Artemia Çıkarma ve Artemia Hakkında Herşey

Bu yazımda, artemia çıkarmayla ilgili sıkça sorulan bir soruya yanıt vermeyi umuyorum. Artemia yemi, yavru balıklarımız için harika bir besin kaynağıdır. Artemia çıkarma işlemi, temel olarak tatlı suyu kaya tuzu ile tuzlandırıp suya oksijen verilerek artemia yumurtaları çıkartılır. Artemia yemini beta balıklarına, lepisteslere, vatozlara ve diğer canlı doğuran ve yumurtadan üreyen tüm balık türlerine verebilirsiniz. Artemia çıkarma ilk zamanlar zor ve karmaşık gibi görünür ancak temel de oldukça basittir. Tek yapmanız gereken tuz ve su oranlarını doğru ayarlamaktır. Şimdi gelin artemia çıkarma konusunun detaylarına bakalım.

Artemia çıkarma için yumurtları nereden bulabilirim

İnternet sitelerinden, akvaryumculardan veya evde üretim yapan hobicilerden de dahi bulabilirsiniz. Mesela ben hepsiburada.com sitesinden yakın zamanda aldım. Eğer artemia konusunda yeniyseniz ve az balığınız varsa ucuz artemia almayın, çıkarmanız zorlaşır. İnve artemia alın. İnve artemiayı hava motoru ve ısıtıcı olmadan da çıkarabilirsiniz.

Artemia yumurtalarını açmak ile ilgili püf noktalar için bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Artemia çıkarma yöntemleri nelerdir ?

Yumurtaları açmanın bir kaç yolu var. İlk ve herkesin bildiği yol şişenin içinde hava vererek çıkartmak. Şişenin içine videolarda bahsettiğim oranlarda (yarım litre suya 1 çorba kaşığı tuz) tuz ve su koyduktan sonra hava vererek artemia yumurtalarının akımdan etkilenip çatlamasını sağladığımız yöntem.

Diğer yöntem ise sünger üzerinde su dolu bir kapta artemia çıkartmak.
Süngerde artemia çıkarma videosu için tıklayın
Burada süngerin aslında kerameti şu. Açılan yumurtalardan çıkan artemialar süngerin içinde geçerek suya ulaşıyor. Dolayısıyla yumurtalar yukarıda süngerin üstünde veya içinde kalıyor. Bu sayede de kabukları toplamakla uğraşmadan artemia çıkarmış oluyoruz. Süngerle Artemia Çıkarma Deneyi >>

Artemia çıkartırken ne kadar tuz ve su koyacağım ?

Ben, 500 gram suya 1 çorba kaşığı kaya tuzu ekleyerek artemia yumurtalarını oldukça verimli bir şekilde çatlatıyorum. Genellikle 24 saat içinde %90’a varan bir açılma oranı elde ediyorum. Ancak her zaman için 24 saat içinde açılacakları garanti değil, daha hızlı veya daha yavaşta açılabilirler. Bu, satın aldığınız artemia yumurtalarıyla ilgilidir. Bazı durumlarda, artemia yumurtaları hiç açılmaz. Örneğin, bazı kişiler ışığın yumurtaların bozulmasına neden olduğunu ve açılmadığını belirtirler. Ama bence ışıkla artemia yumurtalarının çıkmasının bir alakası yok.

Artemia yemi besleyici midir ? Besin oranı nedir ?

Salt lake orijinli artemialar için bildirilen oranlar aşağıdadır.
Protein %50,
Yağ %19
Sellulaz %1.7
Kül %6.1
Nem %8 olarak bildirilmektedir.

Artemia ile ilgili daha fazla teknik bilgi için bu linkte tıklayınız

Prof.Dr. Atilla Alpbaz hocamızın artemialar hakkında yaptığı geniş kapsamlı araştırma yazısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.atillaalpbaz.com/?o=3&y=116

Artemia çıkarma da nasıl zorluklar yaşanıyor

Malesef ilk defa artemia çıkarmaya çalıştığımızda çoğumuz genellikle başarısız oluyoruz. Bu durumun genellikle alınan artemianın eski veya ışığa maruz kalmış olmasından kaynaklandığı düşünülebilir. Bazı durumlarda, ne yaparsanız yapın aldığınız artemia çıkmaz. Ya çok az sayıda çıkabilir veya hiç çıkmaz. Bu nedenle, tuz ve sıcaklık seviyeleri ile denemeler yapmanızı öneririm. Bazı artemia türleri 25 derecede bile çıkarken, diğerleri için 30 derece gerekebilir. Eğer az balığınız varsa ucuz artemialara hiç bakmayın. Direkt inve artemia alın arkanıza yaslanın.

Artemia çıkması için tuz oranı çok önemli

Bazı artemia türleri daha fazla tuzlu suya ihtiyaç duyarken, diğerleri daha az tuz gerektirir. Bu, bazen aldığınız kaya tuzunun markasına göre bile değişebilir. Denemeler yaparak, doğru oranı belirlemek sizin elinizde.

Artemia çıkarma da su ne kadar önemli

Bu işin standart ölçüsü 1 lt’suya 1 çorba kaşığı kaya tuzu ve 1 çay kaşığı artemia olarak biliyoruz. Ancak bazen durumlar böyle değildir. Kullandığınız suyun ph’ı da etkilidir. En iyi yöntem 25 gram artemia alıp bu artemiayı denemeler yaparak en stabil hale getirene kadar çalışmaktır.

Evet arkadaşlar, hem kendi bildiklerimi hem de etraflıca araştırma yaptıktan sonra bulduğum kaynakları sizlerle paylaştım. Umarım artık hem artemia ile ilgili genel teknik bilgiye hem de artemia çıkarma konusunda yeterli bilgiye sahip olmuşsunuzdur.