da beta cinsiyet ayrımından detaylı şekilde bahsetmiştim >>

Ancak yine de dişi beta balıklarının çoğunda karınlarında yumurta olur ve üreme tüplerinin dışarı çıktığını görürsünüz beyaz şekilde. Ayrıca dişilerin alt yüzgeçleri yani sakalları erkeklere göre daha kısa ve geniş olur. Erkeklerin sakalları daha ince ve uzun olur.

Beta balığı cinsiyet ayrımı ile alakalı dikkat edeceğiniz konulardan biri de tabii ki balıkları karşılaştırmak. Emin olamadığınız 2 balığı 1’i erkek olmak şartıyla karşı karşıya getirin. Ve ikisi bir de erkek beta balığı gibi kabarıyorsa 2’si de erkek olma olasılığı yüksektir. Ama bazen dişi betalarda erkeklere karşı yoğun tepki gösterir.

Beta balığı cinsiyet ayrımı

Beta balığı cinsiyet ayrımı hemen tespit için dikkat edilmesi gerekenler

Aslında belirli bir dönem beta balığı besledikten sonra yani biraz ustalaştıktan sonra herkes yanılıyor. Bir beta balığını dişi ya da erkek olduğunu hemen ilk bakışta dahi anlayabiliyorsunuz. Mesela yukarıdaki fotoğraf bile dişinin baş kısmının daha yuvarlak oluşu ve aynı zamanda karnınında hafif şişkin oluşu hemen bize doğru cinsiyet bilgisini veriyor. Beta balığı cinsiyet ayrımını bir de dorsallara bakarakta net şekilde anlayabilirsiniz.

Erkeğe baktığımızda kafa kısımları daha sivri olur. Genel hatları ile de daha sivri oluşu bize bu balığın erkek bir beta balığı olduğunu gösteriyor.

Üst yüzgeç genişliği de beta balığı cinsiyet ayrımı konusunda fikir verir

Beta balıklarında cinsiyet belirlerken dorsal genişliğine de bakmanızı öneririm. Erkeklerin dorsalları yani üst yüzgeçleri dişilere oranlar daha geniş ve heybetlidir. Yelken gibidir. Dişi betaların dorsalları daha kısadır. Bu da cinsiyet belirleme de bizim için dikkat edilmesi gereken ilk noktalardan biridir.

Daha fazla bilgi ve video için youtube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.

Cinsiyet demişken yıllarca ülkemizde dişi beta bulabilmemiz çok zordu. Çok nadir gelirdi. Ben bu konu ile ilgili bir yazı hazırladım. Tıklayarak okuyabilirsiniz.

dişi erkek beta farkı

Beta balığı dişi mi erkek mi nasıl anlarım ? Kısaca…

Umarım yukarıda yazdığım bilgilerden dişi erkek ayrımını yapmakta size fayda sağlanır. Kısaca ve ilk gözle bakar bakmaz anlamak adına şuna bakın. Dişilerin karınlarında hafif bombelik ve ağıza doğru yukarı çıkan bir üçgenlik olur. Yukarıdaki balığa bakarakta görebilirsiniz bunu. Kesin bir iniş var. Erkekler daha ince ve sivri burunlulardır. Beta balığı cinsiyeti nasıl anlaşılır konusuyla ilgili size tavsiyem bol bol dişi erkek beta fotoğraflarına bakmak olur.

Dişilere ayrı erkeklere ayrı ayrı bakın. Özellikle kısa kuyruklu plakat dediğimiz türlere bakarsanız dişi erkek cinsiyet ayrımını daha kolay yaparsınız. Çünkü halfmoon beta erkeği ile dişi halfmoon’u çok rahat ayırt edebilirsiniz Ancak plakat erkekler bazı plakat dişiler kolay kolay ayırt edilemezler. Bu yüzden plakatlara daha fazla bakarsanız ayrım yapmanız için gözünüze daha iyi antrenman yaptırmış olursunuz.

Beta balığı dişisi neden zor bulunuyor

Bu konuyla ilgili şöyle bir yazı yazmıştım. 90’lı yıllarda beta balığı dişi bulmak o kadar zordu. Bilerek göndermiyorlardı herhalde ya da buradan hiç talep olmadığı için listeler yer almıyordu. Herhalde burada üretilemeyecek bir balık olarak görülüyordu. Ancak eski abilerden üretenler vardı o dönemlerde. Bana bir defa denk geldi. Ufak bir kapta erkekle arasına bölme koyarak üretmeye çalışmıştım. Orta okuldaydım yanlış hatırlamıyorsam. Şu an ki gibi bilgiye anında ulaşmak mümkün olmadığı yıllar.

beta balığı cinsiyet ayrımı

Yavru Beta Balığı Cinsiyet Ayrımı Neye Göre Yaparım ?

