Balık Üretiminde Hava Motorunun Önemi
Balık üretiminde olmazsa olmaz ekipmanlardan biri de hava motoru. Bildiğiniz gibi pipo filtreler hava motorları sayesinde işlevsel hale geliyor. Yani hava motoru olmadan pipo filtreleri kullanamayız. Tabii kafa motoru takıpta kullanabilirsiniz ancak hava motorunda ki o yavaş çekim sayesinde nitrifikasyon bakterilerinin yavaş yavaş emmesi işlemi gerçekleşmez diye düşünüyorum.

Özellikle büyük üretimhanelerde yukarıdaki tipte motorlar kullanılıyor. Bu motorların verdiği hava çıkışı aslında önce pimaş boruların içine veriliyor. Pimaş borunun diğer ucu ise tamamen kapatılıyor. Hava kaçmayacak şekilde. İçeride sıkışan hava kalıyor. İşte burada pimaş borular hava motoru hortumları kadar delindiği zaman ve hortumlar bu deliklere takıldığında hava çıkışı oluyor. Buralara genelde vanalar takılır. Vanaların üzerine hortumlar takılır. Sonra istenilen ayar yapılır. Eğer dükkan tipi bir üretimhaneniz varsa mutlaka bu bahsettiğim sistemi yapın. Bahsettiğim şeyi aşağıdaki üretimhanede görebilirsiniz.

Ancak bu tarz hava motorlarını evde pek kullanma şansımız yok. Çünkü bu tip motorlar epey ses çıkarıyor. Yani içeride sürekli çalışan bir makina sesi gibi bir ses oluyor. Eğer bir balık üretimhanesine gittiyseniz sesi hemen farkedersiniz. Hatta video çeken arkadaşlar önce motoru kapatıyor çok ses oluyor diye. Evde bu tip motorlar zor. Bende mecburen ev tipi motorlar tercih ediyorum. Genellikle 4 çıkışlı motorlar tercih ediyorum. Ayrıca bahsettiğim büyük motorlar 100w civarı elektrik çekiyor. Güçlü motorlar çünkü. Ancak başlıkta da belirttiğim gibi balık üretimhanesinde olmazsa olmaz ekipmanlardan ilki hava motorudur bana göre.