Beta Balığı Hakkında Bilgi

Beta balığı hakkında detaylı bilgi isteğiniz üzerine beta balığının üretimi, genetiği ve tarihi hakkında bilgileri derleyerek bir video hazırladım. Beta balıkları hakkında umarım daha fazla bilgi edinirsiniz.
Bu video’da beta balığı hakkında hem genetik bilgiler bulurken aynı zamanda da tarihsel süreci hakkında da bilgi edinebilirsiniz. 20 dakikalık bu video da aradığınız sorulara cevap bulabilirsiniz. Videoyu sonuna kadar izleyerek beta balıkları hakkında oldukça dolu bilgiler bulacaksınız arkadaşlar. Bu yazıda beta balığı hakkında bilgi aramasına yanıtlar bulacaksınız.

Bu videoda başında belirttiğim gibi beta balığı hakkında detaylı araştırmalar bulacaksınız. Örneğin ilk beta üreticisi olan bir doktordan bahsediliyor. Beta balığı kayıpları çoğunlukla kış ayları yaşanıyor. Bunun nedeni de akvaryum sularının çok soğumasından kaynaklanıyor.

Arkadaşlar öncelikle internette beta balıkları hakkında bir sürü kaynak varken benden anlatım olarak böyle bir video çekmemi istediğiniz için ben öncelikle size teşekkür ederim. Demek ki sizlerle iletişime geçmeye başlamışız ve bu benim için çok güzel bir şey. Tekrar teşekkür ederim.

Şimdi gelelim o çok sevdiğimiz beta balıklarına. Tabii araştırmışken iyice detaylarına girmek gerekir.

Beta balıkları, kavgacı siyam balığı olarakta geçiyor. Ve bizim beslediğimiz evcilleştirilmiş türün adı betta splendens. Bu balık doğma büyüme Tayland’lı. Ve Skothao adında Tayland’da yaşamış bir hanedanda besleyen insanların olduğuna dair günümüze ulaşmış bilgiler var. Betta adını ise geçmişte Asya’da yaşamış “bettah” diye savaşçı bir klan varmış, adını bu klandan alıyor.

Beta balığı dövüşleri gerçek mi ?

Betalar bildiğiniz gibi kavgacı balıklar arkadaşlar, buna bağlı olarak da maalesef geçmişte ve günümüzde de bu balıklar hala dövüştürülerek üzerlerine bahisler oynanıyor. Bizde nasıl kangallar, Pitbulllar dövüştürülüyor aynı şey. Zaten biliyorsunuz kavga mutlaka bir erkeğin ölümüyle sonuçlanıyor maalesef. Ama dişi betalar bir arada yaşayabiliyor. Onlarda bazen hafif kavga eder ama erkeklerin ki kadar sert olmaz. Beta balığı dövüşleride en çok beta balığı hakkında bilgi diye merak edilip sorulardan.

Doğada beta balıkları nerede yaşıyor ?

Betalar doğada küçük sığ su birikintileri gibi yerlerde yaşıyorlar arkadaşlar. İlk olarak zaten pirinç tarlalarında çalışan tarım işçileri almış bu türü beslemeye başlamış. Tabii yabani betalardan bahsediyorum burada. Bizim beslediğimiz beta balıkları yani splendensler tamamen evcil hale gelmiş. Yani yüzyıllar önce ataları bu sığ birikintilerinden yakalanmış, akvaryumlara alıştırılmış ve yıllarca eşlemeler yapılarak günümüze kadar bu güzel türler oluşarak ulaşmış. Yani aslında beslediğimiz bütün betalar zaman içinde mutasyonlara uğrayarak bu hale gelmiş.

Kısaca beta balığı tarihine bakalım

Bu da şu şekilde günümüze gelmiş. Siyam kralı sarayında o zamanlar beta besliyormuş, yıl 1840 Tayland. Theodore cantor adında doktor bir arkadaşı kraldan bir çift beta almış. Doktora bu çiftten epey yavru almış ve ciddi araştırmalar yapmış ve sonunda bu balığa Betta splendens adını vermiş. Yani doktor aslında ilk aldığı çiftten üretimler sonucunda bizim şu an beslediğimiz beta türünü elde etmiş.

