Gölet’e Balık Saldılar İHBARI ALDIM – Ciklet, Kılıç, Melek Balığı
Arkadaşlar Beylikdüzü Yaşam Vadisi bölgesindeki su birikintilerinde ciklet balığı, melek balığı, kılıç kuyruklar, lepistes ve diğer tropik balık türleri olduğuna dair ihbar aldım. Hemen olay yerine gittim 🙂 Gerçekten bir sürü akvaryumda beslediğimiz akvaryum balıklarıdan gördüm. Özellikle moli balıklar aşırı şekilde çoğalmış. Nerdeyse 200 tane moli gördüm ve moliler damızlık boyutlara gelmiş. Ciklet türlerinden de ahli ciklet ve zebra cikletler var. Hatta zebra cikletler bölgelerini belirlemişler ve yuva yapmışlar. bir sürü de zebra ciklet yavrusu gördüm arkadaşlar.
Melek balığı olduğuna dair bilgilerde vardı ama bu defa gittiğimde göremedim ama mutlaka vardır. Çünkü sazlıklardan oluşan bölgeler var tam melek balıklarının sevdiği alanlar. Zaten koi japon ve normal japon balıklarından onlarca var. Özellikle devasa koiler vardı. ve bir sürü gambusyalar var. gambusyalarla molilere adeta ahpap olmuşlar hep birlikte geziyorlar. çok güzel ay moliler vardı.
Ayrıca çoğu gölette olan yabani lepistes diye bilinen gambusyalarıda gördüm.
Bu video’yu çektiğim yerde geçtiğimiz ya yine gölet’e beta saldım adında bir video daha çekmiştim. İşte o video’nun linki aşağıda.
Ülkemizde kış ayları tropik bölgelere göre biraz daha soğuk geçtiğinden malesef akvaryumlarda beslediğimiz balıkların çoğunu ülkemiz tatlı sularında göremiyoruz.
Örneğin ciklet balığı, akvaryum şartlarında en dayanıklı balıklardan biri. Çoğu balık hastalığına karşı direnen bir balık. Ancak açık havada bulunan sularda nasıl hayatta kalır orada biraz karamsarım. Bununla ilgili yapılan ıslah çalışmaları var bunlara da destek olmaz lazım.
Bu gölette melek balıklarının da salındığına dair bilgiler vardı ancak benim gidişimde melek balıkları sanki haberleşmiş gibi hepsi kayıptı. Bolca koi balığı ve moli balıklarından gördüm. Zebra cikletlerde oldukça çoktu ve bayağı damızlık ebatlara ulaşmışlar.
Bildiğiniz gibi zebra ciklet balıkları akvaryum ortamında da kolayca üretilebilen ve alışabilen dayanıklı akvaryum balıklarından birisi.
Melek balığı için aynı şeyi söylemem.
Gölet’te kılıç kuyruk diye adlandırdığımız kırmızı, mavi gibi çeşitli versiyonları olan balıklardan da gördüm. Hatta günümüzde koi kılıç bile var artık. Balığın yarısı beyaz yarısı kırmızı. Değişik bir balık.
Bazı arkadaşlar bu gölette lepistes olur mu diye sordular ancak burada bence yaz aylarında bile lepistes olmaz. Çünkü gambusyalar zaten burayı istila etmiş durumda. Gambusyalar lepisteslere karşı da aşırı agresifler. Yani çiftleşme gibi bir durumlarının söz konusu olması çok zor.
Bu gölette de iri boy gambusyalar gördüm. Gambusyalar kış şartlarına da çok dayanıklı balıklar. Bu kış bir bahçede ufacık bir su birikintisinde yaza kadar yaşayıp orada üreyen gambusyalar gördüm arkadaşlar. Gerçekten çok dayanıklı bir balık.
Hatta bende bir havuza gambusya saldım bu yaz.
İşte videosu!
https://www.youtube.com/watch?v=TvZGHYRakfg,
Bu havuzda habersiz şekilde yıkıldığı için bu balıkları alamadan kaybettik. Hatta buraya pistia bitkileri de atmıştım.
Ancak akvaryumda beslediğimiz tropik bitkiler hava şartları soğuduğu zamana hayatta kalamıyorlar.