Lepistes Üretimi Hakkında Efsane Bilgiler ve Video
Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz haftalarda Haldun ile birlikte lepistes üretimi hakkında 3 bölümlük bir video serisi çekmiştik. Ancak o videoda hem ses kalitesi hem de konunun dağılması gibi bazı sorunlar ortaya çıktı ve bazı arkadaşlar bu konuda şikayetlerde bulundu. Ben de bu geri bildirimleri dikkate alarak, lepistes üretimi konusundaki teknik bilgileri içeren bu videoyu yeniden çektim. Yeniden düzenlenmiş bu videoyu izleyerek lepistes üretimi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Lepistes üretimi hakkında teknik bilgiler
Lepistes üretimi aslında uygun su şartlarını sağladıktan sonra hiç de zor olmayan bir balık üretim türü.
Lepistes üretim şartları nelerdir
25-28 derece arasındaki su sıcaklığı, düzenli canlı yemle besleme ve 2 dişi 1 erkek veya 4 dişi 2 erkek oranını bir akvaryuma file sistemiyle yerleştirdiğinizde, lepistesler zaten otomatik olarak üremeye başlarlar. Ancak, her balık gibi üretmek değil, büyütmek asıl konudur. Lepistesler doğal olarak üremeye yatkındır, eş seçme veya yuva yapma gibi karmaşık davranışları yoktur. Sadece uygun su koşullarında ürerler.
Eğer karma bitkili bir akvaryumda lepistes besliyorsanız, bu akvaryumda da üreme olabilir. Ancak yavru sayısı sınırlı olabilir. Diğer balıklar tarafından yenme riski taşırlar ve bu nedenle hayatta kalmaları zor olabilir. Bu nedenle, karma bitkili akvaryumda lepistes üretimi yapanlar, genellikle düşük yavru oranlarıyla karşılaşabilirler, bu oran bazen %5’e kadar düşebilir. Bu konuda deneyimi olan akvaryum hobileri olmuş olabilir.



Haldun’unda bahsettiği gibi üretimde dikkat edeceğimiz konulardan biri de canlı yem. Canlı yemden kastım tubifex. Yani kurt. Kurttaki yüksek protein oranı hem balıklarımızı formda tutuyor hemde daha çok yumurta toplamalarını sağlıyor. Bu sayede üretimde artıyor tabii ki.
Lepistes Üretim Püf Noktaları Sayfasına Mutlaka Bakın >>
Lepistes üretiminde zor kısımlardan biri de balıkları boylandırma. Yani satış boyuna getirme. Yavrular belirli bir boya geldikten sonra büyük bir akvaryuma alınmalı ve burada rahat yüzmeleri sağlanarak büyümeye teşvik edilmeli. Dip çekimleri ve su değişimleri yapılarak balıklara temiz su şartları sağlanmalı.



Lepistes üretimhane videosu için tıklayın
Haldun arkadaşımızın da bahsettiği gibi hangi balığı üretirseniz üretin mutlaka özen göstermeli ve ihmal etmemelisiniz. Dip çekimleri, genel temizlik, hastalıklarla mücadele gibi konularda bilgi sahibi değilseniz evde kendi çapınızda ufak bir akvaryumda balık beslemenizi tavsiye ederim.Bakırköy’de bir Petshop Sayroom’un Instagram Sayfası >>
İnsan böyle üretimhaneler gördükten sonra çok gaza geliyor hemen üretimhane açma hayallerine dalıyor ancak bu işler göründüğünden çok daha zor ve masraflı arkadaşlar.
Lepistes türleri hakkında bilgi için tıklayın
Evet arkadaşlar lepistes üretimi hakkında hem video olan hem de biraz da yazılı bir sayfa oluşturdum. Umarım beğenmişsinizdir. Videoda çok araya girmişim kusura bakmayın o gazla :))
Merhabalar
Lepistes üretimine girmeyi düşünüyorum. Araştırma aşamasındayım, birkaç sorum olacak vakit ayırıp cevap verebilirseniz çok memnun olurum
1 mtrelik 200 litre bir akvaryuma kaç yavru alabilirim (yani boylanmayı olumsuz etkilemeyecek maximum sayı nedir )
Her ay onbin yavru için, 3 ay satış boyuna getirmem için, yani 3 ayda 30 bin yavruyu boylandırmak için kaç akvaryuma ihtiyaç duyarım? Tabii üçünücü ayda satıştan dolayı akvaryum boşalacak, kaçlı sistem kurmam gerekiyor?
Bu bilgilere ulaşamıyorum, ama başlangıç maliyeti ve sistem oluşturmak için bu bilgiler benim için çok önemli. Değer verip cevap verirseniz çok mutlu olurum, size de kolay gelsin