İlerleyen yıllarda 1896 ve 1910’da bazı betalar Almanyada gönderildi. Daha sonra Almanya’da Amerika’ya ithal edilmiş. Beta Balığı Hakkında Tarihsel Bilgi >>

Beta Balığı Hakkında Bilgi Listesinde Labirent organı var

Arkadaşlar betaların sığ ve az oksijenli sularda yaşamaya çalışmasında doğa şartları ve evrimsel süreç beta balıklarında labirent diye bir organ oluşumuna sebebiyet vermiş. Bu labirent organı balığın baş kısmında hatta gözün arka kısmına denk gelen bölgede her 2 yanda da bulunan kese şeklinde organlardır. Balık, havadan aldığı oksijeni labirent organları sayesinde solungaçlarına gönderir ve oksijen almış olur. Biliyorsunuz solunum olayının özü, havadaki oksijeni aldığımızda oksijen kana karışarak hücrelerimize yayılıyor ve kandaki karbondioksitde nefesimizi vermemizle birlikte dışarıya veriliyor. Yani her nefes alışverişte kana oksijen girerken nefesimizi verirkende kandaki ve vücudumuzdaki CO2 gazı akciğerlerimizden çıkış yapıyor. Betalarda suda oksijen miktarı azaldığı zaman labirent organları sayesinde havada oksijeni alıyor ve solungaçlarına gönderiyor. Burada oksijen kullanılıyor ve atılacak karbondioksit kabarcık olarak dışarı veriliyor. Aynı bizim gibi yani. Tabi beta balığı bunu zor durumlar için kullanıyor. Ancak insanoğlu bunu yıllardır suistimal ediyor. Ve beta balığı bu özelliği yüzünden yıllardır kötü şu şartlarında yaşamaya çalışıyor. Bu da betaların şanssızlığı diyelim.

Peki beta balıkları ne yer ne içer ?

Betalar doğada sinek larvaları, kurtçuklar ve ufak böceklerle beslenen balıklar. Yani betalar etçil canlılar. Ancak evcil betalar yani splendensler kuru yeme alıştırılmış. Tabi burada verdiğimiz kuru yemin protein ağırlıklı aynı zamanda da sebze ve diğer vitaminlerle harmanlanmış bir yem olmasına dikkat etmek gerekir. Betaları ne kadar evcilleştirdik desekte bu balığın özünde etçillik var ve mutlaka canlı yemlerle de beslenmesi gereklidir. Mesela ben hafta da 1-2 gün dana yüreği veriyorum. Dana yüreği sindirimi biraz zor olduğu için her gün vermeye gerek yok. Sonuçta balığın sindirmesi gerekli ki hazımsızlık sonucunda karın şişmesi, kabızlık ve buna bağlı iç parazitler meydana çıkmasın. Kuru yemlerin yanında en az hafta da 2 gün canlı yemler verilmeli arkadaşlar.

Beta Balığı Sevdiği Yemler Hakkında Detaylar >>

Beta balıklarının su şartlarından bahsedelim birazda;

Betalar güney doğu Asya kökenli oldukları için sıcak iklime alışmış balıklardır. Ortalama 22-28 derecelik ısılarda yaşarlar. Ancak betalar asidik suları severler yani ph’ı düşük suları severler. Biliyorsunuz ph 7’nin altında olduğunda sular asidik olmuş oluyor. Bizim çeşme sularımız ise 7 üzeri olduğu için ithal gelen balıklarda adaptasyonda sorunlar yaşanıyor. Özellikle halfmoon betalarda kuyruk erimesi başlayabiliyor. Bence üretim yapmayan akvaristler yani fanusta yada ufak bir akvaryumda beta besleyen kişiler ph’ı düşük içme sularında betaları beslemesi daha doğrudur.

Beta balıkların üretim nasıl oluyor

Üreme ise, üreme tüpü çıkmış olan dişi erkek tarafından sarılarak yumurtalar dölleniyor. Devamında da dişi yumurtaları döküyor. Bu çiftleşme 5-6 saat bile sürebilir. İlk sarılmalarda dişi hemen yumurta dökmez. O yüzden neden yumurtalamadı diye acele etmeyin. Mutlaka döker. Yumurtalama sırasında erkek yere düşen yumurtaları alıp köpük yuvanın içine yerleştirir. Yumurtlama tamamen bittikten sonra zaten dişinin karnı boşalır ve erkek dişiyi yuvanın yanına yaklaştırmaz. Bu arada çiftleşme her zaman yuvanın altında olur. Erkek dişiyi sürekli yuvanın altına çağırır şekilde hareketler yapar. Üretim konusunda beta balığı hakkında bilgilere Tüm Detaylarıyla Beta Balığı Üretimi >> sayfamdan ulaşabilirsiniz.

