Beta Üretimi – Garantili – Okuyan KESİN ÜRETİR

İşte maddeler halinde beta üretimi için bir kılavuz. Öncelikle üretime hazır betalar seçin, en az 6 ay ve üzeri olsun. Üretim akvaryumundaki su seviyesi 10-15 cm’yi geçmemeli. Bu akvaryum ufak olmalı ve balıkların rahatsız edilmeyecekleri bir yerde olmalı. Ayrıca üretime teşvik etmek için gece loş bir ışık kullanabilirsiniz. Mutlaka ısıtıcı kullanmak ve ısıyı 27-29 arası ayarlamak beta üretimi için temel şartlardan biridir ve yuva malzemesi olarak kuru yaprak, strafor veya naylon kullanabilirsiniz.

Bu sayfada olabildiğince basit şekilde beta üretimi detaylarını ve deneyimlerimi anlatacağım.
Öncelikle beta üretimi için gerekli olan sabır, zaman ve mekan gibi konularda esnekseniz beta üretimi macerasına başlamanızı tavsiye ederek konuya giriyorum. Gerçekten bu yazıyı dikkatle okuduğunuz ve uyguladığınız takdir de beta üretiminde başarısız olmanız çok zor.

En güncel beta üretimi videom için youtube kanalıma gelin >

Başarılı bir beta üretimi için gerekli şartlar nelerdir ?

Sağlıklı oldukları sürece tüm beta türlerinden yavru alabilirsiniz. Bana göre zaten beta üretiminde başarısız sonucun nedenlerinden biri de formsuz ve sağlıksız balıkları üretime almak oluyor. Aslında zaten üretim aşamasında özellikle erkek çok direnç kaybediyor. Ve direnci düşük bir beta balığını üretime zorlamak sık yapılan hatalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu yüzden erkeklerin çoğu üretimden sonra malesef ölüyor. Şimdi gelelim beta üretim için gerekli şartlara. Bu hafta yeni beta üretimi serisine başladım. Linke tıklayıp takip edebilirsiniz.

Beta Balığı Türleri ve Kapsamlı Bilgi Burada >>

Sağlıklı ve formda balıklar seçmek beta üretimi için çok önemli

Eğer beta üretmeye başlıyorsanız ve bir balığın sağlıklı olup olmadığını anlayacak göze sahip değilseniz, bence beta üretim işini tekrar düşünün. Çünkü beta üretmek canlı doğuran türlerini üretmeye benzemez. Ama ben yine de dikkat edilmesi gereken belirli kuralları aşağıda yazıyorum.

  • Renklerinin parlak olması
  • Kuyruk ve yüzgeçlerinde ve balığın genelinde pul dökülme ve kopma gibi belirtilerin olmaması
  • Erkek balığın dişiyi gördüğünde çok belirgin şekilde kabarması. Hızla camlara vurması
  • Erkeğin normalde kendi kabında da köpük yapması
  • Dişi betanın karnının şişkin olması ve üreme tüpünün dışarıya çıkmış olması

Yukarıda saydığım belirtiler bir beta üretimine başlamak için yeterli nedenlerdir diyebiliriz.

Üremeye hazır balıkları beta üretimi için eş olarak seçmek

Beta üretimi sürecinde en çok eşlerin seçiminde yanılıyoruz. Yani ya erkek tam hazır olmuyor veya dişi erkeğe göre daha büyük veya daha kızgın olduğu için erkek dişiyi saramıyor. Bu yüzden beta üretimi sürecini gözlemlerken şuna dikkat etmenizi öneririm. En başta erkekle dişiyi aynı yere koyduktan sonra bir yere ayrılmadan uzaktan onları izleyin. Bu kısımda en önemli konu erkeğin dişiye ezici üstünlük kurması gerekiyor ki dişi üremeye hazırlık yapsın ve teslim olsun. Eğer erkek dişiye üstünlük sağlayamazsa bu defa dişi kızıyor ve erkeği parçalayabiliyor. Bu durum genelde çok kızgın dişiler tarafından yapılır ve dikkat edilmelidir. O yüzden erkekle dişi kavga ediyor diye hemen balıkları ayırmayın. Hatta bu konuyla ilgili komik bir videom var linke tıklayın

