Dişi Beta Balığı Hep Karaborsaydı

Özellikle 90’lı yıllarda dişi beta balığı bulmak gerçekten karaborsaydı. Hep erkek beta balıkları gelirdi. Petshoplarda hep erkekleri alırdı dişi beta balığı gelse bile. Bu yüzden o yıllarda beta üretmek şimdi ki kadar ulaşılabilir bir şey değildi. Ben bir defa çok amatörce ufacık bir kap içinde denemiştim. İlk karşılaşma da birbirlerini parçalamışlardı. Korkudan ayırmıştım.

dişi beta balığı

Şimdi bu yazıda biraz dişi beta balığı hakkında konuşalım

Dişi beta balığı erkeklere nazaran daha az agresiftir. Ancak çok sert dişiler de vardır. Hiç bir şekilde başka betalarla bir arada tutamazsınız. Dişi betaları bir arada tutmanın bir kaç yolu var. Şimdi bunlara değinelim.
Eğer güzel bir dişi beta akvaryumu yapmak istiyorsanız ilk tavsiyem bütün dişilerin aynı akvaryumda yaşadığı bir akvaryumdan alın. Burada zaten birbirlerine alışmışlardır ve uyum sorunu yaşamazlar. Bu yöntem olmazsa yani farklı farklı yerlerden dişi betalar alacaksanız, alıştırma sırasında 2-3 gün ışıkları açmayın ve akvaryumu bitkilendirin. Dişilerde erkekler gibi kabarırlar ama kavgaları daha sönük olur. İstisna dişiler dışında.

Ben dişi betaları daha çok seviyorum

Evet öyle gerçekten. Nedeni ise bir arada besleyebilmek. Rengarenk dişi beta akvaryumları harika oluyor. Biraz da bitki var süper işte. Yaklaşık 2 yıldır bu tip akvaryumlar yapıyorum kendime. Erkeklerde keşke bir arada yaşasa çok güzel olurdu veya dişi erkek bir arada yaşasalar. Ama bu pek mümkün değil malesef.

dişi beta balığı

Dişi ve erkek beta balığı arasındaki fiyat farkı neden

Bana göre bu çok saçma. Neden ise eğer üretim düşünüyorsanız bence dişi daha pahalı olmalı. Dişi bir beta size yüzlerce yavru verir. Tabii ki erkek olmadan olmaz ama üretimde dişinin önemi daha büyük. Üremeye yatkın bir dişi erkeği daha çabuk yuva yapar hale getiriyor ve üretim daha hızlı ve sağlıklı oluyor. Tayland’da bazı üreticiler dişileri erkeklerle aynı fiyata satıyorlar mesela.

Beta balığı cinsiyet ayırımı bilgisi için tıklayın >

Peki dişi betayı üremeye nasıl hazırlarız

Dişi betalar aslında çok çabuk yumurta toplar. Bunun formülü canlı yem. Özellikle tubifex yiyen dişi betalar çok hızlı yumurta topluyor. Artemia ile de hızlı yumurta topluyorlar. Eğer elinize boş bir dişi geçerse onu günde 1 öğün bol artemia ile besleyin. 1 ay içinde nasıl yumurta topladığını ve eşe geldiğini göreceksiniz.

dişi beta balığı

Beta üretim videoları için tıklayın