Tayland usulü su değişimi sistemi

Selam arkadaşlar. Takip edenler bilir. Bir süredir taşırma sistemi ile bir düzenek yapmaya çalışıyorum. Önce strafordan denedim çok güven vermediği için tahtadan iskelet yapıp içine naylon kaplayarak sistemi tamamladım. Geniş videosunu bir kaç gün içinde burada paylaşacağım. Kısa videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Beta üretiminde taşırma sisteminin artıları nedir ?

Bana göre en büyük artısı kapların birbirlerinden tamamen bağımsız olması. Yani hortum gezdirmediğiniz için balıklar arasında bir su alışverişi olmuyor. Mesela bir kapta fazlaca kuyruk erimesine sebep olan bakteriler çoğalmış ve balığı ele geçirmek üzere olmuş olabilir. Su değiştirirken hortum gezdirdiğimiz için bu çoğalmış zararlı bakterileri istemeden de olsa diğer kaplara da aşılamış oluyoruz. Bu yüzden taşırma sisteminin en büyük artısı bu.

İkinci artısı ise; su değişimi çok hızlı ve kolay hale geliyor. Hadi 10-15 kapta bunun lafı olmaz ama yüzlerce kabınız var bunun lafı olur 🙂 Örneğin ben geçen sene 120 kap yapmıştım. Tek tek su değiştirmem 2-3 saatimi alıyordu. Şimdi daha fazla kabım var ve daha da artacak olmasına rağmen su değişimini hiç kafaya takmıyorum. Çünkü taşırma sistemi ile çok hızlı halloluyor bu iş.

Dipteki pislikler ne olacak peki ?

Bu önemli bir konu ancak bununla ilgili şöyle bir cevabım var. Balık dışkıları ilk çıktığı anda belirli bir salınım yapar ve durur. Sonuçta ufak bir dışkıdan çok büyük bir etki beklemek yanlış olur. Yani balık dışkısı sürekli amonyak veya diğer zararlı gazları salgılamaz. Şöyle düşünün; bir poğaça pişirdiniz. Pişerken koktu. Fırından çıkardınız koktu ve kokusu bir süre sonra kayboldu. Yani maddelerin bir şeyi belirli bir oranda etkileme gücü olduğunu düşünürsek dışkılar içinde aynı şeyi söyleyebiliriz. Sonuç olarak bir balık dışkısı sürekli zehirli gazlar salamaz. Biz de su değişimleri ile salınmış olan bu gazları sudan attığımız takdir de dışkı parçasının su da kalıp kalmaması bir önem teşkil etmez.

Aynı şeyi Tayland veya Endonezya’daki çiftliklerde yapıyor. Şişelerdeki sulara bakın. Tortu içinde sular. Bu durumda bence benim tezim doğru gibi duruyor.

Ben bu sistemde devam edeceğim. Çünkü bu sene kap sayısını 500’e kadar çıkarmayı düşünüyorum. Diğer türlü bu kap sayısına çıkmak çok zor ve çok zaman ve emek isteyen bir uğraş haline döner.

Yaptığım sistemin çok örnekleri var

Benim sistemde aynı mantıkta çalışıyor. Benim dezavantajım evde yapmam. Dolayısıyla ben hiç su taşmayacak şekilde bir yapı oluşturdum. Ama adamlar bahçede çalıştığı için onlara hayat daha güzel 🙂

Ben rafların altını delerek taşan suyu atık su kovasına aktarıyorum. Oradan da tuvalet giderine.