Yukarıdaki dişinin karın altında bulunan üreme tüpçüğünün belirgin olup olmadığına bakarak üreme hazır olup olmadığını anlayabiliriz. Beyaz bir noktacıktır. Ve bu durumda dişinin zaten karnı doludur. Yan fotoğraftaki erkek içinse formu yerinde, yuva yapan, dişi görünce kabaran ve hızla hareketler yapıp dişiyi etkilemeye çalışan bir erkek beta diyebilir. Bu belirtileri görüyorsanız o zaman üretime hazırız demektir. Haydi başlayalım.

Beta üretimi akvaryumu nasıl olmalı ?

Tercihinizi ufak akvaryumlardan yana kullanın.

Ben genelde ufak akvaryumları tercih ediyorum. Ancak akvaryum ufak değilse de straforla daraltıyorum. Bu şekilde anlaşma ve tanışma sürecini kısaltmış oluyorum. Çünkü alan geniş olursa balıklar üreme sırasında hareketli olduğundan yorulabiliyor veya dişi bir köşede saklanabiliyor veya ilgileri başka yöne dağılabiliyor. Bu bahsettiğim daraltma işlemini 20 cm olarak düşünebilirsiniz. Yani 20 cm’lik bir alan yeterli olur.

Tüm ayarları yaptıktan sonra yuva aşaması

Isıyı 27-28 dereceye ayarladıktan sonra önce bir strafor parçası veya bir poşet parçasını keserek suyun üzerine bırakın.

beta üretimi akvaryumu strafor

Erkek beta hemen straforun altına girer ve orayı yuvası olarak belirler. Daha sonra dişiyi altı delik bir plastik kabın içinde akvaryum koyun. 1 gün bu şekilde kalsınlar. Bu konuyla ilgili nasıl yapılacağı ile ilgili tüm detayları aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.
Tüm beta üretimi serilerine bu linkten ulaşabilirsiniz.

Erkek ve dişi betanın hareketlerini iyi gözlemleyin

Artık dişiyi daha yakında gören erkek yuva yapmaya hemen başlar. Tabii bu söylediklerimin hepsi formda balıklar için geçerli.Eğer erkek yuvayı tamamladıysa dişiyi salabilirsiniz. Bu aşamada ben akvaryumun önüne bir karton parçası veya kağıt parçası koyuyorum. Balıklar bu şekilde daha rahat oluyorlar ve korkmuyorlar. Yani balıkları bir araya getirir getirmez film izler gibi önüne geçip izlemek doğru bir davranış değil 🙂

Balıklarınızın hareketlerini izleyin

Başlarda hemen erkek beta dişiye kabarır ve ardından vurmaya başlar. Sert vuruşlar yapar. Vurmalar olumlu işaretlerdir. Bu vuruşlar bize ve dişiye erkeğin ne kadar istekli olduğunu gösterir. Dişi bu sayede kendini hazırlar. Erkek böyle sertlikler olmazsa dişinin motivasyonu kaçabilir. Anlaşma sağlanırsa dişi erkeğin karın bölgesine ağzıyla vurarak onu uyarır ve sarılmalar başlar. İlk 5-6 sarılma denkleştirme denemeleridir. Daha sonraki sarılmalarda yumurta dökülmesi başlayabilir. Ancak bu sarılmalar bazen 3-4 saat veya fazla bile sürebilir. Dişinin yumurtaları yoluna getirmesiyle alakalı bir durum. Sarılmalarla birikte döllemeyi yapan erkek, dişinin dökülen yumurtalarını toplar. Yani sarılma sırasında erkek önce döller ve dişi sonra yumurtlamaları bırakır. Bazı balıklar yumurtaları güdüsel olarak yer. Bunun benim bildiğim bir çaresi yok. Üretimden önce yemleme yapıldığında bazen bu durum engellenebiliyor ancak bu çoğu zaman güdüsel ve stres kaynaklı bir durum. Yani 1 balık yumurtaları 2.üretimde de yiyiyorsa o balıkla uğraşmaya gerek yok diye düşünüyorum.

