Beta balığı almadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Merhaba, beta balığı almadan önce neler dikkat etmeliyiz ? Renk ve form bizim için önemli mi ? Genelde herkes erkek bir beta balığı alır ancak dişilerin de bir arada yaşaması da bize çok da güzel beta akvaryumları kurmamız sağlar. Ancak dişiler konusunda bu kadar da emin olmayın. Sonradan bir araya gelen dişilerde erkekler kadar olmasa da belirli bir süre kavga ederler. Aşırı baskın dişiler olmadığı sürece bir süre sonra ittifak sağlanır.
Şimdi gelelim beta balığı almadan önce dikkat edeceğim noktalara
Renklerdeki canlılığa dikkat edin

Bir beta bize güzelliğini önce renklerinden gösterir. Eğer parlak renklere sahip bir beta değilse ve renklerinde bir puslanma ve solma görüyorsanız o balık ya hasta olmak üzeredir ya da çok çabuk strese giren bir balıktır. Çabuk strese giren bir balıkta hastalıklara kolay yakalanabilir.
Kuyruk, yüzgeç ve pullara iyi bakın

Kuyruk ve diğer yüzeylerde dökülme, kopma ve yırtılma gibi hasarları olan balıklar hastalıklara daha çabuk yakalanabilir. Bu tür balıklar ya su şartlarının kötülüğünden ya da kavga sonucu bu hale gelmiş olabilir. Seçimlerinizi bu tür balıklardan yana kullanmayın
Ayna tutmadan balığı gözlemleyin

Beta balığı karakteri gereği çok zor da bile olsa ayna tutulduğunda veya başka bir erkek gördüğünde dahi kabarır ve hareketlenir. Alacağınız yerde buna dikkat edin. Balığı başka bir erkek beta görmediği ve ayna tutulmadığı haldeyken izleyin.
Aldığınız yere beslediği su şartlarını sorun
Balığı kimden alırsanız alın su şartlarını ve bakımını sorun. Çeşme suyunda mı besliyor içme suyudna mı veya suya ne gibi katkılar atıyor ve balık bunlara alışmış durumda mı ? Bu detaylar uzun vadede sağlıklı bir beta beslemek için önemli detaylardır.
Ne tür yemler yediğini mutlaka öğrenin
Bir beta için önemli konulardan biri de yemleme. Bazı betalar her kuru yemi yemiyor. Aldığınız yere hangi yemlerle beslediğini mutlaka sorun ve o yemden alın. Daha sonra yavaş yavaş istediğiniz yeme alıştırırsınız.
Suyun rengine dikkat edin

Sarı, mavi, yeşil renkte bir suda duran bir balığı almayın. Tabii ki bu durum şöyle de olabilir. Balık daha yeni gelmiştir. Dezenfekte yapılabilir veya belirli günlerde balıklara ilaç banyosu yapılabilir ve siz de o güne denk gelmiş olabilirsiniz. Ancak zaten sağlıklı bir balık kendini belli eder. Suyun rengi ne olursa olsun iyi bir akvarist gözü bu ayrımı çok kolay yapabilir.
Çok yaşlı bir balık almayın
Bu yazımda beta balığının yaşı nasıl anlaşılır soruna fikir verecek cevaplar vermiştim. Yaşlı bir balık değişen şartlardan çok daha çabuk etkilenir. Zaten ömrü 3-5 yıl arası olan beta balıklarında yaş kısmı önemlidir.
Sevgili arkadaşlar bu yazımda beta balığı almadan önce neler dikkat edeceğimiz hakkında fikir verecek yorumlarımı yazdım. Önceden bu konu hakkında bir video da hazırlamıştım. Aşağıda izleyebilirsiniz.