Java Moss Bitkisi Üretimi ve Hakkında Bilgi

Merhaba arkadaşlar, bu sayfada kısaca java moss bitkisi üretimi ve bakımı ile ilgili genel bilgiler yazmaya çalışacağım. Nedir, kimdir bu java moss ? Yıllardır akvaristlerin rüyalarına giren. Bütün kütüklere java moss sardırma hayalleri kurduran :))

Diğer adıya Taxiphyllum barbieri olan bu yosun türü güney ve doğu Asya menşeili bir bitki türü.
Çok düşük veya yüksek şartlara da uyum sağlayabilen java moss bitkisi bakımı kolay bitkiler arasındadır.
Daha teknik özelliklerini aşağıda sıralamadan önce bende bu güzel bitki hakkında bir kaç yorum yapacağım.

Işığın oranına, ph’a, gübreye ve diğer çevresel koşullara göre çok farklı büyüme tipleri gösteren bir yosun türüdür. Özellikle ağaç köklerine sardırma hastalığı olan akvaristlerin hep hayallerini süsleyen bir bitki olmuştur. Java moss bitkisi üretimi, bakımı kolay bitkiler arasındadır. Dikkat etmemiz gereken nokta çok sıkılaştığı zaman içinden akım geçmediği için yosunlara davetiye çıkartmasıdır. Özellikle sakal yosun java moss bitkisi üzerinde kısa zamanda çoğalır ve artık mossu çöpe atacak duruma getirir. Dikkat edilmesi ve kontrol altında tutulması gereken bir bitkidir. Eğer yerini severse çok güzel çoğalır, seyrine doyum olmaz.

Bu java moss bitkisi üretimi gerçekten çok farklı 🙂

Evet arkadaşlar bu java moss üretimi bildiğimiz yöntemler gibi değil. Bu sistemle akvaryumun her yerini kullanmış oluyoruz ve çok ciddi bir java moss üretimi hattı oluşturmuş oluyoruz. Peki bu çılgın projeyi nasıl yaptım 😀

Java moss bitkisi üretimi yapacağız ama astarı yüzünden pahalıya geliyor

Neden astarı yüzünden pahalıya geliyor dedim. Çünkü java moss teli diye bir ürün satılıyor . Krom tel. Evet paslanmaz tel pahalı ama 10×10 cm’lik tele 10 lira verirsek bu biz ürettimden ne kazanacağız. Zaten satış fiyatı 10-20 TL arası. Uğraştığımıza değer mi bence değmez ? O zaman sıkı durun. Kerim’in Pet Dünyası’nın Kerim’i 😀 Sizin için en ucuz ve işe yarar yöntemi buldu.

Sineklik telinden java moss üretimi teli yapma

java moss üretimi nasıl yapılır

Çok kolay arkadaşlar. Nalbur’dan metresi 5 TL’ye satılan plastik sineklik telinden alıyoruz. Videoda gösterdiğim gibi istediğiniz ölçüde bu teli kesiyorsunuz. Daha sonra da çakmakla yakarak birbirine kaynak yapıyorsunuz yanan plastikleri. Daha sonra kestiğiniz mossları bu tellerin arasına koyuyorsunuz ve tekrar yakıyorsunuz. İşlem çok basit arkadaşlar videoyu izlerseniz .çok kolay bir şekilde yaparsınız.

Video için tıklayın

Bu aşamayı geçtiğimizi varsayarak asma kısmına geliyorum. 2-3 adet vantuz yardımıyla akvaryumun arka camın, yan camlarına neresine isterseniz moss fidelerini asabilirsiniz. Bu sayede zemini de ayrı mosslar için kullanabilirsiniz. Bu sayede gerçekten yerden ciddi anlamda tasarruf ediyoruz. Eğer istikralı bir üretim yapmak istiyorsanız ve yeriniz darsa bu yöntemi tavsiye ederim.

Peki mossları daha hızlı büyütmek için ne yapmam gerekir ?

Öncelikle grolüx’ün mosslar tarafından en sevilen ışık olduğunu söyleyebilirim ki sadece mosslar değil tüm biktiler tarafından en çok sevilen ve en fazla fotosentez yaptıran dalga boyuna sahip bir ışık grolüx. Ancak eskiden sadece 6500k floresanlarla da çok güzel java mosslar ürettim ve sardırdım.

Co2 verirseniz java mossları çoşturursunuz.

Bitki akvaryumuyla ilgili genel bilgiler için tıklayın