Beta Balığı Nasıl Beslenir ? Yemleme ve Bakım
Öncelikle beta balığı temiz su şartlarında ve bakımı yapılan bir akvaryumda beslenir. Beta balığı malesef hala hakettiği değeri ülkemizde görmemiştir. Bu yazımda beta balığı nasıl beslenir sorusuna net cevaplar bulacaksınız.
Beta balığı nasıl beslenir sorusuna ilk cevap: temiz ve sıcak su
Yıllardır ufak kaplarda yaşamaya mecbur bırakılan beta balıkları, kaplar ufak olduğu için ve su hacmi az olduğu için hızla kirlenen sulara ve atık yükü yüksek sularda yaşamaya maruz bırakılmıştır. Belki hafta 1 veya ayda 1 defa suları değişilen betalar, değişim suyu aynı ısıya getirilmeden değiştirildiği için şok etkisine girer ve saatlerce hareketsiz ve donuk şekilde kalır. Sağlıklı bir akvaryum için temiz su önemlidir. Beta balıklarının su kalitesi için düzenli su değişiklikleri yapın ve filtre sistemi ile suyun temiz kalmasını sağlayın.
Beta balıklarımızı mutlaka temiz sularda beslemeliyiz. Filtre takacak kadar büyük bir akvaryumda beslemiyorsanız bile 2 günde 1 mutlaka dip çekimi yapıp azalan suyu üzerine ilave etmelisiniz.
Beta balığı Protein ağırlıklı etçil yemlerle beslenir.
Beta balıkları için uygun yemleri kullanın. Beta balıkları için özel olarak formüle edilmiş beta yemleri bulunmaktadır. Bu yemler, beta balıklarının beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için en iyi seçenektir. Beta yemleri akvaryum mağazalarında kolayca bulunabilir.
Beta balığı doğası gereği etçil bir balıktır. Dolayısıyla evlerde beslediğimiz betta splendens türünü de etçil yani protein ağırlıklı yemlerle beslemeliyiz. Beta Balığı Sevdiği Yemler Hakkında Detaylar >>
Betalar için dana yüreği yemi nasıl hazırlanır işte burada!
Herkes tubifex yemi her zaman bulamayabilir. Günümüzde çoğunlukla kiloyla satılan bir yem haline geldi tubifex. Eskiden akvaryum sektörü Türkiye’de yaygınken ne kadarlık istersek o kadar alıyorduk akvaryumculardan. Şu an böyle bir imkan malesef yok o yüzden tek bir beta besleyenler için kiloyla canlı yem almak saçma olur. Eğer varsa bir arkadaştan veya yakın çevrenizde bir üretimhane varsa oradan biraz biraz alabilirsiniz. Hiç bulamıyorsanız da Artemis veya su piresi ile de canlı yem ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Beta balığı sıcak sularda beslenir.
Anavatanı Tayland, Endonezyo gibi sıcak ülkeler olan bu balığın ortalama su ısısı 26-30 derece arasında değişir. Hatta yaban hayatta yaşayanlar 30 üzeri derecelerde bile hayatta kalır. Zaten labirent organıda bu yüzden ortaya çıkmıştır. Az su birikintilerinde yaşamaya çalışan beta balığı ısınan da suda oksijen değeri azaldıkça çareyi atmosferden nefes almakta bulmuştur ve bu şekilde labirent organı gelişmiştir. Türkiye şartlarında da mümkün olduğunca betalarımızın sularını 24 üzeri derecelerde tutalım.
Beta balığı nasıl beslenir sorusuna cevap harika bir video burada!
Beta balıkları doğada nasıl besleniyor ?
Beta balıkları genel olarak etçil besinler tüketen balıklardır. Doğasında sivri sinek larvaları, kurtcuklar gibi canlı yemleri besin kaynağı olarak kullanırlar. Bizlerin evlerimizde beslediğimiz beta türü bildiğiniz gibi betta splendens olarak geçiyor. Bu tür yaklaşık 180 yıldır evcil şekilde insanlar tarafından yetiştiriliyor. Bu sayede günümüzde yüzlerce renk versiyonu onlarca kuyruk versiyonu oluşmuş hale gelmiş bir tür. Bu çeşitliğe neden olan süreçde balığın diyetinde de değişimler olmuş olabilir.
Dolayısıyla betalara sadece etçil yemler verilir diye bir kural yoktur. Hafta 1-2 öğün şeklinde bitkisel yemlerde verilerek balıkların sindirim sistemlerine yardımcı olmanın hiç kimseye bir zararı olmaz.
Sevgili arkadaşlar, bu sayfa da da beta balığı nasıl beslenir sorusuna kendimce cevaplar verdim. Umarım faydalı olur sizler için.