beta üremesi

Yumurtlama ve yavruların çıkışı

Yumurtalar beyaz renktedir. Erkek yere düşen tüm yumurtaları ağzına toplar ve köpük yuvaya taşır. Sarılmalar son yumurtalar dökülene kadar sürer. Yumurtlama bittikten sonra erkek dişiyi akvaryumda istemez ve onu kovalar.

Bu aşamadan sonra dişi beta akvaryumdan alınmalıdır. Erkek yumurtalara bakar. Ağzıyla onları köpükten köpüğe taşıyarak havalandırır. Yumurtalar sıcaklığa ve diğer su şartlarına göre 36-48 saat içinde çıkarlar. Yavrular çıkmaya başladı mı erkek çok stres olur. Bu aşamada ben beta üretim akvaryumunun önüne bir karton parçası koyarak erkeğin etraftaki stres unsurlarından etkilenmemesini sağlamaya çalışıyorum.

Yavruların büyüme süreci

Beta yavrularına ne tür yemler verilir

Yavrular ilk 2-3 gün bir şey yemeden doğarken gelen yumurta keselerindeki besinden beslenerek hayatta kalabilirler. 3.gün itibariyle artemia, mikro kurt gibi canlılar verilerek yavrular mutlaka beslenmelidir. Aksi durumda yavrular açlıktan ölmeye başlar. Kesinlikle kuru yem atılmamalıdır. Yavruları beslemeye başladığınız gün baba betayı akvaryumda alabilirsiniz.

Benim deneyimime göre yavruların çıkışından itibaren ilk 1 hafta çok riskli. Bu arada su şartlarına ve yemlemeye çok dikkat etmek lazım. Yavrulara tüketebildikleri kadar yem vermek doğru olur. Örneğin sabah yemledikten sonra akşam geldiğinizde hala dipte kalmış artemialar görüyorsanız akşam yemleme yapmanıza gerek yok demektir. Demek ki bu yem onlara yetiyor ve fazla geliyor. Yavrular büyüdükçe öğün miktarını 2 veya 3’e çıkarabilirsiniz.

Artemia çıkartmak için linke tıklayın >

Ben yavrular 1,5-2 cm’ye yaklaşıp artık sosyalleşmeye başladıklarında tubifex vermeye başlıyorum. Tubifex yavru gelişiminde gerçekten çok etkili bir yem. Sabahları artemia, akşamları tubifex ve haftada 2-3 günde 1 öğün olarak kuru yem de veriyorum ki kuru yeme de alışsınlar.

Beta üretimi sırasında su değişimi ne sıklıkta ve ne aşamada yapılır

10 gün geçtikten sonra yavruların akıbeti az da olsa belli olmuş olur. Tabii ki garantisi yoktur. Bu aşamaya kadar çok su değişimi yapmanıza gerek yok. 2 günde 1 dibi çekip üzerine çektiğiniz kadar su ilave etmeniz yeterli olur.

Minik beta yavrularımı ne zaman büyük akvaryuma alayım

Boylandırma akvaryumuna geçişte kademe kademe geçiş olmasına dikkat ediniz. 10 lt’den direkt 50 lt’ye almayınız. 10’dan 15, 2 gün sonra 25, böyle böyle litreyi 1 haftaya yayarak yükseltin. Veya tek bir akvaryum varsa su seviyesini her gün 2 cm yükselterek devam edin. Diğer türlü ani litre geçişlerinde basınçtan bazı yavrular şok geçirebilir ve hava kesesi, kuyruk düşmesi vs gibi hastalıklara sebebiyet verebilirsiniz. Kesin olur diye bir şey yok ama olabilir.

