Beta Balığı Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Petshoplardan ya da başka bir yerden beta balığı almadan önce hastalık, su değerleri, ısı gibi ölçümleri iyi analiz yapmak, sağlıklı bir beta balığı beslemenin en önemli alt yapı taşlarındandır. Alacağınız beta balığının sağlıklı olması akvaryum hobinizi daha keyifli hale getirir. Bu sayfa da ve aşağıdaki video da beta balığı alırken karşılaşabileceğiniz sorunlardan bahsettim. Bu yazımızda beta balığı almadan önce gibi çok sorulan bu sorunuza cevap veriyoruz.

Önce balıkta kuyruk ve yüzgeçlere dikkat

Beta balığı alırken bir de kuyruklarına dikkatli bakmak gerekir. Eğer beta’nın kuyrukları kopmuş ve dökülmüşse kesinlikle alınmamalıdır.Sağlıklı bir beta balığı zaten kendisini farkettirir. Eğer elinizi kaldırdığınızda tepki veren bir balıksa yeme kolay gelecektir. Beta balıkları diğer lepistes ve benzeri balıklar gibi zaten çok hareketli balıklar değildir. Sakin ve asil balıklardır. Beta beslenirken ilk dikkat edilmesi gereken şey eğer ısıtıcı kullanmıyorsanız, odanın sıcaklığıdır. Havaların ısınmasıyla birlikte betalar daha fazla köpük yapmaya başladılar.

Bildiğiniz gibi betalar kavgacı ve agresif balıklar. Yani yanına bir beta yaklaşınca mutlaka ölüm döşeğinde dahi olsa illaki bir solungaç kabartan hırçın bir balık. ancak burada şuna dikkat etmenizi isterim. Alacağınız balığa bir de ayna tutulmadan ve yanında başka bir beta görmeden bakın. Çünkü balık zaten kendisini ya da bir başka betayı görse dahi hemen tepki veriyor. Bu nedenle bu etmenler olduğu süre içinde balığın sağlığı hakkında net bilgi alamayabilirsiniz. Yani, balığa bir de ayna tutmadan ve başka bir betayı görmeden izleyin bakalım nasıl tepki veriyor ? Hareketleri nasıl ?

Eğer balık başka bir beta görmeden ya da ayna tutulmadan da yüzmesinde ve renginde her hangi bir problem görünmüyorsa o zaman sağlıklı bir balık diyebiliriz. Tabii burada sadece dış görünüşe bakarak yorum yapabiliyoruz.

Betanın üzerinde yaralar var mı ?

Diğer bir nokta ise balığın üzerinde yaralar var mı ? Örneğin balık dış parazit olabilir, bir yerlere sürtünerek derisini tahriş etmiş olabilir. Yara ve yırtık kontrolünden sonra kuyrukta erime benzeri, kopma benzeri problemler var mı bunlara da dikkatlice bakın. Balığın karnında kabızlıktan ötürü bir şişkinlik olabilir ? Balık bir kenar da durgun bir şekilde duruyor mu veya dışkısı iplik şeklinde asılı duruyor mu, iyice izleyin. Az önce dediğim gibi bu tip belirtileri balığın ayna ya da başka balık görmediği zamanlarda daha net anlayabilirsiniz. Beta Balığı Hastalıkları Hakkında Bilgiler >>

Zaten balık göre göre bir balık hasta mı değil mi hareketlerini izleyerek anlayabilirsiniz. Rahatsız balık aynı bizim gibi halsiz hareketler yapar.

Baska bir belirti ise, balığın suyu. Eğer su da sarı, mavi, yeşil gibi açıkta olsa renkler görüyorsanız, bu balık ilaçlı suda olarak düşünebilirsiniz. Bu balığı da almayı tercih etmeyin. Tabii burada ithalattan yeni gelmiş balıklarda sularda dezenfekte için ilaç olabilir.

Aldığınız yere betanın yaşadığı suyun sıcaklığını sorun

Yine suyla ilgili bir konu, ısı. Balığı aldığınız kişiye mutlaka ısı değerini sorun. Aynı şekilde suyun içme suyu mu çeşme suyu mu olduğuna da mutlaka sorun. Hangisiyse sizde o marka sudan bulmaya veya su değerlerini öğrenerek benzer bir içme suyu bulmaya çalışın. Bu konuya özel olarak İçme suyunda en çok ph’a dikkat edin.

Balığın nefes alışlarını izleyin. Solungaçlarına iyice bakın eğer saniye 2 ye yakın soluk alıyorsa büyük ihtimalle balıkta stresle birlikte bir paraziter rahatsızlık olabilir. Suyun üzerine bakın mutlaka, köpük yuva yapmış mı ya da dağınıkta olsa yuva yapmaya çalışıyor mu iyice bakın.

Balığın kuru yem yeyip yemediğini sorun

Ne yediğini sorun ? Alacağınız kişi canlı yem veriyor mu ? Veriyorsa hangi canlı yemden veriyor? Kurt mu, dana yüreği mi, su piresi mi, Artemia mı, monia mı? Ve kaç gün veriyor bu canlı yemleri ? Kuru yem olarak hangi markanın yemini veriyor mutlaka sorun. Beta Balığı Sevdiği Yemler Hakkında Detaylar >>

Evet arkadaşlar,  genel olarak beta balığı almadan önce nelere dikkat edeceğimizi konuştu. Eğer bu verileri dikkate aldığınız takdirde de hastalıklarla uğraşmak yerine balığınızı izlemenin keyfini varırsınız.

Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>