Yuvanın altında olması sebebi ise galiba balık yumurtaları hemen güvene almak için yuva altını en güvenli yer olarak seçiyor. Çünkü düşen yumurtlar yuvanın altındayken hemen güvenli bölgeye yani köpük yuvaya alınabilir. Çiftleşme sırasında erkek sertleşebilir, dişiyi bayağa tartaklayabilir. Ama panik yapmayın. Çiftleşmeden önce bunlar normaldir. Tabii dişi artık suyun dışına çıkma hamleleri yapıyorsa o zaman hemen alın dişiyi. Zaten böyle davranan.dişi henüz hazır değildir. Eğer dişi erkeğin bu sert hareketlerine kabarıyor ve renginde solma olmuyorsa ayırmanıza gerek yok. YouTube Beta Balığı Üretim Videolarımı İzleyin >>

Yumurtalar ne zaman çıkar ?

Gelelim yumurtaların çıkmasına. Yumurtlamadan sonra hemen dişiyi alıyoruz ve mümkünse akvaryuma 2 saniyede 1 kabarcık verecek şekilde bir hava hortumu takın. Erkek yumurtları ağzına alıp sürekli köpük yuvada başka yerlere taşıyarak havalanmasını sağlar. Ancak verimi arttırmak adına dışardan hava vermekte fayda var arkadaşlar. Yumurtalar toplam 48 saat içinde çıkar. Ben 24 saatten itibaren yumurtalarda hareketlenmeler görüyorum. Ve çıkışlar yavaş yavaş başlıyor. Dişiyi bu dönemde iyi besleyelim. Erkek yumurtalar çıktıktan sonra 2 gün daha akvaryumda kalsın. Bundaki amaç, yavrular yumurtadan çıkar çıkmaz yüzmüyor ancak hareket ediyorlar.

Bu durumda erkek yavrular fazla enerji harcamasın diye yuvadan düşen yavruları toplayarak yuvaya geri alıyor. Yavrular 2-3 gün boyunca yumurta keselerindeki besinlerle besleniyorlar. Dolayısıyla 2 gün boyunca yem vermeye gerek yok. 2.günün sonunda yavrular artık hafif hafif yüzmelere başlıyor. Bu aşamada erkeği akvaryumdan alabilirsiniz. Erkekte şu 3-4 günlük süreçte ciddi efor kaybettiği için 10-15 gün erkeği iyi bir diyetle beslemek gerekir. Canlı yemleri bu diyetten eksik etmeyin arkadaşlar.

Beta yavrularının beslenmesi

Yavrular bu aşamada artemia’ya ile beslemek şart. O yüzden mutlaka üretimden 5-6 gün önce Artemia çıkartma denemeleri yapın. Artemia çıkarmadan da kısaca bahsedeyim. Ben ortalama 750 ml su alan bir kaba 1 çorba kaşığı iyotsuz kaya tuzu ve yarım çay kaşığı artemia atarak 20-24 saat içinde su sıcaklığı 26-28 aralığında olduğu takdirde yumurtalarda açılım sağlıyorum. Yavruları sabah akşam 2 hafta boyunca artemia ile besleyin, 1.haftadan azar azar dibe düşecek şekilde kuru yemler atabilirsiniz. Duruma göre bakın yememişlerse dip çekimiyle alın. Ben 3. Haftadan itibaren dana yüreği vermeye başlıyorum. Yalnız dana yüreğinin özellikle yavrularda sindirimi zor. O yüzden çok abartmamak gerekir. Ben 1 gün veriyorum 1 gün vermiyorum. Verdiğim günde sabah öğünü olarak veriyorum akşamları sebze ağırlıklı az miktarda yem veriyorum, sindirim kolaylığı olması açısından.

Yavruları ayırmak gerekecek

Bir arada büyüyen yavrular hacim ufak olduğu zaman geç büyüyor. O yüzden mümkün olduğunca boylandırma akvaryumları büyük olmalı. Erkekleri 3-3,5 cm’i biraz geçtikten sonra kaplara ayırmak da fayda var. Çünkü bu boydan sonra artık kavgalar başlıyor, stres artıyor. Bu da hastalıklara sebebiyet verebiliyor. Kaplara alınan balıkları da yine canlı yem ve kaliteli kuru yemlerle beslememiz gerekiyor.

Bu yazıda beta balığı hakkında bilgi gibi çok sorulan bu sorunuza cevaplar verdik. Genel olarak beta balıklarının tarihinden, genetiğinden, üremesinden ve büyümesinden bahsettim. Umarım verimli bir yazı ve video olmuştur. Video’yu beğendiyseniz beğen butonuna , eğer abone değilseniz de abone ol butonuna tıklamayı ve bu videoyu sosyal medyada paylaşarak bana destek olmanızı rica ediyorum arkadaşlar.