Yavruları büyüttüğünüz akvaryuma ve sayılarına göre ne kadar hızla büyüyeceğini ve ne zaman boylandırma akvaryumuna alacağınızı tahmin etmelisiniz. Bunun için doğdukları günden itibaren büyüme hızlarını takip ederek tahmin yapabilirsiniz.

Mutlaka bazı yavrular kardeşlerine göre çok daha hızlı büyür. Bunlar çok yiyen yavrulardır. Bu balıklar diğerlerinden 2-3 kat hızda büyür. Aradaki fark açıldıkça ufak kalanları ezmeye başlar. Bu aşamada eğer yeriniz varsa büyüyen yavruları başka akvaryum alarak diğer yavruların da gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Herşey yolunda giderse yavrular boylandırma akvaryumundan kaplara ayrılana kadar kalıyorlar. Ben hırçın ve hızlı büyüyen erkekleri hemen kaplara ayırıyorum ki kapta daha rahat yemlensin ve stresi azalsın, kuyruk, yüzgeç uzatmaya başlasın.

Asıl beta üretimi şimdi başlıyor

Asıl iş bu aşamadan sonra başlıyor. Yavrular artık kaba ayırma boyuna geldiler. Bundan sonra haftada 2 mutlaka bazen 3 defa su değişimi yapıyorum. Kaplarda su hacmi daha az olduğundan balık dışkıları ve yemlerle su çok daha çabuk bozuluyor. Bu nedenle su değişimleri beta üretimi ve boylandırma kısmında olmazsa olmaz.

Tabii hızlı büyütmek ve çok güzel bir betaya sahip olmak istiyorsanız bu şartlara sağlamalısınız. Aksi halde 1 senede hala büyümeyen yeterince kuyruk açmamış, performansı çok düşük bir betaya sahip olabilirsiniz.

Kaplarda beta boylandırmak bu işin bana göre en zor yanı. O yüzden imkanınız yoksa çok fazla yavru ayırmayın. Yavrular belirli bir boya geldiğinden içlerinde seçimler yapın ve diğerlerini elden çıkartın ki bu iş sizin için eziyet haline gelmesin. Hafta da 2-3 gün su değişimine ve genel olarak da her akşam standart bakıma zamanınız yoksa beta üretmeyi tekrar düşünün.

beta üretimi

Başarı yavru almak değil yavruları erişkin boya getirmektir

Teorik olarak her akvaryum balığını bir şekilde üretebiliriz. Ancak üretmek demek yavrulatıp sonrada o yavruları öldürmek değil. Üretmek demek yavrudan erişkin boya gelene kadar balığı yetiştirmek demek bana göre. Beta üretimi akvaryum dünyasında gerçek üretim anlamında konuşursak en zor balıklardan biridir diyebilirim.

Burada şunu demek istiyorum. Hayatta bir defa beta üretip, 8-10 yavru büyütüp bunları erişkin boya getirmek tabii ki başarıdır ancak bunu yapıp da beta üretimi kolaydır demek bana göre yanlıştır. İlk aldığınız balıkları üretmek ve yavruları erişkin hale getirmek kolaydır ancak o yavrulardan ve genel balıklarınızdan iyi bir kan yaratmaya çalışmaya başladığınızda aslında gerçek anlamda üretim yapıyorsunuz demektir. Tabii ki bunlar benim görüşlerim, kesin doğru budur diyemem. Burada bana göre olan doğruları yazarım.

Erişkin boya gelmiş bir betanız varsa tebrikler – Beta üretimi başarıyla tamamlandı.

