Beta Kuyruk Kısması Tedavisi ve İlacı
Arkadaşlar, özellikle beta balığının çok şık rastladığı kuyruk kısması hastalığına kendi üretimim olan green ixir adını verdiğim ilacı kuyruk kısması tedavisinde kullanabilirsiniz. Beta kuyruk kısması olmaya yakın durgunlaşmaya ve korkaklaşmaya başlıyor. Yem attığınızda dahi kaçtığını görebilirsiniz. Bu ilacı aslında malahit yeşilinden yapmıştım. Sizde direkt malahit yeşili kullanabilirsiniz. (güncelleme 2023)
Yukarıdaki aşamaya dikkat etmek lazım. Benim gibi kuyruk kısmasına yakalanan balığınız çok olduğu zaman daha iyi gözlem yaparsınız ve anlarsınız. Bu korkma ve tedirginlik sürecinden sonra balıkta sabit durma, suyun yüzeyine çıkıp çarpma ve yerde yatma gibi belirtilerde görebilirsiniz.
Beta Kuyruk Kısması hangi bakteri yüzünden olur
Beta kuyruk yapışmasıda denilen bu illet hastalık costia adı verilen bir parazit türü neden oluyor. Balıklarımızın kuyruk ve yüzgeçlerine yapışıyor ve balığımızı hasta ediyor. Adeta çürütüyor.
Kuyruk büzülmesi diye de tabir edilen bu hastalık yıllardır tüm betacıların belası. Bende beta beslemeye başladığımdan beri sıkça bazı balıklarda bu hastalıkla karşılaştım. İlk zamanlar kuyruk kısılması hastalığına yakalanan balıkları iyileştiremiyordum ve kaybediyordum. Sonra baktım olacak gibi değil ve ilaçlar denemeye başladım. Sonunda malahit yeşilinde iyileşme gördüm ve denemelere devam ettim.
Şu anda yaptığım çözeltide saf suda çözülmüş %3 oranında malahit yeşili var. 1 lt suya 2 damla ölçüsünde vererek tedavi ediyorum.
Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>
Beta balığında kuyruk kısmasını farketmek
Genel olarak bir beta kuyruk kısmasına yakalandığında ben tecrübe kazandığım için hemen farkediyorum. Bu balık kuyruk kısacak diye. Bunu 100’lerce balığı kuyruk kısmasına yakalanmış biri olarak söylüyorum.
İşte bu evreyi gördüğümde hemen malahit yeşili ekliyorum. Bendeki kaplara 2 lt su koyuyorum ben. Dolayısıyla malahit yeşili’den 4 damla atıyorum ve hafifçe karıştırıyorum. Su mavi oluyor. 8-9 saat sonra sudaki mavilik gider ancak ilacın etkisi devam eder, tekrar eklemenize gerek kalmaz.
Tabii ilacı attık işimiz bitti sanmayın. Takip şart. Mutlaka gözünüz balığın üzerinde olmalı.
2.gün bekleyin. 3.gün 1 damla daha ekleyin. 4.gün %80 su değişimi yapın (aynı ısıyla) ve malahit yeşili eklemeyin.
5.gün balığın durumuna bakın, düzelme görüyorsanız 2 damla daha ekleyin. Bu yöntemle balığı izleyerek ve 1’er gün ilaca ara vererek eklemeler ve su değişimleri yaparak betanızın kuyruk kısmasından kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Biraz da bu costia parazitinin nasıl yaşadığından ve diğer tedavi yönteminden bahsetmek istiyorum.
Costia Necatrix adı verilen bu parazit kendi besinini üretemeyen ve diğer canlılardan beslenen yani bizim balıklarımızdan beslenen illet bir parazit türü. O kadar ufak ki zaten gözle görmemiz mümkün değil anca mikroskopla 400 defa büyütmemiz gerekiyor görebilmemiz için. 10-25 derece arası sıcaklarda yaşayabiliyor ve üreyebiliyor.
25 derece sıcaklıktan sonra üremesi az da duruyor ve 28-30 derecelerde ölmeye başlıyor. Eğer bu şekilde tedavi uygulayacağım derseniz suya ek olarak oksijen vermeniz gerekiyor. Çünkü sıcaklık yükseldikçe sudaki oksijen oranı azalıyor. Bu yazıda – gibi çok sorulan bu sorunuza cevaplar verdik.
Beta Balığı Hastalıkları Hakkında Bilgiler >>
Ancak bu şu demek değil. Sıcaklığı 26 yaparsam bu hastalıktan tamamen kurtulurum. Öyle olmuyor malesef. Siz aynı suyla değişim yaptığınız zaman yine costia eklemiş oluyorsunuz zaten. Burada önemli olan balığın direnci ve bu paraziti bağışıklık kazanması. Veya bu hastalığa kapılmaması olarak da düşünebilirsiniz.
Ben yukarıda bahsettiğim ısı arttırma ve hava yöntemini denemiştim. Ve azda olsa sonuç almıştım ancak malahit yeşili kadar değil. Yani balık tamemen düzelmedi ve bir süre sonra mecburen havayı ve ısıyı kesmek zorunda kaldım çünkü balık bir süre sonra sersemleşmeye başladı. Bana göre bu çok etkili bir tedavi değil ama isteyen deneyebilir.
Sonuç olarak şunları diyebilirim; eğer balığınıza iyi bakıyor ve formunu yüksek tutuyorsanız balığınız kuyruk kıssa bile kısa süre içinde toparlar. Ama buz gibi suda odanın bir köşesinde terkedilmiş bir betanız varsa dünyanın en iyi ilacını bile alsanız işe yaramayabilir. Bu hastalık öncesi ve sonrasında tamamen tüm süreci kapsayan bir durum.
Benim kuyruk kısması hastalığında sizlere tavsiyem; öncelikle suyu mutlaka 24-28 derece arasında olsun. Eğer verebiliyorsanız hafta da 1-2 gün canlı yem verin. Kaliteli kuru yemlerle besleyin. Ucuza kaçmayın. Haftada 2 gün mutlaka yarı yarıya su değişimi yapın. Su değişimini mutlaka aynı ısıda suyla yapın. Zaten bunları aksatmadıktan sonra balığınız hasta olsa da çabuk iyileşir veya hasta olmaz. Bu yazıda Beta Kuyruk Kısması gibi çok sorulan bu sorunuza cevaplar verdik. Kolay gelsin.
beyaz beta balığım var. ama rengi pembeleşmeye başladı. kuyruğunda da pembeleşme var. bu bi hastalık mı ? yemini tam yiyor ama hasta mı değil mi tam anlayamadım. yardımcı olur musunuz?