Beta Balığı Neden Sinirlenir?
Beta balıkları, doğalarında ve akvaryumlarda rekabetçi ve bölgesel balıklardır. Bu nedenle, çevredeki diğer balıklarla veya beta balıklarıyla etkileşimlerinde sinirlenme veya agresif davranışlar gösterirler. Aslında beta her zaman tek beslenmesi gereken bir balıktır. Beta balığı sosyal bir akvaryum balığı değildir. Çoğu zaman karma akvaryumlarda uzun süre bir erkek betayı sağlıklı şekilde kuyruklarını kaybetmeden besleyemeyiz. Ama yine de bir kaç maddeyle işte beta balığı neden sinirlenir durumuna neden olabilecek bazı faktörlerden bahsedelim.
Bölgesel Davranışlar beta balığını sinirlendirir
Beta balıkları, kendi alanlarını korumak için doğal olarak bölgesel davranışlar sergiler. Tank içerisinde diğer balıklarla veya aynı türden diğer beta balıklarıyla karşılaştıklarında sinirlenebilirler. Ancak genelde beta balıkları diğer türlere göre korkaktır. Diğer balıklar daha hızlıdır betalar daha yavaştır. Tabii hmpk türleri daha hızlı oluyor. Bu da kuyruklarının olmamasından kaynaklanıyor.
Stres Kaynakları:
Beta balıkları, uygun olmayan tank koşullarında, kirli su, yetersiz filtrasyon, düşük oksijen seviyeleri veya yüksek su sıcaklıkları gibi stres kaynaklarından etkilenirler. Bu durumda, sinirli veya agresif davranışlar sergilerler.
Saklanma alanları yoksa Beta balığı sinirlenir
Beta balıkları, yeterli miktarda saklanma yeri ve gizlenme alanına ihtiyaç duyarlar. Bu alanlar sağlanmadığında, balık stresli hisseder ve sinirli tepkiler verir.
Yemek Verme veya Beslenme Zamanı:
Beta balıkları, yemek verildiği zaman bir beslenme refleksiyle tepki verebilirler. Bu durumda, diğer balıklarla rekabet etmek ve yemek için sinirlenebilirler.
Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>
Başka bir erkek betayla karşılaşan beta balığı sinirlenir
Kendi cinsi bir erkekle sürekli karşılaşan beta balıkları devamlı kabararak yorulurlar. Bu da hastalıklarla kısa zamanda davetiye çıkarır. Çünkü kabaran ve sinirlenen balık o anda çok enerji tüketir.
Sinirlilik veya agresif davranışlar, beta balığının doğal davranışları arasında yer alır. Ancak, uygun tank koşulları sağlanması, yeterli alan ve gizlenme imkanının sağlanması, uygun su parametrelerinin korunması ve diğer balıklarla uyumlu bir şekilde tutulmaları, sinirlilik durumunu en aza indirmeye yardımcı olur. Eğer beta balığınız aşırı agresif davranışlar sergileyip diğer balıklara zarar verir duruma geldiğinde, onu başka bir tanka taşımak gerekir. Benim her zaman tavsiyem tek beslenmesi ama karma akvaryumlarda da bakan arkadaşlar için de beta balığı neden sinirlenir sorusuna kısmi bir şeyler yazdım.