Yukarıdaki aşamaları okuduysanız bu işin ne kadar meşakatli bir iş olduğunu anlamışsınızdır. Eşlerin seçimi, çiftleşme, yumurtlama, yavruların büyümesi ve kaplara ayırdıktan sonra başlayan asıl zor süreç gerçekten zaman ve emek isteyen bir balık üretim tipi beta üretmek. Eğer tüm bu aşamaları aşıp artık elinizde emeklerinizin karşılığı ayna tutunca kabaran zıpkın gibi genç betalar varsa o zaman siz bu işi başardınız demektir. Tebrik ederim 🙂

Beta balığı üretimi ile genel olarak anlatacağım konular bunlar arkadaşlar. Sorularınız varsa aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

YouTube kanalımdaki tüm beta balığı üretim videoların buradan ulaşabilirsiniz.

Tayland usulü beta üretimi

beta üretimi

Tayland’da bu iş bizdekinden çok daha farklı yapılıyor. Adamlar resmen sanayi gibiler. Orada üremeyen beta yoktur sanırım. Oradaki üreticilerin çoğu fotoğrafta gördüğünüz gibi betaları leğenlerde veya kovalarda üretiyorlar. Böyle yüzlerce leğenin dizili olduğu üretimhaneler. Tabii orada mükemmel balıklar çıkar ve biz hayran hayran bakarız. Adamlar milyonlarca balık üretiyorlar. İçlerinden de çok kaliteli ve inanılmaz renklere sahip balıklar çıkıyor.

Ve oradaki iklim beta üremesi için bütün olanakları sağlıyor. Üretimden sonraki en zor aşama olan büyüme de orada kolay. Hava sıcak, sular temiz ve tükenmeyen canlı yem stoğu.

beta üretimi

Üretimden sonra yavruları kademe kademe havuzlara salıyorlar. Güneş ışığında balıklar çok güzel renkleniyorlar. Tabii bu kadar basit değil. Burada boylanan erkekleri alıyolar aşağıdaki şişelerin içine salıyorlar ve orada yemlemeye devam.

Video’da izlediğiniz gibi şişelerin sonu yok. 70-80bin şişeli üretimhaneler olduğunu biliyoruz. Çok büyük rakamlar bunlar. Zaten bu çiftliklerde ciddi ekipler çalışıyor yani bir kaç kişinin yapabileceği işler değil bunlar.

Beta üretimi en zor kısım hangisi ?

Bana göre beta üretiminde en zor kısım yavruların sağlıklık şekilde büyütülmesi ve ayrılması. Erkekleri belirli bir boydan sonra mecburen ayrı kaplara ayırıyoruz. Bu da geniş bir alan istiyor. Örneğin bir üretimden 50 tane erkek yavru çıktı. Bu yavruları mecburen kaplara ayırmamız gerekiyor. Bu kapların hepsini ayrı ayrı akvaryumlar olarak düşünürsek epey bir iş olacağını anlayabiliriz.

Bu yüzden beta üretimi yapacak kişinin öncesinde yer ayarlaması ve kap ayarlaması şart. Yoksa betaları yavrulatmak da bir şey yok. Her zaman dediğim gibi üretmek bir şey değil asıl iş yavruları büyütmek.

Beta üretimi neden başarısız oluyoruz ?

2018’de bu konuyla ilgili komik bir video yapmaya çalışmıştım. Aşağıda bulabilirsiniz.
Üretimdeki başarısızlığın bana göre en önemli nedeni aceleci davranmak ve şartların sağlanmamış olması. Petshoplarda uzun süre kötü şartlarda kalmış balıkların üretim aşamasına gelmesi çok zor. Soğuk ve pis sular, kötü yemleme ve hastalıklarla mücadele derken balıkların eşe gelmeleri nerdeyse imkansız. Çoğu zaman bu balıklar kısa sürede ölüyorlar.

Yeni beta üretimi serisini aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz

Beta üretimi anlatıldığı kadar zor değil aslında sadece biraz sabır. Kolay gelsin.