Balık Üretimhanesi Kurmadan Bunları Yapmak Şart!

Bu video’da balık üretimhanesi nasıl yapılır sorusunu cevaplarken balık üretimhanesi kurmadan önce dikkat etmemiz gereken önemli noktalara değindim. Akvaryum balık üretimhanesi kurarken önce duvarları mutlaka strafor yapmak gerekir. İster lepistes, ister ciklet, beta, discus ve japon balığı üretimhanesi olsa dahi işlemleri mutlaka yapmak gerekir. Önemli konulardan biri de nem olduğu için havalandırmaya da dikkat etmek şart. Akvaryum balık üretimhanesi kurarken olabildiğince akvaryum ve diğer setleri 2.el almakta mali fayda var. Balık üretimhanelerinin kurulum aşamalarını da bu video da bulabilirsiniz. İster özel tür lepistes üretimhanesi olsun, ister beta, isterse ciklet üretimhanesi. Ne olursa olsun balık üretimi işi sanıldığı kadar basit bir iş değildir. Çok güç ve sabır ister. Bu yazıda balık üretimhanesi aramasına yanıtlar bulacaksınız.

Balık üretimhanesi nasıl kurulur ?

1- Yerlerin fayans olması

İşiniz tamamen suyla alakalı olduğu için su tasmaları, yere su dökülmeleri mutlaka olur. Eğer yerde fayans olursa dökülen suları çekpas gibi aletler yardımıyla çok rahat bir şekilde yerden uzaklaştırırsınız. Beton ya da farklı taşlarla döşenmiş bir zeminde su mutlaka zeminden aşağıya sızar. Fayans zeminde bir de eğime dikkat edin. Gidere doğru eğim yaptırırsanız işiniz çok daha kolaylaşır.

2- Yerlerde su giderine hızlıca giden bir kanal olmalı.

Yani yere 10’luk pimaş boruları yeri kazarak yerlestirebilirsiniz. Bu size su değişimlerinde büyük kolaylık sağlar. Akvaryumdan çektiğiniz suyu hortumla birlikte direkt bu kanala verirsiniz. Kanalıda ana gidere yönlendirerek bir daha su tahliye işiyle uğraşmazsınız. Eğer diretk kanala gönderemiyorsanız suyu bir yerde toplamanız gerekir. suyun dolduğu yere şamandıralı bir motor koyarak suyu gidere gönderebilirsiniz.

balık üretimhanesi

3- Duvarlarda strafor kullanın

Yüksek nem olacağı için duvarlara akvaryumlar gelmeden önce duvarlara mutlaka strafor yapmanız önerilir. Aksi durumda duvarlar kısa zaman içinde su almaya ve şişmeye başlayacaktır.

4- Havalandırma

balık üretimhanesi içinde hava giriş- çıkışını sağlayacak bir cam yoksa mutlaka içerden bir aspiratörle hava dışarıya atarken temiz havayı da başka bir cihazla içeri aktarabilirsiniz. Dışardan uretimhaneye giren havanın üretimhane sıcaklığını etkilemeyecek şekilde olmasına dikkat edin.

5- Isıtma

Tüm akvaryumları tek bir yerden ısıtma yöntemini deneyin. Bunun için klima tipi bir cihaz kullanabilirsiniz. Isıtma balık üretimhanesi kurulumda en önemli konulardan biri.

6- Aydınlatma

Tecrübeli kişiler klasik lambalar yerine floresan tipi lambalar kullanmayı öneriyor. Uretimhane koşullarında Tasarruflu ve LED tipi lambaların floresanlara göre daha kısa ömürlü olduğuna dair deneyimler var. Işıklar kapandığında da ufak bir lambayı balıklara gece lambası yapabilirsiniz

Balık üretimhanesi ile ilgili farklı yazılarım >>

7- Karantina akvaryumu

Üretimhane dışında bir karantina tankı kurarak yeni gelen balıkları bir süreliğine burada tutarak hastalık riskini minimize edebilirsiniz.

8- Sık kullanılan aletleri dezenfekte edin

Kepçe, hortum, maşrapa gibi sık kullanılan ekipmanları dezenfekte edeceğiniz bir kap belirleyebilirsiniz. Özellikle hastalıklara çabuk yakalanan türler için ayrı ayrı hortumlar kullanirsaniz riski azaltmış olursunuz.

9- Su değişimi tankları

Su değişimi yapmanız için dinlenmiş suya ihtiyacınız olur. Bu değişimi yapmak için tüm akvaryumlarınıza yetecek kadar suyu barındırdığıniz bir su değişimi tankina ihtiyacınız vardır.

10- Su değişimini kolaylaştırma yöntemleri üretin.

Balık üretimhanelerinde kime sorsanız en zor işin su değişimi olduğunu söyler. Akvaryumların alt veya yan kısımlarına delikler açtırıp bu deliklere borular takarak şu değişimlerini buralardan kolayca yapabilirsiniz. Çoklu akvaryumlarda bu sistem işleri oldukça kolaylaştırır.

Lepistes Üreticisi Sayroom’un Instagram Sayfası >>

11-Su değişimi tanklarını akvaryumların üzerinde yapmaya çalışın

Eğer su ekleme akvaryumlarını yukarıda tutarsanız su çekerken çok güçlü bir motora ihtiyaç duymadan işinizi halledebilirsiniz. Yer çekiminden de yararlanarak bir kaç tane akvaryuma farklı hortumlarla su çekebilirsiniz.

12- Elinizin altında her zaman ilaçlar olsun

Beyaz benek, mantar, kuyruk erimesi, clomaris, bloat gibi üretimhanelerde sıkça karşılaşılan hastalıklar karşı önlem olarak belirli ilaçları her zaman el altında bulundurun. Bir balık üretimhanesinde olmazsa olmaz ilaçlardır.

balık üretimhanesi

13- Kettle

Çay kahve çok içeceginizden bir adet ketılıda demirbaş listesine ekleyin.

Bu yazıda balık üretimhanesi aramasına cevaplar verdik.