Beta Balığı Nasıl Çiftleşir?

Beta balıkları çiftleşirken belirli bir süreç izlerler. Dişi ve erkek beta bir araya getirilir. Erkek yuvar yapar ve dişiyi yuvaya çağırır. Baba beta dişiyi sardıktan sonra dişi yumurtalarını döker. Erkek dökülen yumurtları yuvaya taşıyarak kuluçka sürecini başlatır. Bundan sonra dişi beta hemen erkeğin yanından alınmalıdır. İşte beta balığı nasıl çiftleşir sürecindeki daha detaylı açıklamalar.

Erkek Betanın Yuva Yapması:

Çiftleşme döneminde erkek beta balığı, köpük yuva yapmak için hazırlıklara başlar. Genellikle tankın yüzeyine hava kabarcıkları kullanarak köpük yuvasını oluşturur. Yuva malzemesi olarak strafor parçası, yaprak veya ufak bir naylon parçasını suya bırakabilirsiniz. Yuva, dişiyi çekmek ve yumurtaları korumak için önemli bir rol oynar.

Beta Balığı Çiftleşmesi için dişi betanın seçimi:

Üretim için dişi beta seçerken mutlaka dişinin üreme tüpünün dışarıda olduğundan ve karnının dolu olduğundan emin olun. Bu özelliklere sahip dişiler çiftleşmeye daha yatkın olur ve erkeğe çok karşı koymaz. Aksi durumlarda ise çiftleşme uzun sürer ve ciddi yaralanmalar da olabilmektedir.

Tüm Detaylarıyla Beta Balığı Üretimi >>

beta balığı nasıl çiftleşir diyenler dans gösterisine hazır olsun

Erkek beta balığı yuvasını tamamladıktan sonra dişiyi çekmek için gösterişli davranışlar sergiler. Renklerini canlandırır, yüzgeçlerini açar ve dişiye doğru yüzler. Dişi, erkeğin yaptığı dansa yanıt verirse, erkek balığın davranışlarından etkilenirse yuvaya doğru yaklaşır. Çiftleşme töreni sarılmalar şeklinde adeta bir dans gibi gerçeklemeye başlar. Beta balığı çiflteşme sürecinde dişi beta balığı seçimi önemlidir. Aşağıdaki videoyu izleyerek erkeğin davranışlarını anlayabilirsiniz.

Dişi betanın yumurtlama aşaması:

Dişi beta balığı, erkeğin hazırladığı köpük yuvaya yaklaşır. Erkek beta dişiyi sarar ve döller, bu sırada dişi yumurtalarını bırakır. Erkek balık hızla yere düşen yumurtaları yuvaya taşımaya başlar. Bu süreçte dişi ve erkek birlikte yuvanın yakınında dolaşır. Sarılmalar defalarca sürer. Erkek yumurtaları dizdikten sonra tekrar dişiyi etkilemek için kıvırmalara başlar. Eğer dişi hala yumurta dökmek istiyorsa sarılmalar devam eder. Dişinin yumurtlama anını görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.

erkek betanın kuluçka dönemi

Dişinin yumurtlaması bittikten ve erkekte tüm yumurtaları yuvaya dizdikten sonra artık dişiyi sert bir şekilde kovalamaya başlar. Yani onu artık akvaryumda istemez. Bunun nedeni erkeğin yumurtaları koruma içgüdüsüdür. Bu aşamada dişiyi almak gerekir. Artık iş tamamen erkek betadadır. Erkek beta yumurtalara oksijen sağlamak için günde defalarca tekrar tekrar ağzına alarak köpük yuvada başka yerlere taşır. Yavrular 36 saatten itibaren çıkmaya başlar. Çıkan yavruları baba tekrar tekrar yuvaya taşır.

Yavruların Serbest Yüzüşe Geçmesi:

Beta yavruları doğduktan 4-5 gün sonra serbest yüzmeye başlarlar. Babaları artık onlar yuvada tutmakta zorlanır. Bu dönemde erkek beta çok yorulur. Bu nedenle bu süreci çok uzatmamak gerekir. Erkeği artık yavruların yanından alabilirsiniz.

Tüm detaylar ve videolu anlatımlar için bu yazımı okuyabilirsiniz.

Beta balığı çiftleşmesi doğal bir süreçtir, ancak bazı durumlarda çiftleşme töreni veya yavru bakımı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, beta balığı çiftleşmesini izlerken ve yavruları büyütürken dikkatli olmak ve uygun tank koşullarını sağlamak önemlidir. Bu yazı da Beta balığı nasıl çiftleşir sorunuza cevaplar vermeye çalıştık. Aşağıdaki linkten detaylarıyla beta üretimi bilgileri alabilirsiniz.

Beta balığı nasıl çiftleşir sorusu için harika bir video hazırlanmış

Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>