Yavru beta balıklarında cinsiyet ayrımı özellikle 35-45 günden sonra belli olmaya başlar. Daha doğrusu bu gün belirlemesi aslında yemleme miktarına, büyüdükleri akvaryumun boyutuna, yapılan su değişimleri faktörlerle bazen geriye de çekilebilirsiniz bazen ileriye de atılabiliriz Örneğin standart bir büyütmede aslında 35-45 gün arasında beta balığı yavruları en az 2 – 2,5 cm olmuş olmalıdırlar. Bu aşamadan sonra eğer ince ve uzun yavrular çoğunlukla erkektir. Dişi beta balığı yavruları daha toplu olur ve karın bölgeleri daha şiş olur. Erkekler daha uzun ve sivri olurlar.

beta balığı cinsiyet ayrımı

Dişi beta balığı akvaryumları çok güzel olur

Ben dişi beta türlerinden oluşan çok güzel akvaryum kurmuştum. Aşağıda sizin için fikir açısından paylaştım. Bildiğiniz gibi dişi betalar bir arada yaşayabiliyor. İlk başlarda biraz uyum sorunu yaşasalarda kısa süre içinde halloluyor bu sorun. Dişi beta erkeklere göre daha sakindir. Ancak bazı dişiler vardır ki erkekten de beter çıkar. Bu dişileri hemen akvaryumdan uzaklaştırmak gerekir. Bu dişiler tüm sakin ortamı bozar ve bütün balıkları strese sokar.

Diğer balık türlerinin erkek veya dişi olduğunu nasıl anlarız

Hayvanların çoğunda olduğu gibi erkek ve dişi hayvanlar arasında çok belirgin bir gösteriş farkı vardır. Örneğin kuşlar. Erkekleri daha renkli, iri ve gösterişliyken dişileri daha ufak ve daha soluk renklerdedir. Balıklarda da bazen durum böyle olabiliyor. Ancak discus veya melek gibi balıklarda bunu gözle ayırt edemeyiz. İkisi de aynı gösteriştedir. Beta balıklarında ise ayrım biraz daha kolay. Özellikle uzun kuyruklu betalarda çok belirgin şekilde gösterişli olanın erkek olduğunu hemen anlarız. Plakat türlerinde durum biraz zordur ancak yine iyi bir göz cinsiyet ayrımını hemen yapabilirsiniz.

Dişi beta balığı biraz daha yuvarlak olur

Ne kadar çok beta görürseniz aslında bu ayrımı yapmak o kadar kolay olur. Erkek beta balıklarının dişi beta balığına göre daha sivri hatlara ve daha uzun hatlara sahip olduğunu söylemiştik. Bu durumun tam tersini dişi beta balığı için rahatlıkla söyleyebilirim. Aşağıdaki fotoğraflara bakınca demek istediğimi daha net anlayacağınızı düşünüyorum. Kafa ve dorsal yapılarına dikkatle bakın.

Beta Balığı dişi
Beta Balığı Cinsiyet Ayrımı
Erkek cinsiyet beta balığına örnek

Kısaca: beta balığı cinsiyet ayrımı yapmak, genellikle erkek ve dişi bireylerin bazı fiziksel özelliklerine dayanır. Erkek beta balıkları, genellikle daha canlı ve parlak renklere sahip olma eğilimindedir. Ayrıca, erkeklerin kuyrukları daha büyük ve genellikle daha gelişmiş görünür. Erkekler, kuyruklarını açık bir yelpaze gibi yayarak teşhir ederler. Anal yüzgeçleri, genellikle dişilere kıyasla daha uzun ve sivridir. Dişi beta balıkları ise genellikle daha soluk renklere sahip olabilir ve daha kısa yüzgeçlere sahip olma eğilimindedir. Üreme döneminde, dişi beta balıklarının karnı şişebilir ve yumurta taşıyabilirler. Ancak, cinsiyet ayrımı bazen net olmayabilir ve özellikle genç beta balıklarında tanımlamak zor olabilir. Bununla birlikte, balıkların büyümesi ve olgunlaşmasıyla birlikte bu fiziksel özellikler daha belirgin hale gelir, böylece cinsiyet ayrımı daha kolay hale gelir.