Beta Balığı Hangi Canlı Yemleri Yer

Canlı yem verin canlı yem verin. Facebook gruplarda duyacağınız en sık cümle budur. Verin de hangi canlı yemleri verin. Her canlı yem aynı işe mi yarar ? Faydaları zararları nelerdir. Gelin hep birlikte bu konuyu ele alalım ve iyi bir liste yapalım.

Tubifex canlı kurt % 58 protein/ % 11 yağ

tubifex balık yemi

Akvaryum ve özellikle balık yetiştiricilerinin vazgeçilmez yemlerinden birisi. En hızlı büyüten en hızlı erişkinliğe getiren ve dişilerin çok hızlı şekilde yumurta toplamasını sağlayan bir yem. Ancak kötü koşullarda ürediği için aynı zamanda da hem sizin hem de balıklarınız için adeta birer mikrop yuvası. Hiç hastalık yokken dahi bir anda hastalık çıkabilir ve kayıplar olabilir. Bana göre sürekli verilmemesi gereken bir yem. Hatta ben hiç vermiyorum. Çünkü ne zaman kurt verdiysem balıklarım hep hasta oldu. Geçen seneden beri hiç vermiyorum.

Şu anda kilosu 60 TL diye duydum. Eskiden 1 tl’lik canlı yemler alırdık. Hatta yerini de söyleyeyim. İstanbul Bakırköy İncirli semti Vİ-BA pet. İncirli caddesinden hemen bir sokak başında solda bir petshoptu. Yıl 97-98. Emre’yle çok kurt almaya gittik buradan. Neredeyse 2 akşamda bir giderdik. Şu an böyle bir imkan yok yani 5 liralık kurt alayım diye bir yerden alamazsınız. O yüzden çok balığınız yoksa hiç kurt işine girmeyin derim.

Artemia % 57 protein/ % 13 yağ

artemia yem

Kolay ulaşılabilir ve hijyenik bir canlı yem. Zaten bu yüzden çok popüler ve altın gibi adeta. Yani artemia üreteceğim deseniz üretseniz sırtınız yere gelmez. Tüm Türkiye’ye satar keyif yaparsınız. Ama o kadar da kolay değil tabii ki. En popüler marka olan Salt Lake artemia Amerika’nın Utah eyaletindeki büyük tuz gölü denen yerden çıkıyor. Salt Lake’de tuz gölü demek zaten biliyorsunuz. Burada firmalar aralarında anlaşmışlar ve sırayla göle açılıyorlar. Açılma işlemi şu şekilde oluyor. Helikopterler sürekli gölün üstünde geziyor. Artemiaların toplandığı yerleri tespit etmeye çalışıyor. Helikopterden yer bilgisi geldikten sonra sırada hangi firma varsa o atlıyor teknesine artemiaları çıkarmaya gidiyor. Daha sonra alınan yumurtalar tabii ki sterilize ediliyor ve bizlere ulaşıyor. Amerika’da ciddi bir pazar haline dönüşen bir iş . Neredeyse dünyanın yarısından fazlası artemia ihtiyacını bu gölden karşılıyor.

Tabii ki verilir hem de çok severler. Ben mutlaka yavrulara her gün veririm. Erişkinlere de hafta da 2-3 gün olmak üzere veriyorum.

Sirke kurdu

Artemia yiyemeyen yavrular için faydalı bir yem. Bir ara üretmiştim. Link burada. Bir şişenin içinde binlerce olabilirler. Hasat etmeside kolaydır. Işığa toplanırlar ve enjektörle çekersiniz. Besleyiciliği hakkında pek bilgim yok bulamadım da ancak faydalı olduğu söyleniyor. Bu tip micro yemler zaten bir kaç günlük yavrular toparlayana kadar verilen yemlerdir. Aşırı büyüme beklemek yanlış olur.

Mikro Kurt

Protein: %48, Yağ: %21, Glikojen: %7, Organik asitler: %1, Nükleik asitlerin: %1 değerlere sahip yeni doğmuş yavrular için bir besin kaynağı olarak görülebilir. Büyük balıklara da canlı yem anlamında verilebilir. Genellikle artemia çıkarmak istemeyen kişiler bu tür yemlere yönelir. Mikro kurtları toprak üzerinde veya yapacağınız bebek maması, arpa, buğday, ekmek, süt karışımı mamalarla besleyebilir, üreyecek ortam sağlayabilirsiniz.

Mikro kurtla ilgili daha fazla bilgi için tıklayın

Rotifer, % 40 protein/ % 12 yağ oranı

Ülkemizde çok bilinen dolayısıyla kullanılan bir canlı yem türü değil ancak özellikle deniz balığı yetiştiriciliğinde çok kullanılan bir larva yemi. Prof.Dr.Atilla Alpbaz hocamızın sitesinde rotiferle ilgili yazmış olduğu bilgileri buradan okuyabilirsiniz.

Grindal kurt

Micro kurtların biraz daha iri versiyonudur. Ben kullanmadım ama kullananlar memnun. Çok güzel detaylı bilgi verilmiş bir linki aşağıda paylaşıyorum.
https://www.akvaryumda.com/grindal-kurt-kulturu-uretimi-avantajlari-puf-noktalari/

Su Piresi – Daphnia % 70 protein / % 13 yağ

Çok sevdiğim bir canlı ve güzel bir canlı yem. Afrodizyak etkisi olan üremeye teşvik eden bir yem. Ayrıca sprulina gibi yosunlarla beslendiği için balıklarınızada sprulina vermiş olursunuz ve bu sayede mavi ve yeşil renklerde parlaklıkları arttırırsınız. Üretimi sanıldığı ve anlatıldığı kadar kolay değil. Çoğu sitede sprulina ile veya kuru yemle üretildiğini okursunuz. Ancak üretimden kasıt nedir onu anlamak gerekir öncelikle. Eğer 1 ay içinde 100 lt’lik bir akvaryumu tıka basa doldurmuyorsa benim için üretim demek değildir. Zaten hiç bir şey vermeseniz ilgilenmeseniz dahi kendileri bir şekilde ürüyor. Ama ihtiyacı karşılamıyor. 3-4 tane balığınız varsa ufak bir kapta üretip hafta da 1 gün balıklarınıza verebilirsiniz ancak üreticiyseniz ve her gün pire vereceğim diyorsanız çok daha farklı üretim yöntemlerine giriş yapmalısınız.

Bu linkte su piresi ile ilgili videolar ve bilgiler bulabilirsiniz.

Araştırmalarım sonucunda en hızlı üretim şekli at gübresiyle oluyormuş. Ancak onun da bir ayarı varmış ve pis kokuyormuş. Bunu deneyeceğim. Yoksa kuru yemle, mayayla, sprulina ile vs üretim çok az miktarda arkadaşlar. Dediğim gibi 3-4 balığınız varsa ufak bir kapta olur. Ama sürekli bir canlı yem kaynağı olarak artemianın yerini tutamaz hiç bir zaman.

Güzel bir kaynak http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/61179.pdf